Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować halibut z białymi szparagi i kiszonymi czereśniami.
Składniki:
- 200 g fileta z halibuta
- 4 ząbki czosnku
- 2 garście czereśni
- 3 żółtka
- 200 g masła
- 3 łyżki octu z białego wina
- 1 łyżeczka soku z limonki
- skórka z 1/2 limonki
- 2 szczypty białego pieprzu
- 2 łyżki cukru
- 100 ml białego wina
- 100 ml wody
- 1.5 łyżeczki soli
- 10 białych szparagów
Przygotowanie:
- Kiszone czereśnie:
- Czereśnie przeciąć na pół, pozbawić pestek i wrzucić do miski. Do rondelka wlać 100 ml
- wody, 100 ml białego wina, 1 łyżkę cukru, skórkę z limonki i 2 łyżki octu. Podgrzać do temperatury ok. 45°C, a następnie zalać mieszanką czereśnie. Pozostawić w mieszance na 30 minut.
- Sos:
- Do dużej miski wrzucić żółtka, 1 łyżkę octu, sok z limonki, doprawić solą i białym pieprzem do smaku. Energicznie ubijać rózgą. Jednocześnie sklarować masło (podgrzewając, a następnie odsączając tłuszcz od białka przez gazę) i oddzielić połowę. Ubijać masę żółtkową na kąpieli wodnej, i stopniowo dolewać sklarowane masło. Nie można trzymać miski nad parującą wodą zbyt długo, aby żółtka się nie ścięły.
- Halibut:
- Filet z halibuta podzielić na mniejsze porcje. Usmażyć na reszcie klarowanego, bardzo rozgrzanego masła. Na patelnię razem z rybą wrzucić rozgniecione lekko ząbki czosnku (w całości i skórce). Smażyć ok. 2. minuty na jednej stronie, następnie bastować masłem. Doprawić solą i białym pieprzem. Pozostawić rybę na 5 minut do odpoczęcia.
- Szparagi:
- W osolonej wodzie z cukrem ugotować główki białych szparagów al dente. Następnie osuszyć i opalić palnikiem.
- Podanie:
- Wyłożyć wszystkie elementy dania na talerz.