Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować wyjątkowe Finger Food składające się z: tatara z czerwoną porzeczką, ceviche z przegrzebek, szparagów opalanych z pomarańczą, sałatki z ogórka i Jamón Serrano oraz tartaletek z kremem z białej czekolady.
Tatar z czerwoną porzeczką
- Składniki:
- · 100g polędwicy wołowej
- · 3 łyżki musztardy francuskiej
- · woda gazowana
- · olej
- · sól
- · pieprz
- · czerwona porzeczka
- Przygotowanie: Polędwicę zmielić w maszynce do mielenia, wymasować z 2 łyżeczkami oleju i odrobiną wody gazowanej. Doprawić solą, pieprzem i musztardą, podawać z owocami czerwonej porzeczki.
Ceviche z przegrzebek:
- Składniki:
- · 7 przegrzebek
- · 1 limonka
- · 1 cytryna
- · 1/2 pomarańczy
- · 1,5 łyżki miodu
- · sól, pieprz
- · mięta
- · winogrono
- Przygotowanie:
- Przegrzebki pokroić w cienkie plastry. Cytrusy wycisnąć, wymieszać z miodem, solą i pieprzem. Przegrzebki „gotować” w soku z cytrusów przez około 25-30 minut. Podawać z odrobiną zalewy, niewielką ilością mięty i winogronem.
Szparagi opalane z pomarańczą:
- Składniki:
- · 5 szparagów zielonych
- · 1 pomarańcza
- · sól, pieprz
- · masło
- Przygotowanie:
- Szparagi odciąć z twardych końcówek. Zagotować wodę w garnku, a w misce przygotować wodę z lodem. Szparagi wrzucić na minutę do gotującej się wody, a później od razu wrzucić do zimnej, aby się zahartowały. Pomarańcz wyfiletować i opalić palnikiem, aby nie uciekał z nich sok. Szparagi podpiec na maśle, posolić i popieprzyć, a przed podaniem mocno opalić palnikiem, aby osiągnąć efekt grillowania. Na wykałaczkę nabić 3 kawałki szparagów i 1 cząstkę pomarańczy.
Sałatka z ogórka i Jamón Serrano
- Składniki:
- · 1 ogórek
- · 1/4 melona
- · 1 brzoskwinia
- · 100 g szynki serrano
- · 1/2 limonki
- · 10g syropu z agawy
- · sól, pieprz
- · skórka z 1 cytryny
- Przygotowanie:
- Ogórka pokroić cienko na mandolinie, melon z brzoskwinią pokroić w większą kostkę. Dodać sok z limonki, syrop, sól, pieprz i skórkę z cytryny, porządnie wymieszać. Podać w małej miseczce z kawałkiem Jamón Serrano na górze.
Tartaletki z kremem z białej czekolady
- Składniki:
- · gotowe spody do tartaletek
- · 150 g śmietany 30%
- · 200 g białej czekolady
- · 1 laska wanilii
- · łyżeczka aromatu pomarańczowego dr. Oetker
- · 3 g żelatyny
- · Truskawki
- · melisa
- Przygotowanie:
- Śmietankę podgrzać z wydrążoną wanilią i na małym ogniu podgrzewać przez około 7-8 minut. Pod koniec gotowania dodać żelatynę i porządnie wymieszać. Po kilku minutach przecedzić. Do ciepłej śmietanki dodać białą czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia. Przełożyć do rękawa cukierniczego i odłożyć do lodówki, do stężenia. Krem wyłożyć na kruche spody i udekorować kawałkiem truskawki i listkiem melisy.