Coś dobrego na śniadanie? Proszę się częstować!

MasterChef
MasterChef
W drugiej części odcinka odbyła się konkurencja eliminacyjna. Zadaniem zawodników było przygotowanie wyjątkowego śniadania dla Mikołaja Reya, jego żony Patrycji i ich trójki synów. To nie lada wyzwanie, gdyż dzieci Mikołaja, są wychowane w rodzinie z dużą tradycją kulinarną.
MasterChef
MasterChef
  • Tomasz Marczewski
  • I Naleśniki Suzette
  • II Crossaint z powidłami morelowo-brzoskwiniowymi
  • III Szakszuka
  • Poznaj Tefal Ingenio https://swiatingenio.pl/
  • I Naleśniki Suzette
  • Naleśniki:
  • Składniki:
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Woda szklanka
  • Mleko - szklanka
  • Wanilia - jedna laska
  • Sól
  • Masło 50g
  • Sos
  • Składniki:
  • Pomarańcze 10 sztuk
  • Cytryna
  • Cukier 4 łyżki
  • Likier pomarańczowy
  • Masło 150g
  • Wykonanie:
  • Naleśniki:
  • Składniki na naleśniki mieszamy w robocie kuchennym, dodając szczyptę soli. Po wyrobieniu na jednolite rzadkie ciasto. Smażymy na gorącej suchej patelnię i do momentu samo oderwania ciasta się naleśnika z dwóch stron.
  • Sos
  • Cukier karmelizujemy, zalewamy sokiem z pomarańczy, mieszamy do rozpuszczenia się grudek karmelu. Dodajemy masło mieszamy i dodajemy naleśniki złożone w trójkąt. Gotujemy w sosie kilka minut. Na koniec dodajemy likier, podpalamy i flambirujemy .
  • Podajemy z sosem posypane skórką z cytryny. Można udekorować kawałkami filetów z pomarańczy.
  • https://www.oetker.pl/pl-pl/index
  • II Crossaint z powidłami morelowo-brzoskwiniowymi
  • Składniki:
  • Crossaint
  • 4 brzoskwinie
  • 10 moreli
  • Cukier
  • Masło 50g
  • Wykonanie:
  • Kupujemy crossaint rozkrawamy wzdłuż. Owoce rozkrawamy na połówki lub ćwiartki, wyciągamy pestki, kładziemy na średnio nagrzaną patelnię z pozostałymi składnikami. Gotujemy we własnym sosie do miękkości owoców.Podajemy na rozkrojonym crossaincie kawałki owoców z powstałym sosem.
  • III Szakszuka
  • Składniki:
  • 1 puszka pomidorów Pelatti 850g
  • 8 jajek
  • Cebula 1 Szt.
  • Oliwa z oliwek
  • Kumin
  • Papryka ostra i wędzona,
  • Sól,Pieprz
  • Wykonanie:
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy kumin i całą puszkę pomidorów pokrojonych na drobniejsze kawałki. Dodajemy pozostałe przyprawy. Wbijamy całe jajka tak by nie uszkodzić żółtek. Mieszamy cienkim patyczkiem same białka w ósemki pomiędzy żółtkami. Smażymy szakszukę na małym ogniu kilka minut, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne.
  • Podajemy najlepiej w patelni na której była robiona szakszuka. 
  •  Małgorzata Szymonek
  • I Muffinki z borówką amerykańską, cytryną i kruszonką
  • II Tostowana brioszka z jajkiem w koszulce, boczkiem, sosem holenderskim i szczypiorkiem
  • III Pancakes z sosem truskawkowym
  • IV Brioszka z gorzka czekolada i dżemem morelowym
  • V Omlet z wędzonym łososiem, szczypiorkiem i bagietką
  • I Muffinki z borówką amerykańską, cytryną i kruszonką
  • Muffinki z borówką:
  • Składniki:
  • 2 jajka
  • 200g cukru
  • 240g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200g kwaśnej śmietany
  • 120ml oleju
  • 1 cytryna
  • 300g świeżych borówek
  • Kruszonka:
  • Składniki:
  • 100g masła
  • 180g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • Wykonanie:
  • Kruszonka:
  • Wszystkie składniki mieszamy. Następnie rozcieramy ciasto palcami, aż do uzyskania grudek.
  • Muffinki z borówkami:
  • Rozgrzej piekarnik do 190 stopni W robocie kuchennym ubij jajka i cukier na puszystą masę. Dodaj oleju i ponownie krótko ubij. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem i solą. Dodaj do masy jajecznej w dwóch partiach razem ze śmietaną, wanilią, skórką z jednej cytryny i 2 łyżkami soku z cytryny i borówkami. Blaszkę wyłóż papilotkami i nakładaj ciasto do wysokości papilotek. Posyp kruszonką. Piecz 20-25 minut lub do uzyskania suchego patyczka.
  • Upieczone muffinki wyciągamy z formy. Nakładamy na talerz, można dołożyć świeże borówki.
  • II Tostowana brioszka z jajkiem w koszulce, boczkiem, sosem holenderskim i szczypiorkiem
  • Składniki:
  • 1 brioszka
  • 7 jaj
  • 7-10 plastrów boczku
  • 20g masła
  • Łyżka octu
  • Garść szczypiorku
  • Sos holenderski:
  • Składniki
  • 3 żółtka
  • 50 ml octu winnego
  • 150g masła
  • Cytryna
  • Sól i pieprz
  • Wykonanie:
  • Brioszkę pokrój na 2cm kromki. Rozgrzej patelnie z odrobina masła i smaż brioszkę z obu stron na złoty kolor. Odłóż.
  • Ugotuj litr wody w rondelku. Kiedy się zagotuje dodaj łyżkę octu. Wbij jajko, woda powinna się lekko gotować. Po 2/3 minutach wyciągnij jajko łyżką cedzakową. Odłóż na ręcznik papierowy.
  • Boczek w plastrach usmaż na patelni aż będzie chrupki.
  • Sos holenderski:
  • Ocet zredukować do 1/3 objętości. Przelej do miski. Dodaj żółtka i ubijaj na parze do uzyskania puszystej masy. Zdejmij z palnika. Klarowane masło wylewaj ciurkiem do jajek cały czas ubijając. Przypraw solą i pieprzem oraz w razie potrzeby kilkoma kroplami soku z cytryny.
  • Na tostowaną brioszkę połóż jajko, plaster wysmażonego boczku, polej sosem holenderskim i posyp posiekanym szczypiorkiem.
  • III Pancakes z sosem truskawkowym.
  • Pancakes
  • Składniki:
  • 180g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 470 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki klarowanego masła 
  • Sos truskawkowy:
  • Składniki:
  • 200 g świeżych truskawek
  • 100g cukru
  • Skórka otarta z połówki cytryny i sok
  • Wykonanie:
  • Pancakes :
  • Połączyć suche składniki. Wymieszać mokre. Wszystko razem połączyć. Smażyć na suchej patelni małe placki na złoty kolor z obu stron.
  • Sos z truskawek:
  • Truskawki pokroić. Włożyć do rondelka , zasypać cukrem. Prażyć około 20 minut.
  • Zblendować i przetrzeć przez sitko.
  • Na talerzu układamy naleśniki, polewamy sosem truskawkowym i dekorujemy świeżymi truskawkami.
  • IV Brioszka z gorzka czekolada i dżemem morelowym
  • Składniki
  • Brioszka z gorzką czekoladą
  • 300g świeżych moreli
  • 150 g cukru
  • Skórka otarta z jednej cytryny i wyciśnięty sok
  • Wykonanie:
  • Broszkę pokroić na kromki o grubości 2cm. Morele pokroić na kawałki, pestki wyrzucić.
  • Włożyć morele do rondelka i zasypać cukrem. Dodać sok z cytryny i otartą skórkę.
  • Prażyć około 30 min. Cześć uprażonych moreli odłożyć. Pozostałe morele zblendować przelać do sosjerki. Na wierzch nałożyć odłożone wcześniej morele. Włożyć do lodówki.
  • Na talerzu układamy pokrojona brioszkę, która polewamy dżemem i uprażonymi morelami.
  • V Omlet z wędzonym łososiem, szczypiorkiem i bagietką
  • Składniki:
  • 3 jajka
  • 50ml mleka
  • 100g wędzonego łososia
  • Łyżka posiekanego szczypiorku
  • Sól , pieprz
  • 1 bagietka
  • Wykonanie:
  • Jajka wbić do miski, dodać mleko, sól i pieprz. Ubić widelcem.Na patelni rozgrzać masło i wylać masę jajeczną. Początkowo mieszać jajko jak na jajecznicę . Kiedy zaczną się ścinać, a spod stanie się stabilny, łopatką zwijać omleta jak naleśnika, dodać łososia i szczypior. Dokończyć zwijanie omleta do uzyskania kształtu „cygara”.
  • Podanie:
  • Pokroić bagietkę i podawać z masłem do omleta.
  •  Kamil Zych
  • I Sok z pomarańczy
  • II Rillettes z łososia
  • III Jajecznica z kurkami
  • domowa granola
  • V Smoothie bananowo jagodowe
  • VI Coulis truskawkowo jagodowe
  • VII Kuskus z bananami
  • I Sok z pomarańczy
  • 10 pomarańczy
  • Wykonanie:
  • Wycisnąć sok,przecedzić .Podawać z lodem.
  • II Rillettes z łososia
  • Składniki:
  • 1 Filet z łososia
  • 4 plastry wędzonego łosoś
  • 150g Crème fraiche
  • 80 mln Oliwa z oliwek
  • Sól,Pieprz
  • sok z 1 cytryny
  • mięta
  • Wykonanie:
  • Filet z łososia ugotować na małym ogniu na oliwie z oliwek, aż będzie się rozpadać pod palcami. Łososia rozdrobnić widelcem i wymieszać z Crème fraiche do osiągnięcia konsystencji miękkiego masła. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, przystroić wędzonym łososiem pokrojonym w słupki i liściem mięty. Podawać z pieczywem.
  • III Jajecznica z kurkami
  • Składniki:
  • 200 g kurek
  • 75 g masła
  • Cebula
  • 6 jajek
  • łyżka octu winnego
  • Łyżeczka skrobi
  • Sól,pieprz
  • Wykonanie:
  • Na suchej patelni na duży ogień wrzucić grubo pokrojone kurki. Jak odparuje woda, którą wypuściły kurki, dodajemy 50g masła, drobno pokrojoną cebulę, sól i pieprz. Smażymy do zbrązowienia grzybów przez dodatkowych kilka minut. W osobnej misce rozbić i wymieszać jajka z octem winnym, skrobia, solą i pieprzem. Rozgrzać dużą płaską patelnie na wysokim ogniu, dodać masło, a następnie jajka i na to połowę kurek. Jak jajka na dnie patelni się zetną, to przekładamy je na jedną stronę patelni. W przestrzeń, która wypełniła się płynnym jajkiem dodaj połowę pozostałych kurek. Powtórz ostatni krok odkładając kilka kurek do dekoracji. Jeżeli jajecznica jest zbyt płynna można ją obrócić i potrzymać chwilę dłużej na patelni z wyłączonym palnikiem.
  • Podawać jajecznice przystrojona odłożonymi kurkami i posypane świeżo mielonym pieprzem.
  • IV Domowa granola
  • Składniki:
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g orzechów (pinia, ziemne, migdały, nerkowe)
  • 50 g ziaren (chia, słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)
  • 50 g masła
  • 100 g miodu
  • Wykonanie:
  • Na dużej patelni roztopić masło z miodem, szczyptą soli i opcjonalnie cynamonem. Dodać mieszaninę płatków, orzechów i ziaren, wymieszać dokładnie i smażyć na małym ogniu do zbrązowienia. Rozłożyć na płaskiej powierzchni aby wystygły.
  • V Smoothie bananowo jagodowe
  • Składniki:
  • 2 banany
  • 100 g jagód
  • 50 g Creme fresh
  • Szczypta soli
  • Wykonanie:
  • Zblendować wszystkie składniki, a następnie zmrozić. Przed podaniem przystroić świeżymi owocami i domową granola.
  • VI Coulis truskawkowo jagodowe
  • Składniki:
  • 200 g truskawek
  • 200 g jagód
  • 50 g cukru
  • Sok z cytryny
  • Szczypta soli
  • Wykonanie:
  • Owoce z cukrem i solą włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu do zagęszczenia się, około 30 minut. Następnie zblendować, doprawić sokiem z cytryny. Podawać na ciepło lub zimno.
  • VII Kuskus z bananami
  • Składniki:
  • 100 g kuskusu
  • 2 banany
  • 25 g miodu
  • 50g masła
  • 500 ml mleka
  • Garść wiórków kokosowych
  • Garść suszonych owoców (morela, żurawina, rodzynki)
  • Sól
  • Wykonanie:
  • W garnku rozpuść masło z miodem i szczyptą soli, dodać kuskus i smażyć do brązowego koloru. Następnie dodać rozgniecione na puree banany i smażyć kilka minut. Dodać połowę mleka, płatki kokosowe i drobno posiekane suszone owoce. Następnie gotować na małym ogniu. Stopniowo dodawać mleka i gotować aż kuskus zrobi się miękki. Podawać ze świeżymi owocami i Coulis owocowym.
  •  Karolina Grzelak
  • I Croissanty z konfiturą z moreli oraz konfiturą z borówkowo- malinową
  • II Crepes suzette
  • III Bagietki z marynowanym łososiem z crème fraiche, karmelizowaną brzoskwinią oraz szczypiorkiem
  • IV Tosty francuskie z crème fraiche waniliowym z truskawkami
  • V Croissanty zapiekane z serem roquefort, szynką długo dojrzewającą oraz grillowanymi pomidorkami cherry
  • I Croissanty z konfiturą z moreli oraz konfiturą z borówkowo- malinową
  • Konfitura z moreli:
  • Składniki:
  • 250 g moreli
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 ml wody
  • Wykonanie:
  • Morele kroimy na kawałki, pestkę wyrzucamy. Pokrojone morele wrzucamy do rondelka, zalewając wodą z dodatkiem cukru. Morele gotujemy na średnim ogniu do rozpadnięcia się owoców oraz odparowania wody. Owoce mieszamy co kilka minut. Gotową konfiturę przekładamy do kokilki.
  • Konfitura borówkowo- malinowa:
  • Składniki:
  • 125 g borówek
  • 125 g malin
  • 50 ml wody
  • 70 g cukru trzcinowego
  • Wykonanie:
  • Borówki z malinami wrzucamy do rondelka, a następnie całość zalewamy wodą oraz zasypujemy cukrem. Konfiturę gotujemy na średnim ogniu do rozpadnięcia się owoców oraz odparowania wody. Owoce mieszamy co kilka minut. Gotową konfiturę przekładamy do kokilki.
  • Wykładamy na talerz croissanty obok układamy kokilki z konfiturami.
  • II Crepes suzette
  • Ciasto na naleśniki:
  • Składniki:
  • 250 g mąki
  • 3 jaja
  • 250 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 70g masła klarowanego
  • 2 szczypty cukru
  • 1 szczypta soli
  • Wykonanie:
  • Do miski wsypujemy mąkę oraz jaja, mieszamy rózgą. Następnie dodajemy mleko, wodę,50 g masła klarowanego, sól i cukier dalej mieszając. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym.
  • Syrop pomarańczowy:
  • Składniki:
  • 4 pomarańcze
  • 4 łyżki cukru
  • 30 ml Grand Marnier Rouge
  • Wykonanie:
  • Wyciskamy sok z pomarańczy. Na rozgrzanej patelni redukujemy sok z pomarańczy z likierem do uzyskania konsystencji syropu. Usmażone naleśniki wkładamy pojedynczo na patelnię z syropem trzymając na ogniu. Naleśniki obtoczone syropem składamy w trójkąty.
  • Naleśniki układamy na talerzu jeden obok drugiego. Na wierzch posypujemy startą skórką z połowy pomarańczy.
  • III Bagietki z marynowanym łososiem z crème fraiche, karmelizowaną brzoskwinią oraz szczypiorkiem
  • Składniki:
  • 1 bagietka
  • 100g surowego filetu łososia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki crème fraiche 30%
  • 1 brzoskwinia
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cytryna
  • Wykonanie:
  • Brzoskwinie kroimy w łódeczki i karmelizujemy z łyżką cukru i masła na rozgrzanej patelni.
  • Łososia marynujemy w soli i cukrze ze startą skórą z cytryny. Marynujemy ok 30 min w lodówce. Po tym czasie wyjmujemy łososia, płuczemy go pod zimną wodą z soli i cukru oraz osuszamy ręcznikiem papierowym.Bagietkę kroimy na kromki, smarujemy masłem i podpiekamy je w piekarniku ok 10 min w 190 stopniach.
  • Upieczone kromki bagietki układamy na talerzu, smarujemy je crème fraiche. Następnie wykładamy plasterki łososia, brzoskwinie oraz szczypior.
  • IV Tosty francuskie z crème fraiche waniliowym z truskawkami
  • Crème fraiche:
  • Składniki:
  • 120g creme fraiche 30%
  • 50 g mascarpone
  • 1 laksa wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • Wykonanie:
  • Crème fraiche, mascarpone, i cukier ubić mikserem na gęstą masę. Laskę wanilii przekroić na pół i wydrążyć ziarenka. Dodać wydrążone ziarenka wanilii do kremu lekko miksując krem.
  • Tosty francuskie:
  • Składniki:
  • 1 brioszka
  • 3 jajka
  • 40 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 ml klarowanego masła
  • 60 g truskawek
  • Wykonanie:
  • Jajka wybijamy do miski, dodajemy mleko i cukier. Roztrzepujemy wszystkie składniki rózgą.
  • Brioszkę kroimy na grube kromki. Na rozgrzanej patelni wlewamy łyżkę masła klarownego. Kromki Brioszki zamaczamy w roztrzepanych jajkach i smażymy do lekkiego zarumienienia.
  • Upieczone tosty francuskie układamy na talerzu, na tosty nadkładamy kleks z crème fraiche oraz truskawki pokrojone w plasterki.
  • V Croissanty zapiekane z serem roquefort, szynką długo dojrzewającą oraz grillowanymi pomidorkami cherry
  • Składniki:
  • 4 croissanty
  • 20 g masła
  • 100 g szynki długo dojrzewającej
  • 10 pomidorków cherry
  • 100 g sera roquefort
  • Wykonanie:
  • Croissanty przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy masłem oraz nakładamy gruby plaster sera roquefort. Tak przygotowane croissanty podpiekamy w piekarniku ok 10 min 190 stopni.Pomidorki cherry kroimy na połówki i grillujemy na suchej patelni grillowej ok 2 min do zarumienienia.
  • Na podpieczone croissanty wykładamy plasterki szynki oraz kilka pomidorków cherry.
  • Michała Podulski
  • I Koktajl owocowy
  • II Bagietki z francuskim serkiem i łososiem
  • III Bagietki z kremem z sera roquefort i suszonych fig
  • III Drożdżówki z domową konfiturę z moreli i brzoskwiń
  • IV Placki bananowe z sosem śmietanowo – waniliowym
  • V Omlet wiejski
  • I Koktajl owocowy
  • Składniki:
  • 200 g malin
  • 500 g moreli
  • 2 banany
  • 200ml mleka
  • Wykonanie:
  • Morele pestkujemy i kroimy w ćwiartki. Banany obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Wszystkie owoce umieszczamy w blenderze kielichowym, dolewamy mleko i miksujemy aż uzyskamy jednolity koktajl. Jeżeli będzie zbyt gęsty, możemy dodać mleka, jeżeli za mało słodki – dosłodzić miodem lub brązowym cukrem i jeszcze chwilę blendować.
  • II Bagietki z francuskim serkiem i łososiem
  • Składniki:
  • 1 bagietka
  • Francuski delikatny biały ser lub polski twaróg
  • 4 rzodkiewki
  • Pęczek szczypiorku
  • Sól,Pieprz
  • Kwaśna śmietana
  • Łosoś atlantycki w cienkich płatkach
  • Wykonanie:
  • Bagietkę (koniecznie świeżą) kroimy w niewielkie kromki. Ser mieszamy z posiekanymi rzodkiewkami, szczypiorem, śmietaną i doprawiamy. Łyżką nakładamy serek na bagietkę. Na górze układamy plastry łososia. Można posypać kanapki zielonymi świeżymi ziołami
  • III Bagietki z kremem z sera roquefort i suszonych fig
  • Składniki:
  • 200 gram sera roquefort
  • 4 suszone figi
  • Łyżka miodu
  • Łyżka kwaśnej śmietany
  • Pieprz
  • Świeże zioła
  • Wykonanie:
  • Bagietkę (koniecznie świeżą) kroimy w niewielkie kromki. Ser, figi, miód i śmietanę oraz pieprz blendujemy na gładki krem, smarujemy nim kanapki i posapujemy ziołami
  • III Drożdżówki z domową konfiturę z moreli i brzoskwiń
  • Składniki:
  • 1 babka drożdżowa lub chałka
  • 500g moreli wypestkowanych
  • 4 brzoskwinie wypestkowane
  • 250 g cukru brązowego
  • Świeże maliny do ozdobienia.
  • Wykonanie:
  • Morele i brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu, aż owoce się rozpadną, woda odparuje i powstanie konfitura. Potrwa to około 40-60 minut. Ciasto kroimy na kawałki, nakładamy konfiturę i przyozdabiamy malinami
  • IV Placki bananowe z sosem śmietanowo – waniliowym
  • Składniki:
  • 4 banany
  • 150ml mleka
  • 70g mąki pszennej
  • Łyżka gęstej śmietany
  • 120 g cukru
  • Laska wanilii
  • 2 jajka
  • Olej rzepakowy
  • 150 g śmietanki 30%
  • Łyżka mascarpone
  • Łyżeczka pasty waniliowej
  • Wykonanie:
  • Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy mąkę, mleko jaja, 80g cukru, łyżką śmietany i wyciśniętą laskę wanilii. Całość mieszamy i smażymy okrągłe placuszki na delikatnie skropionej olejem patelni. Śmietankę 30%, mascarpone, pastę waniliową i resztą cukru, dokładnie mieszamy, aż uzyskamy konsystencję gładkiego sosu. Placki podajemy z miseczką lub sosjerką wypełnioną sosem.
  • V Omlet wiejski
  • Składniki:
  • 10 jaj
  • 150g szynki jamon
  • Pół posiekanej cebuli
  • 4 niewielkie młode ziemniaki
  • 150 g sera ementaler starty
  • Pomidorki koktajlowe.
  • Sól,Pieprz
  • Szczypiorek
  • Ocet
  • Wykonanie:
  • Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po przestudzeniu kroimy w plasterki. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z połową sera. Na patelni podsmażamy szynkę, ziemniaki i cebule, następnie przelewamy masę jajeczną. Przez chwilę mieszamy, dodajemy ocet, aby omlet się ściął. Dodajemy pomidorki przekrojone na połówki i resztę sera. Podsmażamy a następnie składamy omleta na pół i podajemy posypanego szczypiorkiem
  • Anna Brandt
  • I Oeuf cocotte - podane z grzankami z sera koziego ze świeżym ogórkiem oraz rzodkiewką
  • II Tosty francuskie z konfiturą z moreli , mascarpone oraz świeżymi truskawkami 
  • III Croque madame - tosty z jajkiem sadzonym
  • IV Pasta z pstrąga łososiowego podana na grzance ze szparagami oraz pomarańczowym sosem holenderskim
  • I Oeuf cocotte - podane z grzankami z sera koziego ze świeżym ogórkiem oraz rzodkiewką
  • Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 biała część pora
  • 5 średniej wielkości pieczarek
  • 1 łyżeczka startego sera gruyere
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szalotka
  • Szczypta posiekanego szczypiorku
  • Kilka kawałków zielonego świeżego ogórka
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • Sok z połowy pomarańczy
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • Zest z cytryny
  • 3 rzodkiewki
  • Twaróg kozi
  • Wykonanie:
  • Pora i szalotkę drobniutko siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Gdy się lekko zrumienią dodajemy posiekane pieczarki i chwilę podsmażamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Masę wykładamy do kokilek. Wbijamy 1 jajko, posypujemy startym serem, doprawiamy solą. Kokilki gotujemy na parze, wlewając wodę do głębokiej patelni lub rondla do 1/3 wysokości kokilek. Gotujemy pod przykryciem 2-3 min. Jajko musi być ścięte jednak nie może ugotować się na twardo. Powinno mieć miękką konsystencję. Ogórki kroimy obieraczką wzdłuż, tworząc długie pasma. Rzodkiewkę kroimy na drobne plasterki. Wkładamy do miseczki i marynujemy w winegrecie (miód, oliwa z oliwek, sok z pomarańczy i cytryny, musztarda), następnie układamy na tostowanych kromkach chleba, uprzednio posmarowanych twarogiem z dodatkiem skórki z cytryny i pomarańczy(skórkę cytrusów uprzednio należy sparzyć wrzątkiem). Jajka serwujemy razem z grzankami.
  • II Tosty francuskie z konfiturą z moreli , mascarpone oraz świeżymi truskawkami
  • Składniki:
  • Broszka
  • 3 jajka
  • Pół szklanki mleka
  • Laska wanilii
  • Cukier brązowy, do smaku
  • Mascarpone
  • Śmietanka 30%
  • 12 dojrzałych moreli
  • Garść truskawek
  • Kilka gałązek mięty
  • 1 łyżka likieru Grand Marnier (opcjonalnie)
  • Sok z 1 cytryny
  • skórka z jednej cytryny (uprzednio sparzonej)
  • Wykonanie:
  • Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem, cukrem oraz ziarnami wanilii. Broszkę kroimy na grube plastry , obtaczamy w uprzednio przygotowanej mieszaninie jajecznej, smażymy na złoto z obydwu stron na uprzednio rozgrzanej patelni z masłem. Odkładamy na bok.
  • Morele kroimy na połówki, usuwamy pestki. Wrzucamy do rondelka z 2 łyżkami cukru, laską wanilii (pozostałą ) i gotujemy z odrobiną wody aż do uzyskania konsystencji konfitury.
  • Śmietankę ubijamy wraz z mascarpone. Tosty podajemy z mascarpone, konfiturą morelową, świeżymi truskawkami oraz startą skórką z cytryny. Dekorujemy świeżymi liskami mięty.
  • III Croque madame - tosty z jajkiem sadzonym
  • Składniki:
  • 2 kromki chleba
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 100ml mleka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Odrobina gałki muszkatołowej
  • 30 g startego sera gruyere
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 jajka
  • 2 plasterki szynki
  • Wykonanie:
  • W rondelku roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko. Cały czas mieszamy, aż do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji (może to potrwać do 15 minut). Sos doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i gałką . Dwie kromki chleba smarujemy musztardą, a pozostałe dwie beszamelem (połową). Na stronie posmarowanej beszamelem układamy szynkę i przykrywamy kromkami chleba posmarowanymi musztardą. Kanapki układamy na patelni i obsmażamy na chrupiącą z każdej strony. Z wierzchu smarujemy pozostałym beszamelem, posypujemy startym serem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 5 min, aż ser się rozpuści. W międzyczasie smażymy na maśle jajka sadzone, doprawiamy solą pieprzem. Na gotowych kanapkach układamy jajka sadzone, podajemy.
  • IV Pasta z pstrąga łososiowego podana na grzance ze szparagami oraz pomarańczowym sosem holenderskim
  • Składniki:
  • 2 płaty pstrąga
  • 1 cebulka drobno posiekana
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 garść posiekanego szczypiorku
  • 1 garść posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • Kromki chleba (tostowanego)
  • Zielone szparagi
  • Pół szklanki soku z pomarańczy
  • 1 szalotka
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Zimne masło
  • Skórka z pomarańczy(uprzednio sparzonej)
  • Wykonanie:
  • Pstrąga dokładnie oczyszczamy z ości i rozgniatamy widelcem. Dodajemy majonez, kwaśną śmietanę, szczypiorek, kapary, koperek i wszystko razem mieszamy na pastę. Na uprzednio tostowane na maśle kromki chleba układamy pastę. Szparagi gotujemy ok 3 min w osolonej wodzie (uprzednio odcinamy ich końce). Przygotowujemy sos do szparagów redukując sok pomarańczowy wraz z szalotką i świeżym tymiankiem do 1/3 objętości. Następnie dodajemy zimne masło oraz skórkę pomarańczową. Szparagi podajemy z sosem oraz grzankami z pastą z pstrąga.
podziel się:

Pozostałe wiadomości