Coś dobrego na śniadanie? Proszę się częstować!

MasterChef
MasterChef
W drugiej części odcinka odbyła się konkurencja eliminacyjna. Zadaniem zawodników było przygotowanie wyjątkowego śniadania dla Mikołaja Reya, jego żony Patrycji i ich trójki synów. To nie lada wyzwanie, gdyż dzieci Mikołaja, są wychowane w rodzinie z dużą tradycją kulinarną.
MasterChef
MasterChef
  • Tomasz Marczewski
    • I Naleśniki Suzette
      • II Crossaint z powidłami morelowo-brzoskwiniowymi
        • III Szakszuka
          • Poznaj Tefal Ingenio https://swiatingenio.pl/
            • I Naleśniki Suzette
              • Naleśniki:
                • Składniki:
                  • Mąka pszenna 2 szklanki
                    • Woda szklanka
                      • Mleko - szklanka
                        • Wanilia - jedna laska
                          • Sól
                            • Masło 50g
                              • Sos
                                • Składniki:
                                  • Pomarańcze 10 sztuk
                                    • Cytryna
                                      • Cukier 4 łyżki
                                        • Likier pomarańczowy
                                          • Masło 150g
                                            • Wykonanie:
                                              • Naleśniki:
                                                • Składniki na naleśniki mieszamy w robocie kuchennym, dodając szczyptę soli. Po wyrobieniu na jednolite rzadkie ciasto. Smażymy na gorącej suchej patelnię i do momentu samo oderwania ciasta się naleśnika z dwóch stron.
                                                  • Sos
                                                    • Cukier karmelizujemy, zalewamy sokiem z pomarańczy, mieszamy do rozpuszczenia się grudek karmelu. Dodajemy masło mieszamy i dodajemy naleśniki złożone w trójkąt. Gotujemy w sosie kilka minut. Na koniec dodajemy likier, podpalamy i flambirujemy .
                                                      • Podajemy z sosem posypane skórką z cytryny. Można udekorować kawałkami filetów z pomarańczy.
                                                        • https://www.oetker.pl/pl-pl/index
                                                          • II Crossaint z powidłami morelowo-brzoskwiniowymi
                                                            • Składniki:
                                                              • Crossaint
                                                                • 4 brzoskwinie
                                                                  • 10 moreli
                                                                    • Cukier
                                                                      • Masło 50g
                                                                        • Wykonanie:
                                                                          • Kupujemy crossaint rozkrawamy wzdłuż. Owoce rozkrawamy na połówki lub ćwiartki, wyciągamy pestki, kładziemy na średnio nagrzaną patelnię z pozostałymi składnikami. Gotujemy we własnym sosie do miękkości owoców.Podajemy na rozkrojonym crossaincie kawałki owoców z powstałym sosem.
                                                                            • III Szakszuka
                                                                              • Składniki:
                                                                                • 1 puszka pomidorów Pelatti 850g
                                                                                  • 8 jajek
                                                                                    • Cebula 1 Szt.
                                                                                      • Oliwa z oliwek
                                                                                        • Kumin
                                                                                          • Papryka ostra i wędzona,
                                                                                            • Sól,Pieprz
                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                • Cebulę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy kumin i całą puszkę pomidorów pokrojonych na drobniejsze kawałki. Dodajemy pozostałe przyprawy. Wbijamy całe jajka tak by nie uszkodzić żółtek. Mieszamy cienkim patyczkiem same białka w ósemki pomiędzy żółtkami. Smażymy szakszukę na małym ogniu kilka minut, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne.
                                                                                                  • Podajemy najlepiej w patelni na której była robiona szakszuka. 
                                                                                                    •  Małgorzata Szymonek
                                                                                                      • I Muffinki z borówką amerykańską, cytryną i kruszonką
                                                                                                        • II Tostowana brioszka z jajkiem w koszulce, boczkiem, sosem holenderskim i szczypiorkiem
                                                                                                          • III Pancakes z sosem truskawkowym
                                                                                                            • IV Brioszka z gorzka czekolada i dżemem morelowym
                                                                                                              • V Omlet z wędzonym łososiem, szczypiorkiem i bagietką
                                                                                                                • I Muffinki z borówką amerykańską, cytryną i kruszonką
                                                                                                                  • Muffinki z borówką:
                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                      • 2 jajka
                                                                                                                        • 200g cukru
                                                                                                                          • 240g mąki
                                                                                                                            • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                                                              • 1/2 łyżeczki soli
                                                                                                                                • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
                                                                                                                                  • 200g kwaśnej śmietany
                                                                                                                                    • 120ml oleju
                                                                                                                                      • 1 cytryna
                                                                                                                                        • 300g świeżych borówek
                                                                                                                                          • Kruszonka:
                                                                                                                                            • Składniki:
                                                                                                                                              • 100g masła
                                                                                                                                                • 180g mąki pszennej
                                                                                                                                                  • 100g cukru
                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                      • Kruszonka:
                                                                                                                                                        • Wszystkie składniki mieszamy. Następnie rozcieramy ciasto palcami, aż do uzyskania grudek.
                                                                                                                                                          • Muffinki z borówkami:
                                                                                                                                                            • Rozgrzej piekarnik do 190 stopni W robocie kuchennym ubij jajka i cukier na puszystą masę. Dodaj oleju i ponownie krótko ubij. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem i solą. Dodaj do masy jajecznej w dwóch partiach razem ze śmietaną, wanilią, skórką z jednej cytryny i 2 łyżkami soku z cytryny i borówkami. Blaszkę wyłóż papilotkami i nakładaj ciasto do wysokości papilotek. Posyp kruszonką. Piecz 20-25 minut lub do uzyskania suchego patyczka.
                                                                                                                                                              • Upieczone muffinki wyciągamy z formy. Nakładamy na talerz, można dołożyć świeże borówki.
                                                                                                                                                                • II Tostowana brioszka z jajkiem w koszulce, boczkiem, sosem holenderskim i szczypiorkiem
                                                                                                                                                                  • Składniki:
                                                                                                                                                                    • 1 brioszka
                                                                                                                                                                      • 7 jaj
                                                                                                                                                                        • 7-10 plastrów boczku
                                                                                                                                                                          • 20g masła
                                                                                                                                                                            • Łyżka octu
                                                                                                                                                                              • Garść szczypiorku
                                                                                                                                                                                • Sos holenderski:
                                                                                                                                                                                  • Składniki
                                                                                                                                                                                    • 3 żółtka
                                                                                                                                                                                      • 50 ml octu winnego
                                                                                                                                                                                        • 150g masła
                                                                                                                                                                                          • Cytryna
                                                                                                                                                                                            • Sól i pieprz
                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                • Brioszkę pokrój na 2cm kromki. Rozgrzej patelnie z odrobina masła i smaż brioszkę z obu stron na złoty kolor. Odłóż.
                                                                                                                                                                                                  • Ugotuj litr wody w rondelku. Kiedy się zagotuje dodaj łyżkę octu. Wbij jajko, woda powinna się lekko gotować. Po 2/3 minutach wyciągnij jajko łyżką cedzakową. Odłóż na ręcznik papierowy.
                                                                                                                                                                                                    • Boczek w plastrach usmaż na patelni aż będzie chrupki.
                                                                                                                                                                                                      • Sos holenderski:
                                                                                                                                                                                                        • Ocet zredukować do 1/3 objętości. Przelej do miski. Dodaj żółtka i ubijaj na parze do uzyskania puszystej masy. Zdejmij z palnika. Klarowane masło wylewaj ciurkiem do jajek cały czas ubijając. Przypraw solą i pieprzem oraz w razie potrzeby kilkoma kroplami soku z cytryny.
                                                                                                                                                                                                          • Na tostowaną brioszkę połóż jajko, plaster wysmażonego boczku, polej sosem holenderskim i posyp posiekanym szczypiorkiem.
                                                                                                                                                                                                            • III Pancakes z sosem truskawkowym.
                                                                                                                                                                                                              • Pancakes
                                                                                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                  • 180g mąki
                                                                                                                                                                                                                    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                                                                                                                                                      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
                                                                                                                                                                                                                        • 2 łyżki cukru
                                                                                                                                                                                                                          • 1/4 łyżeczki soli
                                                                                                                                                                                                                            • 2 jajka
                                                                                                                                                                                                                              • 470 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
                                                                                                                                                                                                                                  • 3 łyżki klarowanego masła 
                                                                                                                                                                                                                                    • Sos truskawkowy:
                                                                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                        • 200 g świeżych truskawek
                                                                                                                                                                                                                                          • 100g cukru
                                                                                                                                                                                                                                            • Skórka otarta z połówki cytryny i sok
                                                                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                • Pancakes :
                                                                                                                                                                                                                                                  • Połączyć suche składniki. Wymieszać mokre. Wszystko razem połączyć. Smażyć na suchej patelni małe placki na złoty kolor z obu stron.
                                                                                                                                                                                                                                                    • Sos z truskawek:
                                                                                                                                                                                                                                                      • Truskawki pokroić. Włożyć do rondelka , zasypać cukrem. Prażyć około 20 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                        • Zblendować i przetrzeć przez sitko.
                                                                                                                                                                                                                                                          • Na talerzu układamy naleśniki, polewamy sosem truskawkowym i dekorujemy świeżymi truskawkami.
                                                                                                                                                                                                                                                            • IV Brioszka z gorzka czekolada i dżemem morelowym
                                                                                                                                                                                                                                                              • Składniki
                                                                                                                                                                                                                                                                • Brioszka z gorzką czekoladą
                                                                                                                                                                                                                                                                  • 300g świeżych moreli
                                                                                                                                                                                                                                                                    • 150 g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                      • Skórka otarta z jednej cytryny i wyciśnięty sok
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                          • Broszkę pokroić na kromki o grubości 2cm. Morele pokroić na kawałki, pestki wyrzucić.
                                                                                                                                                                                                                                                                            • Włożyć morele do rondelka i zasypać cukrem. Dodać sok z cytryny i otartą skórkę.
                                                                                                                                                                                                                                                                              • Prażyć około 30 min. Cześć uprażonych moreli odłożyć. Pozostałe morele zblendować przelać do sosjerki. Na wierzch nałożyć odłożone wcześniej morele. Włożyć do lodówki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                • Na talerzu układamy pokrojona brioszkę, która polewamy dżemem i uprażonymi morelami.
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • V Omlet z wędzonym łososiem, szczypiorkiem i bagietką
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 3 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 50ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 100g wędzonego łososia
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Łyżka posiekanego szczypiorku
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Sól , pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 bagietka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Jajka wbić do miski, dodać mleko, sól i pieprz. Ubić widelcem.Na patelni rozgrzać masło i wylać masę jajeczną. Początkowo mieszać jajko jak na jajecznicę . Kiedy zaczną się ścinać, a spod stanie się stabilny, łopatką zwijać omleta jak naleśnika, dodać łososia i szczypior. Dokończyć zwijanie omleta do uzyskania kształtu „cygara”.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Pokroić bagietkę i podawać z masłem do omleta.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          •  Kamil Zych
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • I Sok z pomarańczy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • II Rillettes z łososia
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • III Jajecznica z kurkami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • domowa granola
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • V Smoothie bananowo jagodowe
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • VI Coulis truskawkowo jagodowe
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • VII Kuskus z bananami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • I Sok z pomarańczy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 10 pomarańczy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Wycisnąć sok,przecedzić .Podawać z lodem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • II Rillettes z łososia
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 Filet z łososia
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 4 plastry wędzonego łosoś
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 150g Crème fraiche
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 80 mln Oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Sól,Pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • sok z 1 cytryny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • mięta
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Filet z łososia ugotować na małym ogniu na oliwie z oliwek, aż będzie się rozpadać pod palcami. Łososia rozdrobnić widelcem i wymieszać z Crème fraiche do osiągnięcia konsystencji miękkiego masła. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, przystroić wędzonym łososiem pokrojonym w słupki i liściem mięty. Podawać z pieczywem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • III Jajecznica z kurkami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 200 g kurek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 75 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Cebula
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 6 jajek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • łyżka octu winnego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Łyżeczka skrobi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Sól,pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Na suchej patelni na duży ogień wrzucić grubo pokrojone kurki. Jak odparuje woda, którą wypuściły kurki, dodajemy 50g masła, drobno pokrojoną cebulę, sól i pieprz. Smażymy do zbrązowienia grzybów przez dodatkowych kilka minut. W osobnej misce rozbić i wymieszać jajka z octem winnym, skrobia, solą i pieprzem. Rozgrzać dużą płaską patelnie na wysokim ogniu, dodać masło, a następnie jajka i na to połowę kurek. Jak jajka na dnie patelni się zetną, to przekładamy je na jedną stronę patelni. W przestrzeń, która wypełniła się płynnym jajkiem dodaj połowę pozostałych kurek. Powtórz ostatni krok odkładając kilka kurek do dekoracji. Jeżeli jajecznica jest zbyt płynna można ją obrócić i potrzymać chwilę dłużej na patelni z wyłączonym palnikiem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Podawać jajecznice przystrojona odłożonymi kurkami i posypane świeżo mielonym pieprzem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • IV Domowa granola
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 100 g płatków owsianych
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 100 g orzechów (pinia, ziemne, migdały, nerkowe)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 50 g ziaren (chia, słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 50 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 100 g miodu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Na dużej patelni roztopić masło z miodem, szczyptą soli i opcjonalnie cynamonem. Dodać mieszaninę płatków, orzechów i ziaren, wymieszać dokładnie i smażyć na małym ogniu do zbrązowienia. Rozłożyć na płaskiej powierzchni aby wystygły.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • V Smoothie bananowo jagodowe
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 banany
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 100 g jagód
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 50 g Creme fresh
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Zblendować wszystkie składniki, a następnie zmrozić. Przed podaniem przystroić świeżymi owocami i domową granola.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • VI Coulis truskawkowo jagodowe
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 200 g truskawek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 200 g jagód
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 50 g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Sok z cytryny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Owoce z cukrem i solą włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu do zagęszczenia się, około 30 minut. Następnie zblendować, doprawić sokiem z cytryny. Podawać na ciepło lub zimno.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • VII Kuskus z bananami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 100 g kuskusu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 banany
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 25 g miodu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 50g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 500 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Garść wiórków kokosowych
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Garść suszonych owoców (morela, żurawina, rodzynki)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • W garnku rozpuść masło z miodem i szczyptą soli, dodać kuskus i smażyć do brązowego koloru. Następnie dodać rozgniecione na puree banany i smażyć kilka minut. Dodać połowę mleka, płatki kokosowe i drobno posiekane suszone owoce. Następnie gotować na małym ogniu. Stopniowo dodawać mleka i gotować aż kuskus zrobi się miękki. Podawać ze świeżymi owocami i Coulis owocowym.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            •  Karolina Grzelak
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • I Croissanty z konfiturą z moreli oraz konfiturą z borówkowo- malinową
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • II Crepes suzette
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • III Bagietki z marynowanym łososiem z crème fraiche, karmelizowaną brzoskwinią oraz szczypiorkiem
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • IV Tosty francuskie z crème fraiche waniliowym z truskawkami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • V Croissanty zapiekane z serem roquefort, szynką długo dojrzewającą oraz grillowanymi pomidorkami cherry
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • I Croissanty z konfiturą z moreli oraz konfiturą z borówkowo- malinową
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Konfitura z moreli:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 250 g moreli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 4 łyżki cukru trzcinowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 50 ml wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Morele kroimy na kawałki, pestkę wyrzucamy. Pokrojone morele wrzucamy do rondelka, zalewając wodą z dodatkiem cukru. Morele gotujemy na średnim ogniu do rozpadnięcia się owoców oraz odparowania wody. Owoce mieszamy co kilka minut. Gotową konfiturę przekładamy do kokilki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Konfitura borówkowo- malinowa:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 125 g borówek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 125 g malin
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 50 ml wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 70 g cukru trzcinowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Borówki z malinami wrzucamy do rondelka, a następnie całość zalewamy wodą oraz zasypujemy cukrem. Konfiturę gotujemy na średnim ogniu do rozpadnięcia się owoców oraz odparowania wody. Owoce mieszamy co kilka minut. Gotową konfiturę przekładamy do kokilki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wykładamy na talerz croissanty obok układamy kokilki z konfiturami.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • II Crepes suzette
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Ciasto na naleśniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 250 g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 3 jaja
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 250 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 50 ml wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 70g masła klarowanego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 szczypty cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 1 szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Do miski wsypujemy mąkę oraz jaja, mieszamy rózgą. Następnie dodajemy mleko, wodę,50 g masła klarowanego, sól i cukier dalej mieszając. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Syrop pomarańczowy:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 4 pomarańcze
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 4 łyżki cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 30 ml Grand Marnier Rouge
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wyciskamy sok z pomarańczy. Na rozgrzanej patelni redukujemy sok z pomarańczy z likierem do uzyskania konsystencji syropu. Usmażone naleśniki wkładamy pojedynczo na patelnię z syropem trzymając na ogniu. Naleśniki obtoczone syropem składamy w trójkąty.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Naleśniki układamy na talerzu jeden obok drugiego. Na wierzch posypujemy startą skórką z połowy pomarańczy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • III Bagietki z marynowanym łososiem z crème fraiche, karmelizowaną brzoskwinią oraz szczypiorkiem
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 bagietka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 100g surowego filetu łososia
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 łyżeczka soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 1 łyżeczka cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Pęczek szczypiorku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3 łyżki crème fraiche 30%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 brzoskwinia
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1 łyżeczka masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 cytryna
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Brzoskwinie kroimy w łódeczki i karmelizujemy z łyżką cukru i masła na rozgrzanej patelni.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Łososia marynujemy w soli i cukrze ze startą skórą z cytryny. Marynujemy ok 30 min w lodówce. Po tym czasie wyjmujemy łososia, płuczemy go pod zimną wodą z soli i cukru oraz osuszamy ręcznikiem papierowym.Bagietkę kroimy na kromki, smarujemy masłem i podpiekamy je w piekarniku ok 10 min w 190 stopniach.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Upieczone kromki bagietki układamy na talerzu, smarujemy je crème fraiche. Następnie wykładamy plasterki łososia, brzoskwinie oraz szczypior.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • IV Tosty francuskie z crème fraiche waniliowym z truskawkami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Crème fraiche:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 120g creme fraiche 30%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 50 g mascarpone
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 laksa wanilii
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 łyżki cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Crème fraiche, mascarpone, i cukier ubić mikserem na gęstą masę. Laskę wanilii przekroić na pół i wydrążyć ziarenka. Dodać wydrążone ziarenka wanilii do kremu lekko miksując krem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Tosty francuskie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 brioszka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 3 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 40 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 1 łyżeczka cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 30 ml klarowanego masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 60 g truskawek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Jajka wybijamy do miski, dodajemy mleko i cukier. Roztrzepujemy wszystkie składniki rózgą.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Brioszkę kroimy na grube kromki. Na rozgrzanej patelni wlewamy łyżkę masła klarownego. Kromki Brioszki zamaczamy w roztrzepanych jajkach i smażymy do lekkiego zarumienienia.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Upieczone tosty francuskie układamy na talerzu, na tosty nadkładamy kleks z crème fraiche oraz truskawki pokrojone w plasterki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • V Croissanty zapiekane z serem roquefort, szynką długo dojrzewającą oraz grillowanymi pomidorkami cherry
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 4 croissanty
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 20 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 100 g szynki długo dojrzewającej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 10 pomidorków cherry
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 100 g sera roquefort
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Croissanty przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy masłem oraz nakładamy gruby plaster sera roquefort. Tak przygotowane croissanty podpiekamy w piekarniku ok 10 min 190 stopni.Pomidorki cherry kroimy na połówki i grillujemy na suchej patelni grillowej ok 2 min do zarumienienia.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Na podpieczone croissanty wykładamy plasterki szynki oraz kilka pomidorków cherry.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Michała Podulski
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • I Koktajl owocowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • II Bagietki z francuskim serkiem i łososiem
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • III Bagietki z kremem z sera roquefort i suszonych fig
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • III Drożdżówki z domową konfiturę z moreli i brzoskwiń
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • IV Placki bananowe z sosem śmietanowo – waniliowym
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • V Omlet wiejski
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • I Koktajl owocowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 200 g malin
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 500 g moreli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 banany
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 200ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Morele pestkujemy i kroimy w ćwiartki. Banany obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Wszystkie owoce umieszczamy w blenderze kielichowym, dolewamy mleko i miksujemy aż uzyskamy jednolity koktajl. Jeżeli będzie zbyt gęsty, możemy dodać mleka, jeżeli za mało słodki – dosłodzić miodem lub brązowym cukrem i jeszcze chwilę blendować.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • II Bagietki z francuskim serkiem i łososiem
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 bagietka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Francuski delikatny biały ser lub polski twaróg
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 4 rzodkiewki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Pęczek szczypiorku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Sól,Pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Kwaśna śmietana
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Łosoś atlantycki w cienkich płatkach
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Bagietkę (koniecznie świeżą) kroimy w niewielkie kromki. Ser mieszamy z posiekanymi rzodkiewkami, szczypiorem, śmietaną i doprawiamy. Łyżką nakładamy serek na bagietkę. Na górze układamy plastry łososia. Można posypać kanapki zielonymi świeżymi ziołami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • III Bagietki z kremem z sera roquefort i suszonych fig
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 200 gram sera roquefort
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 4 suszone figi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Łyżka miodu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Łyżka kwaśnej śmietany
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Świeże zioła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Bagietkę (koniecznie świeżą) kroimy w niewielkie kromki. Ser, figi, miód i śmietanę oraz pieprz blendujemy na gładki krem, smarujemy nim kanapki i posapujemy ziołami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • III Drożdżówki z domową konfiturę z moreli i brzoskwiń
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 babka drożdżowa lub chałka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 500g moreli wypestkowanych
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 4 brzoskwinie wypestkowane
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 250 g cukru brązowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Świeże maliny do ozdobienia.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Morele i brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu, aż owoce się rozpadną, woda odparuje i powstanie konfitura. Potrwa to około 40-60 minut. Ciasto kroimy na kawałki, nakładamy konfiturę i przyozdabiamy malinami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • IV Placki bananowe z sosem śmietanowo – waniliowym
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 4 banany
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 150ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 70g mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Łyżka gęstej śmietany
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 120 g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Laska wanilii
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Olej rzepakowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 150 g śmietanki 30%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Łyżka mascarpone
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Łyżeczka pasty waniliowej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy mąkę, mleko jaja, 80g cukru, łyżką śmietany i wyciśniętą laskę wanilii. Całość mieszamy i smażymy okrągłe placuszki na delikatnie skropionej olejem patelni. Śmietankę 30%, mascarpone, pastę waniliową i resztą cukru, dokładnie mieszamy, aż uzyskamy konsystencję gładkiego sosu. Placki podajemy z miseczką lub sosjerką wypełnioną sosem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • V Omlet wiejski
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 10 jaj
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 150g szynki jamon
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Pół posiekanej cebuli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 4 niewielkie młode ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 150 g sera ementaler starty
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Pomidorki koktajlowe.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Sól,Pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Szczypiorek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Ocet
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po przestudzeniu kroimy w plasterki. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z połową sera. Na patelni podsmażamy szynkę, ziemniaki i cebule, następnie przelewamy masę jajeczną. Przez chwilę mieszamy, dodajemy ocet, aby omlet się ściął. Dodajemy pomidorki przekrojone na połówki i resztę sera. Podsmażamy a następnie składamy omleta na pół i podajemy posypanego szczypiorkiem
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Anna Brandt
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • I Oeuf cocotte - podane z grzankami z sera koziego ze świeżym ogórkiem oraz rzodkiewką
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • II Tosty francuskie z konfiturą z moreli , mascarpone oraz świeżymi truskawkami 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • III Croque madame - tosty z jajkiem sadzonym
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • IV Pasta z pstrąga łososiowego podana na grzance ze szparagami oraz pomarańczowym sosem holenderskim
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • I Oeuf cocotte - podane z grzankami z sera koziego ze świeżym ogórkiem oraz rzodkiewką
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 1 jajko
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 biała część pora
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 5 średniej wielkości pieczarek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1 łyżeczka startego sera gruyere
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Sól, pieprz do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 szalotka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Szczypta posiekanego szczypiorku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Kilka kawałków zielonego świeżego ogórka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 płaska łyżeczka miodu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Sok z połowy pomarańczy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Sok z połowy cytryny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 łyżka musztardy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Zest z cytryny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 3 rzodkiewki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Twaróg kozi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Pora i szalotkę drobniutko siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Gdy się lekko zrumienią dodajemy posiekane pieczarki i chwilę podsmażamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Masę wykładamy do kokilek. Wbijamy 1 jajko, posypujemy startym serem, doprawiamy solą. Kokilki gotujemy na parze, wlewając wodę do głębokiej patelni lub rondla do 1/3 wysokości kokilek. Gotujemy pod przykryciem 2-3 min. Jajko musi być ścięte jednak nie może ugotować się na twardo. Powinno mieć miękką konsystencję. Ogórki kroimy obieraczką wzdłuż, tworząc długie pasma. Rzodkiewkę kroimy na drobne plasterki. Wkładamy do miseczki i marynujemy w winegrecie (miód, oliwa z oliwek, sok z pomarańczy i cytryny, musztarda), następnie układamy na tostowanych kromkach chleba, uprzednio posmarowanych twarogiem z dodatkiem skórki z cytryny i pomarańczy(skórkę cytrusów uprzednio należy sparzyć wrzątkiem). Jajka serwujemy razem z grzankami.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • II Tosty francuskie z konfiturą z moreli , mascarpone oraz świeżymi truskawkami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Broszka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 3 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Pół szklanki mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Laska wanilii
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Cukier brązowy, do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Mascarpone
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Śmietanka 30%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 12 dojrzałych moreli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Garść truskawek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Kilka gałązek mięty
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 łyżka likieru Grand Marnier (opcjonalnie)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Sok z 1 cytryny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • skórka z jednej cytryny (uprzednio sparzonej)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem, cukrem oraz ziarnami wanilii. Broszkę kroimy na grube plastry , obtaczamy w uprzednio przygotowanej mieszaninie jajecznej, smażymy na złoto z obydwu stron na uprzednio rozgrzanej patelni z masłem. Odkładamy na bok.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Morele kroimy na połówki, usuwamy pestki. Wrzucamy do rondelka z 2 łyżkami cukru, laską wanilii (pozostałą ) i gotujemy z odrobiną wody aż do uzyskania konsystencji konfitury.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Śmietankę ubijamy wraz z mascarpone. Tosty podajemy z mascarpone, konfiturą morelową, świeżymi truskawkami oraz startą skórką z cytryny. Dekorujemy świeżymi liskami mięty.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • III Croque madame - tosty z jajkiem sadzonym
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 kromki chleba
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 1 łyżka mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 łyżka masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 100ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Sól, pieprz do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Odrobina gałki muszkatołowej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 30 g startego sera gruyere
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 3 łyżki masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 plasterki szynki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • W rondelku roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko. Cały czas mieszamy, aż do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji (może to potrwać do 15 minut). Sos doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i gałką . Dwie kromki chleba smarujemy musztardą, a pozostałe dwie beszamelem (połową). Na stronie posmarowanej beszamelem układamy szynkę i przykrywamy kromkami chleba posmarowanymi musztardą. Kanapki układamy na patelni i obsmażamy na chrupiącą z każdej strony. Z wierzchu smarujemy pozostałym beszamelem, posypujemy startym serem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 5 min, aż ser się rozpuści. W międzyczasie smażymy na maśle jajka sadzone, doprawiamy solą pieprzem. Na gotowych kanapkach układamy jajka sadzone, podajemy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • IV Pasta z pstrąga łososiowego podana na grzance ze szparagami oraz pomarańczowym sosem holenderskim
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 płaty pstrąga
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 1 cebulka drobno posiekana
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 1 łyżka majonezu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 łyżka kwaśnej śmietany
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 garść posiekanego szczypiorku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1 garść posiekanego koperku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 łyżka posiekanych kaparów
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Kromki chleba (tostowanego)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Zielone szparagi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Pół szklanki soku z pomarańczy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 1 szalotka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Kilka gałązek świeżego tymianku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Zimne masło
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Skórka z pomarańczy(uprzednio sparzonej)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Pstrąga dokładnie oczyszczamy z ości i rozgniatamy widelcem. Dodajemy majonez, kwaśną śmietanę, szczypiorek, kapary, koperek i wszystko razem mieszamy na pastę. Na uprzednio tostowane na maśle kromki chleba układamy pastę. Szparagi gotujemy ok 3 min w osolonej wodzie (uprzednio odcinamy ich końce). Przygotowujemy sos do szparagów redukując sok pomarańczowy wraz z szalotką i świeżym tymiankiem do 1/3 objętości. Następnie dodajemy zimne masło oraz skórkę pomarańczową. Szparagi podajemy z sosem oraz grzankami z pastą z pstrąga.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości