"MasterChef Nastolatki". Poznajcie wyjątkowe przepisy, które dały uczestnikom wymarzonego "Fartucha"!

MasterChef Nastolatki
MasterChef Nastolatki
Za nami 1. odcinek programu "MasterChef Nastolatki". Dorota Szelągowska, Michel Moran i Tomasz Jakubiak mieli przyjemność spróbować wielu naprawdę niesamowitych dań. Kto otrzymał fartuch? Które danie było najlepsze? Poznajcie przepisy i przekonajcie się sami. Smacznego!
Antek Lis
MasterChef Nastolatki: Tatar z tuńczyka przepustką do programu?

Antek już wcześniej marzył o udziale w programie, ale okazało się, że nie mieści się w przedziale wiekowym w wersji "MasterChef Junior". Edycja Nastolatki jest dla niego ogromną szansą. Antek zdecydował się przygotować kaczą pierś na musie z białych warzyw.

Zobacz przepis

Antoni Lis: Kacza pierś na musie z białych warzyw
Antoni Lis: Kacza pierś na musie z białych warzyw

Maja Klejnot

MasterChef Nastolatki: Osz Ty, ale to ładne jest!" Kaczka Mai zrobiła wrażenie

Maja wyznała w programie, że w gotowaniu zawsze odnajdywała to, czego nie dawało jej nic innego. Maja mierzy się z ogromnym hejtem, który spowodował, że zamiast wyjść na miasto ze znajomymi, woli zostać w domu i gotować.

Maja przygotowała dla jury pierś z kaczki z sosem malinowym i szpinakiem oraz ziemniakiem Hasselback. Jury od razu zauważyło, że piętnastolatka jest bardzo zestresowana i ogromnie zaangażowana.

Zobacz przepis

Maja Klejnot: Pierś z kaczki z sosem malinowym
szpinakiem oraz ziemniakiem Hasselback
Maja Klejnot: Pierś z kaczki z sosem malinowym szpinakiem oraz ziemniakiem Hasselback

Martyna Wzorek

MasterChef Nastolatki: Martyna Wzorek przygotowała aż dwie potrawy i zgarnęła fartuch!

Martyna Wzorek od lat marzyła o udziale w programie MasterChef. W życiu codziennym prócz gotowania, które jest jej wielką pasją, mierzy się z ciężką chorobą - mukowiscydozą.

W programie zdecydowała się ugotować carbonarę z własnym makaronem oraz tiramisu ze słonym karmelem i ciemnym kakao. To byl niezwykle ambitny plan, rzadko kiedy uczestnicy serwują aż dwa dania. Tomek Jakubiak był pod ogromnym wrażeniem carbonary, przyznał, że Martynie udało się uzyskać bardzo ważny i trudny element tej potrawy, czyli charakterystyczny sos. Podobnie zachwyceni byli Michel Moran i Dorota Szelągowska.

Zobacz przepis

Martyna Wzorek: Tiramisu
Martyna Wzorek: Tiramisu

Iwo Minich

MasterChef Nastolatki: Wytrawne cannoli z rissoto pistacjowym, pastą z czarnych oliwek, anchois i kaparów z czerwonym kawiorem zagwarantowało Iwo fartuch

Iwo gotuje już od trzech lat. Wszystko zaczęło się od jego urodzin, kiedy na przyjęcie nie dotarło jedzenie i solenizant musiał sam przygotować poczęstunek dla gości. W programie Iwo przyrządził wytrawne cannoli z risotto pistacjowym. Danie od razu zostało pochwalone za piękne ułożenie składników i ogólną prezencję.

Zobacz przepis

Iwo Mnich: Wytrawne cannoli z rissoto pistacjowym, pastą z czarnych oliwek, anchois i kaparów z czerwonym kawiorem
Iwo Mnich: Wytrawne cannoli z rissoto pistacjowym, pastą z czarnych oliwek, anchois i kaparów z czerwonym kawiorem

Aleksandra Sopella

MasterChef Nastolatki: Aleksandra dostała dodatkowe zadanie - sos beszamelowy. "Robiłam beszamel raz w życiu"

Aleksandra nie miała łatwego zadania. Przygotowanie polędwiczek wołowych na purée z dyni, z sosem balsamicznym i aromatyczną brukselką zajęło jej więcej czasu, niż było przewidziane. Aleksandra nie zdążyła podać pełnego dania, więc jury dało jej dodatkowe zadanie - przygotowanie sosu beszamelowego.

Zobacz przepis

Aleksandra Sopella: Polędwiczki wołowe na purée z dyni, z sosem balsamicznym i aromatyczną brukselką.
Aleksandra Sopella: Polędwiczki wołowe na purée z dyni, z sosem balsamicznym i aromatyczną brukselką.

Natalia Piasecka

MasterChef Nastolatki: Natalia zrobiła kaczkę według przepisu Michela Morana i... zgarnęła fartuch

Natalia zdecydowała się przyrządzić kaczkę, a dokładnie kaczkę-dziwaczkę na śląskim straganie. Przyznała, że mięso robiła według przepisu Michela Morana.

Zobacz przepis

Natalia Piasecka: Kaczka -dziwaczka na śląskim straganie
Natalia Piasecka: Kaczka -dziwaczka na śląskim straganie
MasterChef Nastolatki: Bartosz i Borys dołączają do szczęśliwej czternastki

Borys Kaszubowski

Borys postawił na tacos z Skirt Steak z salsą z mango, granatu i mięty i queso flameado. Jury nie miało wątpliwości: fartuch w mgnieniu oka trafił w ręce przyszłego uczestnika programu.

Zobacz przepis

Borys Kaszubowski: Tacos z Skirt Steak z salsą z mango , granatu i mięty i queso flameado
Borys Kaszubowski: Tacos z Skirt Steak z salsą z mango , granatu i mięty i queso flameado

Bartosz Pastuszak

Bartosz i jego ravioli z sosem bazyliowym zrobiło na jurorach równie duże wrażenie, jak fakt, że Bartosz ma aż siedmioro rodzeństwa.

Zobacz przepis

Bartosz Pastuszak: Ravioli z sosem bazyliowym 
Bartosz Pastuszak: Ravioli z sosem bazyliowym 

Wszystkie przepisy znajdziecie w Księdze Przepisów. oraz na naszej grupie na facebooku.

Pamiętajcie, że najważniejsze jest to, aby cieszyć się tym, co robicie i nie zapominać o tym, dlaczego zaczęliście gotować. Powodzenia!

Autor: Anna Szafrańska/Mariusz Kordas

Źródło: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości