Antek już wcześniej marzył o udziale w programie, ale okazało się, że nie mieści się w przedziale wiekowym w wersji "MasterChef Junior". Edycja Nastolatki jest dla niego ogromną szansą. Antek zdecydował się przygotować kaczą pierś na musie z białych warzyw.
Zobacz przepis
Maja Klejnot
Maja wyznała w programie, że w gotowaniu zawsze odnajdywała to, czego nie dawało jej nic innego. Maja mierzy się z ogromnym hejtem, który spowodował, że zamiast wyjść na miasto ze znajomymi, woli zostać w domu i gotować.
Maja przygotowała dla jury pierś z kaczki z sosem malinowym i szpinakiem oraz ziemniakiem Hasselback. Jury od razu zauważyło, że piętnastolatka jest bardzo zestresowana i ogromnie zaangażowana.
Zobacz przepis
Martyna Wzorek
Martyna Wzorek od lat marzyła o udziale w programie MasterChef. W życiu codziennym prócz gotowania, które jest jej wielką pasją, mierzy się z ciężką chorobą - mukowiscydozą.
W programie zdecydowała się ugotować carbonarę z własnym makaronem oraz tiramisu ze słonym karmelem i ciemnym kakao. To byl niezwykle ambitny plan, rzadko kiedy uczestnicy serwują aż dwa dania. Tomek Jakubiak był pod ogromnym wrażeniem carbonary, przyznał, że Martynie udało się uzyskać bardzo ważny i trudny element tej potrawy, czyli charakterystyczny sos. Podobnie zachwyceni byli Michel Moran i Dorota Szelągowska.
Zobacz przepis
Iwo Minich
Iwo gotuje już od trzech lat. Wszystko zaczęło się od jego urodzin, kiedy na przyjęcie nie dotarło jedzenie i solenizant musiał sam przygotować poczęstunek dla gości. W programie Iwo przyrządził wytrawne cannoli z risotto pistacjowym. Danie od razu zostało pochwalone za piękne ułożenie składników i ogólną prezencję.
Zobacz przepis
Aleksandra Sopella
Aleksandra nie miała łatwego zadania. Przygotowanie polędwiczek wołowych na purée z dyni, z sosem balsamicznym i aromatyczną brukselką zajęło jej więcej czasu, niż było przewidziane. Aleksandra nie zdążyła podać pełnego dania, więc jury dało jej dodatkowe zadanie - przygotowanie sosu beszamelowego.
Zobacz przepis
Natalia Piasecka
Natalia zdecydowała się przyrządzić kaczkę, a dokładnie kaczkę-dziwaczkę na śląskim straganie. Przyznała, że mięso robiła według przepisu Michela Morana.
Zobacz przepis
Borys Kaszubowski
Borys postawił na tacos z Skirt Steak z salsą z mango, granatu i mięty i queso flameado. Jury nie miało wątpliwości: fartuch w mgnieniu oka trafił w ręce przyszłego uczestnika programu.
Zobacz przepis
Bartosz Pastuszak
Bartosz i jego ravioli z sosem bazyliowym zrobiło na jurorach równie duże wrażenie, jak fakt, że Bartosz ma aż siedmioro rodzeństwa.
Zobacz przepis
Wszystkie przepisy znajdziecie w Księdze Przepisów. oraz na naszej grupie na facebooku.
Pamiętajcie, że najważniejsze jest to, aby cieszyć się tym, co robicie i nie zapominać o tym, dlaczego zaczęliście gotować. Powodzenia!
- Czyją mentorką w "Drag Me Out" zostanie Gąsiu? Jest to człowiek o wielu twarzach
- Królowa Przetrwania: Zaręczyny w dżungli! Którą z pań zaskoczył ukochany?
- Nowa oprawa anteny TVN na wiosnę!
Autor: Anna Szafrańska/Mariusz Kordas
Źródło: TVN