- Wytrawne cannoli z rissoto pistacjowym, pastą z czarnych oliwek, anchois i kaparów z czerwonym kawiorem
- Składniki na ciasto:
- 250 g mąki typ 00,
- 30 g smalcu,
- 50 ml wina Marsala,
- 1 jajko,
- 10 ml octu winnego,
- Szczypta soli,
- Zest z jednej całej cytryny,
- Olej do smażenia.
- Składniki na rissoto:
- 300 g ryżu arbioro albo carnaroli,
- 1 l bulionu warzywnego,
- ½ cebuli,
- 1 ser burrata,
- 150 g pistacji bez łupin,
- 20 listków bazylii,
- Oliwa z oliwek,
- Szczypta soli.
- Składniki na Pastę:
- 10 oliwek czarnych w zalewie,
- około dwie łyżki zalewy z oliwek
- łyżka oliwy
- 1 całe anchois
- ½ łyżeczki kaparów
- 1 duży ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- sok ½ cytryny.
- Dla dekoracji:
- Kawior czerwony (z łososia lub ewentualnie gromadnika)
- Ciasto:
- W mikserze planetarnym mieszamy na niskich obrotach 250 g mąki typ 00, 30 g smalcu, 1 jajko, zest z jednej całej cytryny ze szczyptą soli. Po 2 minutach dolewamy wino wymieszane z octem. Łącznie całe ciasto wyrabiamy 3-5 minut. Zawijamy je w folię i wkładamy na 30-40 minut do lodówki.
- Pasta z Czarnych Oliwek:
- W międzyczasie do małego miksera wrzucamy wszystkie składniki na pastę. Miksujemy, dopóki ładnie się nie połączą.
- Rissoto:
- Do dokładnie umytego małego miksera wsypujemy pistacje, dodajemy bazylię, 1-2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Miksujemy chwilkę. Do garnka lejemy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy ryż i i przez chwilę mieszamy. Dolewamy chochlę bulionu, mieszamy dopóki wywar wchłonie się w ryż i lekko się zredukuje. Powtarzamy te czynności dopóki bulion się nie skończy.
- Dodajemy łyżkę pesto pistacjowego i mieszamy. Po chwili dodajemy całe pesto i ciągle mieszając. Ścieramy na tarce o dużych oczkach burratę wprost do rissoto, mieszamy i gotowe.
- Wyjmujemy ciasto na cannoli. Rozwałkowujemy je wałkiem by miało grubość około 2mm. Szklanką wykrawamy a potem zawijamy na rurki metalowe do smażenia cannoli. Smarujemy ciasto z wierzchu białkiem. W garnku nagrzewamy olej do 175*C. Smażymy cannoli dopóki staną się rumiane (bardzo szybko będą się smażyć). Przekładamy na ręcznik papierowy. Wyjmujemy rurkę z ciasta. Na talerz (najlepiej głęboki) rozsmarowujemy na skos dosyć sporą ilość pasty z oliwek. Kładziemy na nią cannoli. Workiem cukierniczym wlewamy do środka ciastka rissoto. Na sam środek cannoli kładziemy łyżeczkę kawioru. Smacznego!
podziel się: