Iwo Mnich: Wytrawne cannoli z rissoto pistacjowym, pastą z czarnych oliwek, anchois i kaparów z czerwonym kawiorem

Iwo Mnich: Wytrawne cannoli z rissoto pistacjowym, pastą z czarnych oliwek, anchois i kaparów z czerwonym kawiorem
Iwo Mnich: Wytrawne cannoli z rissoto pistacjowym, pastą z czarnych oliwek, anchois i kaparów z czerwonym kawiorem
  • Wytrawne cannoli z rissoto pistacjowym, pastą z czarnych oliwek, anchois i kaparów z czerwonym kawiorem
  • Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki typ 00,
  • 30 g smalcu,
  • 50 ml wina Marsala,
  • 1 jajko,
  • 10 ml octu winnego,
  • Szczypta soli,
  • Zest z jednej całej cytryny,
  • Olej do smażenia.
  • Składniki na rissoto:
  • 300 g ryżu arbioro albo carnaroli,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • ½ cebuli,
  • 1 ser burrata,
  • 150 g pistacji bez łupin,
  • 20 listków bazylii,
  • Oliwa z oliwek,
  • Szczypta soli.
  • Składniki na Pastę:
  • 10 oliwek czarnych w zalewie,
  • około dwie łyżki zalewy z oliwek
  • łyżka oliwy
  • 1 całe anchois
  • ½ łyżeczki kaparów
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • sok ½ cytryny.
  • Dla dekoracji:
  • Kawior czerwony (z łososia lub ewentualnie gromadnika)
  • Ciasto:
  • W mikserze planetarnym mieszamy na niskich obrotach 250 g mąki typ 00, 30 g smalcu,  1 jajko, zest z jednej całej cytryny ze szczyptą soli. Po 2 minutach dolewamy wino wymieszane z octem. Łącznie całe ciasto wyrabiamy 3-5 minut. Zawijamy je w folię i wkładamy na 30-40 minut do lodówki.
  • Pasta z Czarnych Oliwek:
  • W międzyczasie do małego miksera wrzucamy wszystkie składniki na pastę. Miksujemy, dopóki ładnie się nie połączą.
  • Rissoto:
  • Do dokładnie umytego małego miksera wsypujemy pistacje, dodajemy bazylię, 1-2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Miksujemy chwilkę. Do garnka lejemy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy ryż i i przez chwilę mieszamy. Dolewamy chochlę bulionu, mieszamy dopóki wywar wchłonie się w ryż i lekko się zredukuje. Powtarzamy te czynności dopóki bulion się nie skończy.
  • Dodajemy łyżkę pesto pistacjowego i mieszamy. Po chwili dodajemy całe pesto i ciągle mieszając. Ścieramy na tarce o dużych oczkach burratę wprost do rissoto, mieszamy i gotowe.
  • Wyjmujemy ciasto na cannoli. Rozwałkowujemy je wałkiem by miało grubość około 2mm. Szklanką wykrawamy a potem zawijamy na rurki metalowe do smażenia cannoli. Smarujemy ciasto z wierzchu białkiem. W garnku nagrzewamy olej do 175*C. Smażymy cannoli dopóki staną się rumiane (bardzo szybko będą się smażyć). Przekładamy na ręcznik papierowy. Wyjmujemy rurkę z ciasta. Na talerz (najlepiej głęboki) rozsmarowujemy na skos dosyć sporą ilość pasty z oliwek. Kładziemy na nią cannoli. Workiem cukierniczym wlewamy do środka ciastka rissoto. Na sam środek cannoli kładziemy łyżeczkę kawioru. Smacznego!

podziel się:

Pozostałe wiadomości