Iwo Mnich: Wytrawne cannoli z rissoto pistacjowym, pastą z czarnych oliwek, anchois i kaparów z czerwonym kawiorem

Iwo Mnich: Wytrawne cannoli z rissoto pistacjowym, pastą z czarnych oliwek, anchois i kaparów z czerwonym kawiorem
Iwo Mnich: Wytrawne cannoli z rissoto pistacjowym, pastą z czarnych oliwek, anchois i kaparów z czerwonym kawiorem
  • Wytrawne cannoli z rissoto pistacjowym, pastą z czarnych oliwek, anchois i kaparów z czerwonym kawiorem
    • Składniki na ciasto:
      • 250 g mąki typ 00,
        • 30 g smalcu,
          • 50 ml wina Marsala,
            • 1 jajko,
              • 10 ml octu winnego,
                • Szczypta soli,
                  • Zest z jednej całej cytryny,
                    • Olej do smażenia.
                      • Składniki na rissoto:
                        • 300 g ryżu arbioro albo carnaroli,
                          • 1 l bulionu warzywnego,
                            • ½ cebuli,
                              • 1 ser burrata,
                                • 150 g pistacji bez łupin,
                                  • 20 listków bazylii,
                                    • Oliwa z oliwek,
                                      • Szczypta soli.
                                        • Składniki na Pastę:
                                          • 10 oliwek czarnych w zalewie,
                                            • około dwie łyżki zalewy z oliwek
                                              • łyżka oliwy
                                                • 1 całe anchois
                                                  • ½ łyżeczki kaparów
                                                    • 1 duży ząbek czosnku
                                                      • sól, pieprz do smaku
                                                        • sok ½ cytryny.
                                                          • Dla dekoracji:
                                                            • Kawior czerwony (z łososia lub ewentualnie gromadnika)
                                                              • Ciasto:
                                                                • W mikserze planetarnym mieszamy na niskich obrotach 250 g mąki typ 00, 30 g smalcu,  1 jajko, zest z jednej całej cytryny ze szczyptą soli. Po 2 minutach dolewamy wino wymieszane z octem. Łącznie całe ciasto wyrabiamy 3-5 minut. Zawijamy je w folię i wkładamy na 30-40 minut do lodówki.
                                                                  • Pasta z Czarnych Oliwek:
                                                                    • W międzyczasie do małego miksera wrzucamy wszystkie składniki na pastę. Miksujemy, dopóki ładnie się nie połączą.
                                                                      • Rissoto:
                                                                        • Do dokładnie umytego małego miksera wsypujemy pistacje, dodajemy bazylię, 1-2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Miksujemy chwilkę. Do garnka lejemy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy ryż i i przez chwilę mieszamy. Dolewamy chochlę bulionu, mieszamy dopóki wywar wchłonie się w ryż i lekko się zredukuje. Powtarzamy te czynności dopóki bulion się nie skończy.
                                                                          • Dodajemy łyżkę pesto pistacjowego i mieszamy. Po chwili dodajemy całe pesto i ciągle mieszając. Ścieramy na tarce o dużych oczkach burratę wprost do rissoto, mieszamy i gotowe.
                                                                            • Wyjmujemy ciasto na cannoli. Rozwałkowujemy je wałkiem by miało grubość około 2mm. Szklanką wykrawamy a potem zawijamy na rurki metalowe do smażenia cannoli. Smarujemy ciasto z wierzchu białkiem. W garnku nagrzewamy olej do 175*C. Smażymy cannoli dopóki staną się rumiane (bardzo szybko będą się smażyć). Przekładamy na ręcznik papierowy. Wyjmujemy rurkę z ciasta. Na talerz (najlepiej głęboki) rozsmarowujemy na skos dosyć sporą ilość pasty z oliwek. Kładziemy na nią cannoli. Workiem cukierniczym wlewamy do środka ciastka rissoto. Na sam środek cannoli kładziemy łyżeczkę kawioru. Smacznego!

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości