Antoni Lis: Kacza pierś na musie z białych warzyw

Antoni Lis: Kacza pierś na musie z białych warzyw
Antoni Lis: Kacza pierś na musie z białych warzyw
  • Kacza pierś na musie z białych warzyw
    • Składniki:
      • Pierś z kaczki 2 szt.
        • Świeży Rozmaryn
          • Świeży Tymianek
            • Czosnek 3 ząbki
              • Sól i Pieprz biały
                • Mus:
                  • Mleko 3,2% 250 ml
                    • Pietruszka 3 szt.
                      • Ziemniak 1 szt.
                        • Pół selera średniej wielkości
                          • Jabłka 2 szt.
                            • Limonka 1 szt.
                              • Śmietana 30% - 100 ml
                                • Masło 100g
                                  • Świeży tymianek
                                    • Gałka muszkatołowa
                                      • Sól i Pieprz czarny
                                        • Sos winno malinowy:
                                          • Maliny 150g Czerwone wytrawne wino 300 ml
                                            • Miód 1-2 łyżki
                                              • Kora cynamonowa 2 szt.
                                                • Gwiazdki Anyżu 2 szt.
                                                  • Goździki całe 5 szt.
                                                    • Świeży Imbir 10-15 g
                                                      • Dodatki:
                                                        • Masło 100g
                                                          • Jabłko 1 szt.
                                                            • Kwiaty jadalne (np.goździk)
                                                              • Liście (szczawiu krwistego, nasturcji)
                                                                • Sposób przygotowania:
                                                                  • Obieramy 2 pietruszki, 1 małego ziemniaka, kawałek selera, jabłko. Kroimy w kostkę. Gotujemy w wodzie z mlekiem w proporcji 50/50 z szczyptą soli. Ugotowane warzywa wrzucamy do blendera dodając kostki zimnego masła, śmietanę i wywar z gotowania warzyw. Na koniec doprawiamy starta skórka z limonki, gałka muszkatołową, solą i pieprzem. Przecieramy nasz mus przez sito.
                                                                    • Skórę piersi nacinamy. Kaczkę doprawiamy solą, białym pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Układamy na zimnej patelni i smażymy od strony skóry kilka minut, wtapiając tłuszcz. Obracamy i smażymy, chwilę, od strony mięsa. Wytopiony tłuszcz przelewamy do miski. Dopiekamy (w razie potrzeby) kilka minut w piekarniku. Wyciągamy i pozostawiamy do odpoczęcia.
                                                                      • Na odrobinie wytopionego tłuszczu podsmażamy przyprawy korzenne. Dodajemy maliny, miód i chwile gotujemy. Zalewamy czerwonym winem i redukujemy przez ok. 6 min. Wyciągamy przyprawy. Przecieramy otrzymany sos przez sito.
                                                                        • Z jabłka wykrawamy talarki o grubości ok. 1-1,5 cm, podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i cukrem.
                                                                          • Mus i pokrojoną kaczkę układamy na talerzu. Polewamy sosem. Dekorujemy skarmelizowanymi jabłkami, kwiatami i liśćmi botwinki
                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości