Antoni Lis: Kacza pierś na musie z białych warzyw

Antoni Lis: Kacza pierś na musie z białych warzyw
Antoni Lis: Kacza pierś na musie z białych warzyw
  • Kacza pierś na musie z białych warzyw
  • Składniki:
  • Pierś z kaczki 2 szt.
  • Świeży Rozmaryn
  • Świeży Tymianek
  • Czosnek 3 ząbki
  • Sól i Pieprz biały
  • Mus:
  • Mleko 3,2% 250 ml
  • Pietruszka 3 szt.
  • Ziemniak 1 szt.
  • Pół selera średniej wielkości
  • Jabłka 2 szt.
  • Limonka 1 szt.
  • Śmietana 30% - 100 ml
  • Masło 100g
  • Świeży tymianek
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól i Pieprz czarny
  • Sos winno malinowy:
  • Maliny 150g Czerwone wytrawne wino 300 ml
  • Miód 1-2 łyżki
  • Kora cynamonowa 2 szt.
  • Gwiazdki Anyżu 2 szt.
  • Goździki całe 5 szt.
  • Świeży Imbir 10-15 g
  • Dodatki:
  • Masło 100g
  • Jabłko 1 szt.
  • Kwiaty jadalne (np.goździk)
  • Liście (szczawiu krwistego, nasturcji)
  • Sposób przygotowania:
  • Obieramy 2 pietruszki, 1 małego ziemniaka, kawałek selera, jabłko. Kroimy w kostkę. Gotujemy w wodzie z mlekiem w proporcji 50/50 z szczyptą soli. Ugotowane warzywa wrzucamy do blendera dodając kostki zimnego masła, śmietanę i wywar z gotowania warzyw. Na koniec doprawiamy starta skórka z limonki, gałka muszkatołową, solą i pieprzem. Przecieramy nasz mus przez sito.
  • Skórę piersi nacinamy. Kaczkę doprawiamy solą, białym pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Układamy na zimnej patelni i smażymy od strony skóry kilka minut, wtapiając tłuszcz. Obracamy i smażymy, chwilę, od strony mięsa. Wytopiony tłuszcz przelewamy do miski. Dopiekamy (w razie potrzeby) kilka minut w piekarniku. Wyciągamy i pozostawiamy do odpoczęcia.
  • Na odrobinie wytopionego tłuszczu podsmażamy przyprawy korzenne. Dodajemy maliny, miód i chwile gotujemy. Zalewamy czerwonym winem i redukujemy przez ok. 6 min. Wyciągamy przyprawy. Przecieramy otrzymany sos przez sito.
  • Z jabłka wykrawamy talarki o grubości ok. 1-1,5 cm, podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i cukrem.
  • Mus i pokrojoną kaczkę układamy na talerzu. Polewamy sosem. Dekorujemy skarmelizowanymi jabłkami, kwiatami i liśćmi botwinki
podziel się:

Pozostałe wiadomości