- Kacza pierś na musie z białych warzyw
- Składniki:
- Pierś z kaczki 2 szt.
- Świeży Rozmaryn
- Świeży Tymianek
- Czosnek 3 ząbki
- Sól i Pieprz biały
- Mus:
- Mleko 3,2% 250 ml
- Pietruszka 3 szt.
- Ziemniak 1 szt.
- Pół selera średniej wielkości
- Jabłka 2 szt.
- Limonka 1 szt.
- Śmietana 30% - 100 ml
- Masło 100g
- Świeży tymianek
- Gałka muszkatołowa
- Sól i Pieprz czarny
- Sos winno malinowy:
- Maliny 150g Czerwone wytrawne wino 300 ml
- Miód 1-2 łyżki
- Kora cynamonowa 2 szt.
- Gwiazdki Anyżu 2 szt.
- Goździki całe 5 szt.
- Świeży Imbir 10-15 g
- Dodatki:
- Masło 100g
- Jabłko 1 szt.
- Kwiaty jadalne (np.goździk)
- Liście (szczawiu krwistego, nasturcji)
- Sposób przygotowania:
- Obieramy 2 pietruszki, 1 małego ziemniaka, kawałek selera, jabłko. Kroimy w kostkę. Gotujemy w wodzie z mlekiem w proporcji 50/50 z szczyptą soli. Ugotowane warzywa wrzucamy do blendera dodając kostki zimnego masła, śmietanę i wywar z gotowania warzyw. Na koniec doprawiamy starta skórka z limonki, gałka muszkatołową, solą i pieprzem. Przecieramy nasz mus przez sito.
- Skórę piersi nacinamy. Kaczkę doprawiamy solą, białym pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Układamy na zimnej patelni i smażymy od strony skóry kilka minut, wtapiając tłuszcz. Obracamy i smażymy, chwilę, od strony mięsa. Wytopiony tłuszcz przelewamy do miski. Dopiekamy (w razie potrzeby) kilka minut w piekarniku. Wyciągamy i pozostawiamy do odpoczęcia.
- Na odrobinie wytopionego tłuszczu podsmażamy przyprawy korzenne. Dodajemy maliny, miód i chwile gotujemy. Zalewamy czerwonym winem i redukujemy przez ok. 6 min. Wyciągamy przyprawy. Przecieramy otrzymany sos przez sito.
- Z jabłka wykrawamy talarki o grubości ok. 1-1,5 cm, podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i cukrem.
- Mus i pokrojoną kaczkę układamy na talerzu. Polewamy sosem. Dekorujemy skarmelizowanymi jabłkami, kwiatami i liśćmi botwinki
podziel się: