Bartosz Pastuszak: Ravioli z sosem bazyliowym 

Bartosz Pastuszak: Ravioli z sosem bazyliowym 
Bartosz Pastuszak: Ravioli z sosem bazyliowym 
  • Ravioli z sosem bazyliowym ( z ricottą, szpinakiem i żółtkiem)
    • Składniki na ciasto:
      • 250g mąki z pszenicy durum (50g mąki do podsypania ciasta przed wałkowaniem),
        • 1 jajko,
          • pół łyżeczki soli,
            • pół szklanki ciepłej wody,
              • Składniki na nadzienie:
                • 250g sera ricotta,
                  • 5 pomidorów suszonych w zalewie
                    • około jedna średnia cebula,
                      • szpinak w liściach mrożonych 4 lub 5 kostek (zależy czy lubisz dużo szpinaku czy wolisz mniej),
                        • Przygotowanie :
                          • Mąkę wysyp na stolicę. Zrób wgłębienie w środku, wbij jajko dodaj wodę i sól.
                            • Ugnieć wszystkie składniki tak aby ciasto było sprężyste. Zwiń ciasto w folię do żywności i zostaw na 20 minut.
                              • Przygotowanie nadzienia:
                                • Cebulę pokrój w drobną kostkę i czosnek przeciśnij przez praskę i na rozgrzanej oliwie podsmaż.
                                  • Dodaj pokrojone pomidory oraz rozmrożony szpinak. Chwilę duś co jakiś czas mieszając.
                                    • Przypraw solą, pieprzem i przyprawami. Wszystkie składniki przerzuć do miski. Orzechy spraż na patelni, Pokrój drobno.
                                      • Pokrojone orzechy wsyp do reszty składników. Dodaj ser i wymieszaj składniki.
                                        • Przygotowywanie ravioli:
                                          • Ciasto rozwałkuj cienko. Ułóż część nadzienia (około 1,5– 2 Łyżek) i na środku zrób niewielkie wgłębienie.
                                            • Delikatnie ułóż żółtko i przykryj ciastem. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty.
                                              • Sos bazyliowy
                                                • Składniki:
                                                  • sporo liści Bazyli (ok. 20 liści)
                                                    • 2 ząbki czosnku, -
                                                      • 5 łyżek oliwy z oliwek,
                                                        • 2 łyżki octu jabłkowego,
                                                          • ser ricotta(ok.3łyżki),
                                                            • sól, pieprz,
                                                              • Przygotowanie:
                                                                • Bazylię dokładnie opłucz i osusz. Do blendera wrzuć umytą bazylię,
                                                                  • czosnek, dolej oliwę z oliwek i ocet jabłkowy. Zblenduj.
                                                                    • Dodaj ser Ricotta i dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem i ponownie zblenduj.
                                                                      • Do dekoracji: liście bazyli i groszek wąsaty ładnie ułóż gdzie ci się podoba ,
                                                                        • na górę posyp orzechem włoskim zdrobnionym i sprażonym tak jak do nadzienia na ravioli i świeżo zmielonym pieprzem.
                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości