Bartosz Pastuszak: Ravioli z sosem bazyliowym 

Bartosz Pastuszak: Ravioli z sosem bazyliowym 
Bartosz Pastuszak: Ravioli z sosem bazyliowym 
  • Ravioli z sosem bazyliowym ( z ricottą, szpinakiem i żółtkiem)
  • Składniki na ciasto:
  • 250g mąki z pszenicy durum (50g mąki do podsypania ciasta przed wałkowaniem),
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • Składniki na nadzienie:
  • 250g sera ricotta,
  • 5 pomidorów suszonych w zalewie
  • około jedna średnia cebula,
  • szpinak w liściach mrożonych 4 lub 5 kostek (zależy czy lubisz dużo szpinaku czy wolisz mniej),
  • Przygotowanie :
  • Mąkę wysyp na stolicę. Zrób wgłębienie w środku, wbij jajko dodaj wodę i sól.
  • Ugnieć wszystkie składniki tak aby ciasto było sprężyste. Zwiń ciasto w folię do żywności i zostaw na 20 minut.
  • Przygotowanie nadzienia:
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę i czosnek przeciśnij przez praskę i na rozgrzanej oliwie podsmaż.
  • Dodaj pokrojone pomidory oraz rozmrożony szpinak. Chwilę duś co jakiś czas mieszając.
  • Przypraw solą, pieprzem i przyprawami. Wszystkie składniki przerzuć do miski. Orzechy spraż na patelni, Pokrój drobno.
  • Pokrojone orzechy wsyp do reszty składników. Dodaj ser i wymieszaj składniki.
  • Przygotowywanie ravioli:
  • Ciasto rozwałkuj cienko. Ułóż część nadzienia (około 1,5– 2 Łyżek) i na środku zrób niewielkie wgłębienie.
  • Delikatnie ułóż żółtko i przykryj ciastem. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty.
  • Sos bazyliowy
  • Składniki:
  • sporo liści Bazyli (ok. 20 liści)
  • 2 ząbki czosnku, -
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • ser ricotta(ok.3łyżki),
  • sól, pieprz,
  • Przygotowanie:
  • Bazylię dokładnie opłucz i osusz. Do blendera wrzuć umytą bazylię,
  • czosnek, dolej oliwę z oliwek i ocet jabłkowy. Zblenduj.
  • Dodaj ser Ricotta i dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem i ponownie zblenduj.
  • Do dekoracji: liście bazyli i groszek wąsaty ładnie ułóż gdzie ci się podoba ,
  • na górę posyp orzechem włoskim zdrobnionym i sprażonym tak jak do nadzienia na ravioli i świeżo zmielonym pieprzem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości