- Ravioli z sosem bazyliowym ( z ricottą, szpinakiem i żółtkiem)
- Składniki na ciasto:
- 250g mąki z pszenicy durum (50g mąki do podsypania ciasta przed wałkowaniem),
- 1 jajko,
- pół łyżeczki soli,
- pół szklanki ciepłej wody,
- Składniki na nadzienie:
- 250g sera ricotta,
- 5 pomidorów suszonych w zalewie
- około jedna średnia cebula,
- szpinak w liściach mrożonych 4 lub 5 kostek (zależy czy lubisz dużo szpinaku czy wolisz mniej),
- Przygotowanie :
- Mąkę wysyp na stolicę. Zrób wgłębienie w środku, wbij jajko dodaj wodę i sól.
- Ugnieć wszystkie składniki tak aby ciasto było sprężyste. Zwiń ciasto w folię do żywności i zostaw na 20 minut.
- Przygotowanie nadzienia:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i czosnek przeciśnij przez praskę i na rozgrzanej oliwie podsmaż.
- Dodaj pokrojone pomidory oraz rozmrożony szpinak. Chwilę duś co jakiś czas mieszając.
- Przypraw solą, pieprzem i przyprawami. Wszystkie składniki przerzuć do miski. Orzechy spraż na patelni, Pokrój drobno.
- Pokrojone orzechy wsyp do reszty składników. Dodaj ser i wymieszaj składniki.
- Przygotowywanie ravioli:
- Ciasto rozwałkuj cienko. Ułóż część nadzienia (około 1,5– 2 Łyżek) i na środku zrób niewielkie wgłębienie.
- Delikatnie ułóż żółtko i przykryj ciastem. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty.
- Sos bazyliowy
- Składniki:
- sporo liści Bazyli (ok. 20 liści)
- 2 ząbki czosnku, -
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- ser ricotta(ok.3łyżki),
- sól, pieprz,
- Przygotowanie:
- Bazylię dokładnie opłucz i osusz. Do blendera wrzuć umytą bazylię,
- czosnek, dolej oliwę z oliwek i ocet jabłkowy. Zblenduj.
- Dodaj ser Ricotta i dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem i ponownie zblenduj.
- Do dekoracji: liście bazyli i groszek wąsaty ładnie ułóż gdzie ci się podoba ,
- na górę posyp orzechem włoskim zdrobnionym i sprażonym tak jak do nadzienia na ravioli i świeżo zmielonym pieprzem.
podziel się: