- Carbonara z własnym makaronem Sos: - Ser pecorino 200g - pieprz świeżo mielony - guanciale 400g - 8 jajek
- Makaron: - Mąka pszenna 0,5 kg - Sól - 4 jajka - (woda i sól do ugotowania makaronu)
- 2. Bruschetta al pomodoro: - pomidorki koktajlowe 500g (czerwone) - oliwa extra virgin - 3 ząbki czosnku - bazylia świeża 1 pęczek - burrata jedna sztuka - ciabatta - ocet balsamiczny - sól i pieprz do smaku - łyżeczka miodu
- Pesto bazyliowe: - świeża bazylia jedna doniczka - oliwa extra virgin - 3 ząbki czosnku - orzeszki pini 50g - ser parmezan 50g - sól i pieprz do smaku
- Sposób przygotowania:
- Carbonara z własnym makaronem: Mąkę wysypujemy na stolnice, dodajemy sól. Robimy w środku dziurkę do której wbijamy jajka i żółtka. Wszystko razem zagniatamy, wyrabiamy do odpowiedniej konsystencji. Zawijmy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok 20 min (po 10 minutach wyjmujemy na chwile i wyrabiamy przez dwie minuty). W międzyczasie ścieramy na tarce ser i kroimy guanciale w paski. Pokrojone guanciale wrzucamy na zimną patelnie i wytapiamy na małym ogniu do uzyskania chrupiących skwarków. Makaron wyjmujemy z lodówki, delikatnie wałkujemy i przepuszczamy go przez maszynkę do makaronu. Gdy będzię wystarczająco cienki podsypujemy odrobiną mąki i kroimy w cienkie paseczki (Spaghetti). Rozkładamy na blacie aby troszkę wysechł. Nastawiamy wodę na makaron, gdy się zagotuje solimy. Gotowe skwarki guanciale zdejmujemy z patelni i odlewamy tłuszcz do miseczki, następnie wlewamy go z powrotem ale nie do końca, na dnie powinny zostać przepalone okruszki. Do miski wbijamy same żółtka, dodajemy sporą ilość świeżo mielonego pieprzu i wsypujemy większość sera, zostawiamy troszkę do dekoracji. Łączymy ze sobą składniki. Makaron wrzucamy do wody i gotujemy około 3 min, pilnujemy aby się nie rozgotował. Naszą masę serowo-jajeczną podlewamy kilkoma łyżkami wody z gotującego się makaronu, od razu energicznie mieszamy tak żeby nie pozwolić żółtkom się ściąć. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z tłuszczem po guanciale, włączamy palnik na bardzo mały ogień i dodajemy sos, cały czas energicznie mieszamy żeby nie powstała nam jajecznica, gdy sos będzie kremowy i dokładnie oblepi makaron wyłącamy ogień, zdejmujemy patelnię z kuchenki i dodajemy guanciale. Wykładamy na talerz, dekorujemy guanciale, tartym serem i odrobiną pieprzu. Bruschetta: Pomidorki kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy nastepnie posypujemy solą i rozcieramy na desce do krojenia tak aby powstała pasta. Listki bazylii układany jeden na drugim, zwijamy w rulonik i drobno kroimy. Wszystkie rzeczy wkładamy do miski. Następnie dodajemy oliwę, sól, pieprz i odrobinkę miodu. Mieszamy do połączenia składników. Ciabattę kroimy na 4 kawałki, wzdłóż na dwie "kanapki" i to jescze raz na pół. Polewamy oliwą i tostujemy na patelni bądź w piekarniku. Robimy pesto, wszystkie składniki blendujemy tak aby powstała pasta. Wyciągamy grzanki z piekarnika, i czekamy az troszkę wystygną. Burratę szarpiemy rękoma. Następnie kolejno dajemy na grzanki: trochę buratty, pesto, pomidory. Przekładamy na talerz i dekorujemy octem balsamicznym, pesto i bazylią.
podziel się: