- Tacos z Skirt Steak z salsą z mango , Granatu i Mięty i Queso Flameado
- Składniki:
- Tortille do Tacos:
- -500g mąki typu 500
- -1-4 łyżki soli
- - 50g Masła
- - Woda
- Salsa z Mango , Granatu i Mięty:
- -2 Szalotki
- -Pęk Mięty
- - 1 Granat
- - 1 Mango
- -Pęk Kolendry (mniejszy od mięty)
- Papryka:
- - 1 Jalapeno
- - 1 Habanero
- - 1 Słodka Czerwona
- - 1 limonka
- - 2 duże ząbki czosnku
- -Sól i Pieprz do Smaku
- -Oliwa z Oliwek (ocipinke , do smaku i konsystencji)
- Przyprawy:
- - Kumin cały , Cynamon Cejloński laska cały , Kardamon , Papryka Ostra , Rozmaryn
- Queso Flameado:
- - 250 - 150 g Queso Oaxaca
- - 2 kiełbasy chorizo (surowe)
- - troszke Tequili do smaku
- Stek :
- - 500-800g Steka z przepony wołowej (najlepiej z zewnętrzej części)
- - Musztarda Dijon (spoiwo do przypraw)
- -Sól i Pieprz
- -Czosnek
- Przpyprawy:
- - Ancho , Chilli Guajillo , Papryka Wędzona , Kurkuma , Cząber
- Do Ozdoby:
- - 2 Szalotki smażone ( olej tak aby mały rondelek zakryć)
- - Kolendra
- -Limonka
- -troche Bratków
- Sposób wykonania :
- 1 . Zrobić ciasto, czyli Mąka , rozpuszczone masło i woda w temperaturze pokojowej . wygnieść i odłożyć do odpoczynku
- 2. przyprażyć przyprawy do steka , zmielić , i zamarynować po kolei - sól i pieprz , musztarda , przyprawy . i odłożyć na później
- 3. Zrobić salsę- pokroić i wymieszać
- 4. Smażyć steka i w między czasie cebulke ,szalotke do dekoracji i jako mini dodatek .
- 5. Rozprasować kulki w prasce lub uwakłować na małe okręgi i usmażyć , następnie do miski i pod ścierke i zaparować aby były miękie
- Wszystko nałożyć do tacos i udekorować.
podziel się: