- Tiramisu:
- śmietanka 30% 500ml
- mascarpone 100g
- cukier puder 60g
- laska wanilii
- biszkopty do tiramisu 8 sztuk (savoiardi)
- cukier 400g
- masło 100g
- masło orzechowe około łyżki
- 50g kakao gorzkie
- kilka listków mięty
- 200g świeżych malin (w ostateczności truskawki)
- 150 ml espresso
Przygotowanie
- Śmietankę ubijamy za pomocą robota kuchennego, po paru minutach dodajemy mascarpone. Gdy masa zaczyna być gęsta dodajemy cukier puder (wedle uznania próbując)i nasiona z laski wanilii. Gdy masa będzie mieć konsystencję kremu wyłączamy robota, przekładamy do worka cukierniczego i odkładamy do lodówki. Robimy słony karmel. Cukier wsypujemy na patelnię, karmelizujemy go na małym ogniu, pilnując, aby się nie spalił. Gdy zacznie mieć złoto-brązowy kolor dodajemy masło i mieszamy, czekamy aż karmel wchłonie tłuszcz. Następnie wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy. Gotujemy przez chwilę, ściągamy z palnika i dodajemy łyżkę masła orzechowego, mieszamy i czekamy aż trochę przestygnie, dodajemy sól. Biszkopty łamiemy na pól i składamy tiramisu. Do pucharka/szklanki dajemy kolejno: Krem, biszkopt, słony karmel, szczyptę kakao, krem, biszkopty. Całość zalewamy espresso. Dekorujemy kakao, karmelem, miętą i malinami.
podziel się: