Martyna Wzorek: Tiramisu

Martyna Wzorek: Tiramisu
Martyna Wzorek: Tiramisu
  • Tiramisu: - śmietanka 30% 500ml - mascarpone 100g - cukier puder 60g - laska wanilii - biszkopty do tiramisu 8 sztuk (savoiardi) - cukier 400g - masło 100g - masło orzechowe około łyżki - 50g kakao gorzkie - kilka listków mięty - 200g świeżych malin (w ostateczności truskawki) - 150 ml espresso Przygotowanie
  • Śmietankę ubijamy za pomocą robota kuchennego, po paru minutach dodajemy mascarpone. Gdy masa zaczyna być gęsta dodajemy cukier puder (wedle uznania próbując)i nasiona z laski wanilii. Gdy masa będzie mieć konsystencję kremu wyłączamy robota, przekładamy do worka cukierniczego i odkładamy do lodówki. Robimy słony karmel. Cukier wsypujemy na patelnię, karmelizujemy go na małym ogniu, pilnując, aby się nie spalił. Gdy zacznie mieć złoto-brązowy kolor dodajemy masło i mieszamy, czekamy aż karmel wchłonie tłuszcz. Następnie wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy. Gotujemy przez chwilę, ściągamy z palnika i dodajemy łyżkę masła orzechowego, mieszamy i czekamy aż trochę przestygnie, dodajemy sól. Biszkopty łamiemy na pól i składamy tiramisu. Do pucharka/szklanki dajemy kolejno: Krem, biszkopt, słony karmel, szczyptę kakao, krem, biszkopty. Całość zalewamy espresso. Dekorujemy kakao, karmelem, miętą i malinami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości