- Natalia Piasecka: Kaczka -dziwaczka na śląskim straganie
- Mięso:
- - około 40 ml oleju
- -Filet z piersi z kaczki z skórą
- -1 łyżeczka Tymianku suszonego
- -½ łyżeczki majeranku
- -sól do smaku
- -pieprz do smaku
- Sos:
- -Śliwki połówki bez pestek mrożone 3 sztuki
- -1 łyżka powideł śliwkowych
- 1 łyżka cynamonu
- 5 szt gożdzików
- Około 150 ml wina mołdawskiego półwytrawnego
- 1 łyżka masła
- Chilli Pieprz cayenne według preferencji
- -2 łyżki miodu
- -1 jabłko
- Składniki na chutney z czerwonej cebuli
- - 3 sztuki cebuli czerwonej
- -2łyżka cukru
- -1 łyżka octu balsamicznego
- -50 ml wina mołdawskiego półwytrawnego
- -40 ml oleju
- -sól i pieprz do smaku
- Kluski śląskie:
- -0,5 kg ziemniaków
- 1 jajko od szczęśliwej kurki:]
- 100 gr skrobi ziemniaczanej
- Sposób wykonania:
- Kaczkę przyprawiamy następnie smażymy na rozgrzanej patelni Około 3- 4 minuty z każdej strony zaczynając od strony ze skórą. Po usmażeniu przekładamy do naczynia do zapiekania. Wkładamy do piekarnika z opcją góra dół i pieczemy około 8 -9 minut.
- Sos śliwkowo-korzenny
- Na patelnię kładziemy zamrożone śliwki dolewamy trochę wody, po krótkim czasie dodajemy wszystkie przyprawy , miód i wino .Gotuj do momentu redukcji sosu o połowę, następnie dodać powidła śliwkowe chwilkę jeszcze pogotować a następnie zmiksować na gładko dodają na koniec łyżeczkę masła. Na osobnej patelni na maśle podsmażamy pokrojone w plastry jabłka,
- posypujemy cukrem i cynamonem .Po kilku minutach wyłączamy i na koniec dekorujemy nimi kaczkę .
- Chutney z cebuli
- Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy cukier i pieprz. Na małym ogniu karmelizujemy cebulkę. 3- 5 minut, cały czas mieszając ją by nie przepaliła się. Do karmelizowanej cebuli dodajemy ocet balsamiczny i wino. Smażymy aż większość wina odparuje.
- Kluski śląskie
- Ugotuj ziemniaki do miękkości . Odcedzić i od razu dokładnie rozgnieść praską. Ostudzić i dodaj jajko ,mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Uformuj kluski i wrzuć na zagotowaną osoloną wodę .Gotuj na małym ogniu 7 minut pilnując i od czasu –do czasu mieszając
- Potrzebny sprzęt:
- -3 patelnie
- -cedzak z uchwytem
- -naczynie do zapiekania
- -głęboki garnek
- -blender kielichowy
- - obieraczka do warzyw
- -deska do krojenia
- -noże
- -łyżka drewniana
- -praska do ziemniaków
- -2 miski
podziel się: