Natalia Piasecka: Kaczka - dziwaczka na śląskim straganie

Natalia Piasecka: Kaczka -dziwaczka na śląskim straganie
Natalia Piasecka: Kaczka -dziwaczka na śląskim straganie
  • Natalia Piasecka: Kaczka -dziwaczka na śląskim straganie
  • Mięso:
  • - około 40 ml oleju
  • -Filet z piersi z kaczki z skórą
  • -1 łyżeczka Tymianku suszonego
  • -½ łyżeczki majeranku
  • -sól do smaku
  • -pieprz do smaku
  • Sos:
  • -Śliwki połówki bez pestek mrożone 3 sztuki
  • -1 łyżka powideł śliwkowych
  • 1 łyżka cynamonu
  • 5 szt gożdzików
  • Około 150 ml wina mołdawskiego półwytrawnego
  • 1 łyżka masła
  • Chilli Pieprz cayenne według preferencji
  • -2 łyżki miodu
  • -1 jabłko
  • Składniki na chutney z czerwonej cebuli
  • - 3 sztuki cebuli czerwonej
  • -2łyżka cukru
  • -1 łyżka octu balsamicznego
  • -50 ml wina mołdawskiego półwytrawnego
  • -40 ml oleju
  • -sól i pieprz do smaku
  • Kluski śląskie:
  • -0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko od szczęśliwej kurki:]
  • 100 gr skrobi ziemniaczanej
  • Sposób wykonania:
  • Kaczkę przyprawiamy następnie smażymy na rozgrzanej patelni Około 3- 4 minuty z każdej strony zaczynając od strony ze skórą. Po usmażeniu przekładamy do naczynia do zapiekania. Wkładamy do piekarnika z opcją góra dół i pieczemy około 8 -9 minut.
  • Sos śliwkowo-korzenny
  • Na patelnię kładziemy zamrożone śliwki dolewamy trochę wody, po krótkim czasie dodajemy wszystkie przyprawy , miód i wino .Gotuj do momentu redukcji sosu o połowę, następnie dodać powidła śliwkowe chwilkę jeszcze pogotować a następnie zmiksować na gładko dodają na koniec łyżeczkę masła. Na osobnej patelni na maśle podsmażamy pokrojone w plastry jabłka,
  • posypujemy cukrem i cynamonem .Po kilku minutach wyłączamy i na koniec dekorujemy nimi kaczkę .
  • Chutney z cebuli
  • Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy cukier i pieprz. Na małym ogniu karmelizujemy cebulkę. 3- 5 minut, cały czas mieszając ją by nie przepaliła się. Do karmelizowanej cebuli dodajemy ocet balsamiczny i wino. Smażymy aż większość wina odparuje.
  • Kluski śląskie
  • Ugotuj ziemniaki do miękkości . Odcedzić i od razu dokładnie rozgnieść praską. Ostudzić i dodaj jajko ,mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Uformuj kluski i wrzuć na zagotowaną osoloną wodę .Gotuj na małym ogniu 7 minut pilnując i od czasu –do czasu mieszając
  • Potrzebny sprzęt:
  • -3 patelnie
  • -cedzak z uchwytem
  • -naczynie do zapiekania
  • -głęboki garnek
  • -blender kielichowy
  • - obieraczka do warzyw
  • -deska do krojenia
  • -noże
  • -łyżka drewniana
  • -praska do ziemniaków
  • -2 miski
podziel się:

Pozostałe wiadomości