Natalia Piasecka: Kaczka - dziwaczka na śląskim straganie

Natalia Piasecka: Kaczka -dziwaczka na śląskim straganie
Natalia Piasecka: Kaczka -dziwaczka na śląskim straganie
  • Natalia Piasecka: Kaczka -dziwaczka na śląskim straganie
    • Mięso:
      • - około 40 ml oleju
        • -Filet z piersi z kaczki z skórą
          • -1 łyżeczka Tymianku suszonego
            • -½ łyżeczki majeranku
              • -sól do smaku
                • -pieprz do smaku
                  • Sos:
                    • -Śliwki połówki bez pestek mrożone 3 sztuki
                      • -1 łyżka powideł śliwkowych
                        • 1 łyżka cynamonu
                          • 5 szt gożdzików
                            • Około 150 ml wina mołdawskiego półwytrawnego
                              • 1 łyżka masła
                                • Chilli Pieprz cayenne według preferencji
                                  • -2 łyżki miodu
                                    • -1 jabłko
                                      • Składniki na chutney z czerwonej cebuli
                                        • - 3 sztuki cebuli czerwonej
                                          • -2łyżka cukru
                                            • -1 łyżka octu balsamicznego
                                              • -50 ml wina mołdawskiego półwytrawnego
                                                • -40 ml oleju
                                                  • -sól i pieprz do smaku
                                                    • Kluski śląskie:
                                                      • -0,5 kg ziemniaków
                                                        • 1 jajko od szczęśliwej kurki:]
                                                          • 100 gr skrobi ziemniaczanej
                                                            • Sposób wykonania:
                                                              • Kaczkę przyprawiamy następnie smażymy na rozgrzanej patelni Około 3- 4 minuty z każdej strony zaczynając od strony ze skórą. Po usmażeniu przekładamy do naczynia do zapiekania. Wkładamy do piekarnika z opcją góra dół i pieczemy około 8 -9 minut.
                                                                • Sos śliwkowo-korzenny
                                                                  • Na patelnię kładziemy zamrożone śliwki dolewamy trochę wody, po krótkim czasie dodajemy wszystkie przyprawy , miód i wino .Gotuj do momentu redukcji sosu o połowę, następnie dodać powidła śliwkowe chwilkę jeszcze pogotować a następnie zmiksować na gładko dodają na koniec łyżeczkę masła. Na osobnej patelni na maśle podsmażamy pokrojone w plastry jabłka,
                                                                    • posypujemy cukrem i cynamonem .Po kilku minutach wyłączamy i na koniec dekorujemy nimi kaczkę .
                                                                      • Chutney z cebuli
                                                                        • Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy cukier i pieprz. Na małym ogniu karmelizujemy cebulkę. 3- 5 minut, cały czas mieszając ją by nie przepaliła się. Do karmelizowanej cebuli dodajemy ocet balsamiczny i wino. Smażymy aż większość wina odparuje.
                                                                          • Kluski śląskie
                                                                            • Ugotuj ziemniaki do miękkości . Odcedzić i od razu dokładnie rozgnieść praską. Ostudzić i dodaj jajko ,mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Uformuj kluski i wrzuć na zagotowaną osoloną wodę .Gotuj na małym ogniu 7 minut pilnując i od czasu –do czasu mieszając
                                                                              • Potrzebny sprzęt:
                                                                                • -3 patelnie
                                                                                  • -cedzak z uchwytem
                                                                                    • -naczynie do zapiekania
                                                                                      • -głęboki garnek
                                                                                        • -blender kielichowy
                                                                                          • - obieraczka do warzyw
                                                                                            • -deska do krojenia
                                                                                              • -noże
                                                                                                • -łyżka drewniana
                                                                                                  • -praska do ziemniaków
                                                                                                    • -2 miski
                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości