- Pierś z kaczki z sosem malinowym szpinakiem oraz ziemniakiem Hasselback
- Składniki:
- 2 ziemniaki
- 200g szpinaku świeżego liście
- 100 g masła
- cytryna
- 200g świeżych malin
- 1/4 szkl. wino czerwone wytrawne
- gałka muszkatołowa cała
- miód 4 łyżki
- łyżeczka papryki ostrej
- zioła: rozmaryn, tymianek
- 2xczosnek
- sól
- cukier
- pieprz czarny mielony
- 2 szt. piersi z kaczki ze skórą (w temp. pokojowej)
- 1 szkl. oliwy/oleju
- Kilka szt. orzeszków piniowych
- PRZYGOTOWANIE:
- Zaczynamy od nacięcia skóry piersi z kaczki i przyprawienie jej.
- W kolejnym kroku dokładnie myjemy ziemniaki, nacinamy tworząc wachlarz oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym z oliwą i rozgniecionym czosnkiem. Pieczemy 30 minut w temp. 200-210 stopni w naczyniu przykrytym.
- Po 30 minutach odkrywamy smarujemy masłem i wkładmy na kolejne 20 minut do piekarnika tym razem bez przykrycia.
- W czasie gdy pieką się ziemniaki, obsmażamy pierś z kaczki na patelni około 10-15 minut, następnie na kilka minut przekładamy do piekarnika. Po upieczeniu układamy na kratce na około 5 minut, aby mięso "odpoczęło". W tym czasie na patelni z tłuszczem z kaczki przygotowujemy sos dodając po kolei składniki i gotując do zredukowania sosu i odpowiedniej gęstości.
- Przygotowujemy na osobnej patelni szpinak z masłem, solą, cukrem oraz sokiem z cytryny, smażąc około 5 minut.
podziel się: