Maja Klejnot: Pierś z kaczki z sosem malinowym szpinakiem oraz ziemniakiem Hasselback

Maja Klejnot: Pierś z kaczki z sosem malinowym
szpinakiem oraz ziemniakiem Hasselback
Maja Klejnot: Pierś z kaczki z sosem malinowym szpinakiem oraz ziemniakiem Hasselback
  • Pierś z kaczki z sosem malinowym szpinakiem oraz ziemniakiem Hasselback
    • Składniki:
      • 2 ziemniaki
        • 200g szpinaku świeżego liście
          • 100 g masła
            • cytryna
              • 200g świeżych malin
                • 1/4 szkl. wino czerwone wytrawne
                  • gałka muszkatołowa cała
                    • miód 4 łyżki
                      • łyżeczka papryki ostrej
                        • zioła: rozmaryn, tymianek
                          • 2xczosnek
                            • sól
                              • cukier
                                • pieprz czarny mielony
                                  • 2 szt. piersi z kaczki ze skórą (w temp. pokojowej)
                                    • 1 szkl. oliwy/oleju
                                      • Kilka szt. orzeszków piniowych
                                        • PRZYGOTOWANIE:
                                          • Zaczynamy od nacięcia skóry piersi z kaczki i przyprawienie jej.
                                            • W kolejnym kroku dokładnie myjemy ziemniaki, nacinamy tworząc wachlarz oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym z oliwą i rozgniecionym czosnkiem. Pieczemy 30 minut w temp. 200-210 stopni w naczyniu przykrytym.
                                              •  Po 30 minutach odkrywamy smarujemy masłem i wkładmy na kolejne 20 minut do piekarnika tym razem bez przykrycia.
                                                • W czasie gdy pieką się ziemniaki, obsmażamy pierś z kaczki na patelni około 10-15 minut, następnie na kilka minut przekładamy do piekarnika. Po upieczeniu układamy na kratce na około 5 minut, aby mięso "odpoczęło". W tym czasie na patelni z tłuszczem z kaczki przygotowujemy sos dodając po kolei składniki i gotując do zredukowania sosu i odpowiedniej gęstości.
                                                  • Przygotowujemy na osobnej patelni szpinak z masłem, solą, cukrem oraz sokiem z cytryny, smażąc około 5 minut.
                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości