Maja Klejnot: Pierś z kaczki z sosem malinowym szpinakiem oraz ziemniakiem Hasselback

Maja Klejnot: Pierś z kaczki z sosem malinowym
szpinakiem oraz ziemniakiem Hasselback
Maja Klejnot: Pierś z kaczki z sosem malinowym szpinakiem oraz ziemniakiem Hasselback
  • Pierś z kaczki z sosem malinowym szpinakiem oraz ziemniakiem Hasselback
  • Składniki:
  • 2 ziemniaki
  • 200g szpinaku świeżego liście
  • 100 g masła
  • cytryna
  • 200g świeżych malin
  • 1/4 szkl. wino czerwone wytrawne
  • gałka muszkatołowa cała
  • miód 4 łyżki
  • łyżeczka papryki ostrej
  • zioła: rozmaryn, tymianek
  • 2xczosnek
  • sól
  • cukier
  • pieprz czarny mielony
  • 2 szt. piersi z kaczki ze skórą (w temp. pokojowej)
  • 1 szkl. oliwy/oleju
  • Kilka szt. orzeszków piniowych
  • PRZYGOTOWANIE:
  • Zaczynamy od nacięcia skóry piersi z kaczki i przyprawienie jej.
  • W kolejnym kroku dokładnie myjemy ziemniaki, nacinamy tworząc wachlarz oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym z oliwą i rozgniecionym czosnkiem. Pieczemy 30 minut w temp. 200-210 stopni w naczyniu przykrytym.
  •  Po 30 minutach odkrywamy smarujemy masłem i wkładmy na kolejne 20 minut do piekarnika tym razem bez przykrycia.
  • W czasie gdy pieką się ziemniaki, obsmażamy pierś z kaczki na patelni około 10-15 minut, następnie na kilka minut przekładamy do piekarnika. Po upieczeniu układamy na kratce na około 5 minut, aby mięso "odpoczęło". W tym czasie na patelni z tłuszczem z kaczki przygotowujemy sos dodając po kolei składniki i gotując do zredukowania sosu i odpowiedniej gęstości.
  • Przygotowujemy na osobnej patelni szpinak z masłem, solą, cukrem oraz sokiem z cytryny, smażąc około 5 minut.
podziel się:

Pozostałe wiadomości