Wiktoria Nawara: Mielone z ziemniakami i fasolką szparagową

Mielone z ziemniakami i fasolką szparagową
Mielone z ziemniakami i fasolką szparagową
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować klasycznego w smaku mielonego z ziemniakami.

Składniki:

  • Mielone:
  • 700 g łopatki wieprzowej (zmielonej)
  • 200 g wołowiny (zmielonej)
  • 1 czerstwa bułka (np. kajzerka)
  • 100 ml mleka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki bulionu wołowego
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • bułka tarta do panierowania
  • smalec do smażenia (ok. 3–4 łyżki)
  • Purée ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków (mączystych, np. typu C)
  • 100 g masła
  • sól do gotowania
  • Fasolka szparagowa:
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • sól do gotowania
  • garść koperku
  • Wykończenie:
  • drobny szczypiorek

Przygotowanie:

  • Mielone: Bułkę namocz w mleku i odstaw na kilka minut. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj przeciśnięty czosnek i przestudź. W dużej misce wymieszaj mięso wieprzowe i wołowe, dodaj musztardę, przyprawy, bulion, jajko, podsmażoną cebulę z czosnkiem i odciśniętą bułkę. Dobrze wyrób masę (aż będzie lekko klejąca), uformuj 8 kotletów, obtocz w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym smalcu na złoty kolor z obu stron.
  • Purée ziemniaczane: Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, przeciśnij przez praskę lub przetrzyj przez sito. Dodaj gorące masło i dobrze wymieszaj, aż purée będzie puszyste i kremowe.
  • Fasolka szparagowa: Fasolkę oczyść, gotuj w osolonej wodzie przez 5–7 minut do miękkości, ale żeby nadal była jędrna. Odcedź i natychmiast przełóż do miski z lodowatą wodą. Bułkę tartą upraż na suchej patelni, dodaj masło, wymieszaj. Połącz z odsączoną fasolką, posyp koperkiem.
  • Podanie:
  • Na talerzu ułóż porcję purée, na niej połóż kotlet mielony, posyp szczypiorkiem. Obok ułóż porcję fasolki z maślaną bułką tartą i koperkiem.