Mati Saładucha: Gotowany ozór wołowy z purée z chrzanem i sosem grzybowym demi-glace

Gotowany ozór wołowy z purée z chrzanem i sosem grzybowym demi-glace
Gotowany ozór wołowy z purée z chrzanem i sosem grzybowym demi-glace
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować gotowany ozór wołowy.

Składniki:

  • Ozór wołowy:
  • 1 duży ozór wołowy (ok. 1,2–1,5 kg)
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 4–5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 goździki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2cm świeżego imbiru
  • sól, pieprz
  • Sos grzybowy demi-glace:
  • 100g świeżych borowików
  • 50g suszonych borowików (namoczyć)
  • 100g pieczarek
  • 50g grzybów shiitake
  • 1 mała marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 100ml czerwonego wina wytrawnego
  • 500ml bulionu wołowego (najlepiej z gotowania ozora)
  • 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka masła (do montowania sosu)
  • Purée ziemniaczano-chrzanowe:
  • 500g ziemniaków mączystych
  • 80ml śmietanki 30%
  • 40 masła
  • 1–2 łyżki tartego chrzanu (najlepiej świeżego)
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  • 1. Gotowanie ozora
  • Ozór dobrze oczyścić i opłukać.
  • Włożyć do garnka z zimną wodą, dodać warzywa, przyprawy i zagotować. Zebrać szumowiny.
  • Gotować w naczyniu typu szybkowar na ogniu 40-45 min, aż będzie bardzo miękki.
  • Po ugotowaniu wyjąć, lekko przestudzić i obrać ze skóry. Pokroić w plastry przed podaniem.
  • Zachować wywar do sosu.
  • 2. Sos demi-glace grzybowy
  • Na patelni zrumienić pokrojoną marchew, czosnek i wszystkie grzyby. Dodać namoczone suszone borowiki razem z wodą z moczenia (przecedzoną).
  • Dodać liść laurowy, ziele angielskie i wino. Zredukować.
  • Wlać bulion z ozora i gotować aż sos się zagęści i nabierze głębi smaku.
  • Przecedzić, zredukować do konsystencji demi-glace i na końcu zamontować zimnym masłem.
  • 3. Purée ziemniaczano-chrzanowe:
  • Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie.
  • Odcedzić, przecisnąć przez praskę.
  • Podgrzać śmietankę z masłem i dodać do ziemniaków, wmieszać chrzan.
  • Doprawić do smaku solą.