Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować stek tomahawk.
Składaniki:
- Stek Tomahawk – marynata i smażenie
- 1 stek Tomahawk
- 1 garść ziaren pieprzu (najlepiej czarnego)
- 1 gałązka rozmarynu
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 3 ząbki czosnku
- sól (do marynaty i doprawienia)
- olej (do marynaty)
- masło klarowane (do smażenia)
- Sos z zielonym pieprzem
- oprawki z Tomahawka (tłuste skrawki mięsa)
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- papryka czerwona w proszku
- białe wino (odrobina, do podlewania)
- woda z marynowanego zielonego pieprzu
- 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu (ziarna)
- 2 łyżki śmietanki
- 1 łyżka bardzo zimnego masła
- sól, pieprz
- odrobina cukru (opcjonalnie, do smaku)
- Warzywa korzenne
- 1 seler
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- sól
- masło (do smażenia)
- świeży tymianek
- sos Worcestershire (do złamania słodyczy warzyw)
- Broccolini
- broccolini (ilość zależna od liczby porcji)
- sól
- cukier
- sok z cytryny
- skórka z cytryny
Przygotowanie:
- W moździerzu ucieramy garść pieprzu, gałązkę rozmarynu, świeży tymianek, 3 ząbki czosnku i sól z odrobiną oleju.
- Z mięsa odcinamy zbyt tłuste skrawki dookoła i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
- Nacieramy mięso ze wszystkich stron i odstawiamy w temperaturze pokojowej do marynowania. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Mięso dodatkowo z obu stron oprószamy solą, a następnie smażymy na maśle klarowanym na mocno rozgrzanej patelni lub grillu do uzyskania złoto-brązowego koloru.
- Dodatkowo maskujemy świeżym tymiankiem. Stek powinien być dokładnie obsmażony, tak by podczas pieczenia nie tracił na soczystości. Tomahawka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180st. C na 11-12 minut, w zależności od grubości mięsa. Po tym czasie powinniśmy uzyskać średnio wysmażony stek o różnym przekroju. Jeśli ktoś preferuje mięso bardziej wysmażone, powinien je piec kilka minut dłużej. Po wyjęciu steka z piekarnika pozostawiamy go na kilka minut, by odpoczął np. na ręczniku papierowym (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa).
- Na tłuszczu z blachy i smażonych skrawkach mięsa przygotowujemy sos. Dodajemy krojoną marchewkę, seler naciowy, cebulę i czosnek. Smażymy całość podlewając wodą, solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę czerwoną w proszku, odrobinę wina białego i wody z marynowanego zielonego pieprzu. Bierzemy łyżeczkę ziaren marynowanego zielonego pieprzu i dodajemy do sosu. Redukujemy go, pod koniec dodajemy dwie łyżki śmietanki oraz łyżka bardzo zimnego masła. Do smaku można dodać odrobinę cukru.
- Z selera, marchewki i pietruszki wycinamy krążki, które gotujemy w wodzie z solą. Kiedy są lekko miękkie, przekładamy je (osuszone) ręcznikiem na gorącą patelnię z rozgrzanym masłem i świeżym tymiankiem. Lekko solimy i pieprzymy warzywa, podlewamy sosem Worcestershire dla złamania słodyczy.
- Broccolini lekko blanszujemy w wodzie ze szczyptą soli i cukru, jeszcze chrupkie wrzucamy na patelnię po warzywach korzeniowych, chwilę smażymy, dodajemy odrobinę soku z cytryny i skórki z cytryny.
- Podanie:
- Układamy na talerzu warzywa korzenne, kolejno zielone broccolini oraz pokrojonego steka i polewamy zredukowanym sosem.