Magda Rozenfeld: Stek tomahawk z warzywami korzennymi i sosem z zielonym pieprzem

Stek tomahawk z warzywami korzennymi i sosem z zielonym pieprzem
Stek tomahawk z warzywami korzennymi i sosem z zielonym pieprzem
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować stek tomahawk.

Składaniki:

  • Stek Tomahawk – marynata i smażenie
  • 1 stek Tomahawk
  • 1 garść ziaren pieprzu (najlepiej czarnego)
  • 1 gałązka rozmarynu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól (do marynaty i doprawienia)
  • olej (do marynaty)
  • masło klarowane (do smażenia)
  • Sos z zielonym pieprzem
  • oprawki z Tomahawka (tłuste skrawki mięsa)
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • papryka czerwona w proszku
  • białe wino (odrobina, do podlewania)
  • woda z marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu (ziarna)
  • 2 łyżki śmietanki
  • 1 łyżka bardzo zimnego masła
  • sól, pieprz
  • odrobina cukru (opcjonalnie, do smaku)
  • Warzywa korzenne
  • 1 seler
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • sól
  • masło (do smażenia)
  • świeży tymianek
  • sos Worcestershire (do złamania słodyczy warzyw)
  • Broccolini
  • broccolini (ilość zależna od liczby porcji)
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny
  • skórka z cytryny

Przygotowanie:

  • W moździerzu ucieramy garść pieprzu, gałązkę rozmarynu, świeży tymianek, 3 ząbki czosnku i sól z odrobiną oleju.
  • Z mięsa odcinamy zbyt tłuste skrawki dookoła i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
  • Nacieramy mięso ze wszystkich stron i odstawiamy w temperaturze pokojowej do marynowania. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Mięso dodatkowo z obu stron oprószamy solą, a następnie smażymy na maśle klarowanym na mocno rozgrzanej patelni lub grillu do uzyskania złoto-brązowego koloru.
  • Dodatkowo maskujemy świeżym tymiankiem. Stek powinien być dokładnie obsmażony, tak by podczas pieczenia nie tracił na soczystości. Tomahawka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180st. C na 11-12 minut, w zależności od grubości mięsa. Po tym czasie powinniśmy uzyskać średnio wysmażony stek o różnym przekroju. Jeśli ktoś preferuje mięso bardziej wysmażone, powinien je piec kilka minut dłużej. Po wyjęciu steka z piekarnika pozostawiamy go na kilka minut, by odpoczął np. na ręczniku papierowym (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa).
  • Na tłuszczu z blachy i smażonych skrawkach mięsa przygotowujemy sos. Dodajemy krojoną marchewkę, seler naciowy, cebulę i czosnek. Smażymy całość podlewając wodą, solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę czerwoną w proszku, odrobinę wina białego i wody z marynowanego zielonego pieprzu. Bierzemy łyżeczkę ziaren marynowanego zielonego pieprzu i dodajemy do sosu. Redukujemy go, pod koniec dodajemy dwie łyżki śmietanki oraz łyżka bardzo zimnego masła. Do smaku można dodać odrobinę cukru.
  • Z selera, marchewki i pietruszki wycinamy krążki, które gotujemy w wodzie z solą. Kiedy są lekko miękkie, przekładamy je (osuszone) ręcznikiem na gorącą patelnię z rozgrzanym masłem i świeżym tymiankiem. Lekko solimy i pieprzymy warzywa, podlewamy sosem Worcestershire dla złamania słodyczy.
  • Broccolini lekko blanszujemy w wodzie ze szczyptą soli i cukru, jeszcze chrupkie wrzucamy na patelnię po warzywach korzeniowych, chwilę smażymy, dodajemy odrobinę soku z cytryny i skórki z cytryny.
  • Podanie:
  • Układamy na talerzu warzywa korzenne, kolejno zielone broccolini oraz pokrojonego steka i polewamy zredukowanym sosem.