- Przegrzebki Smażone na Maśle z Purée z Kalafiora i Pora oraz Pianką z Pomidora i Agrestu
- Składniki:
- - Przegrzebki
- - 1 mały lub 1/2 duże kalafiory
- - Biała część pora
- - 1 pomidor
- - 100 g agrestu
- - Masło
- - Mleko
- - Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Wykonanie:
- Dokładnie osusz przegrzebki, a następnie przypraw je solą i pieprzem. Smaż je na mocno rozgrzanej patelni z jednej strony, aż uzyskają złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj zimne masło i polewaj nim przegrzebki (bastuj), aby wzbogacić ich smak.
- Pora podsmaż na maśle, dodaj różyczki kalafiora, a następnie zalej mlekiem. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj do miękkości, a następnie zmiksuj na gładką masę. Przetrzyj purée przez sito, aby uzyskać aksamitną konsystencję, i dodaj zimne masło, mieszając do połączenia.
- Pomidora i agrest zmiksuj na gładką masę, dopraw do smaku, a następnie przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek. Zblenduj ponownie, tworząc lekką piankę.
- Podawaj przegrzebki z purée z kalafiora i pora, udekorowane pianką z pomidora i agrestu.
podziel się: