Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować Foie Gras ze smardzami faszerowanymi ricottą, szalotką, rabarbarem i musem z malin.
Składniki:
- Foie gras:
- 4 plastry foie gras (ok. 50–60 g każdy)
- sól Maldon,
- pieprz czarny (świeżo mielony)
- Smardze faszerowane:
- 8 dużych smardzów (świeże lub dobrze namoczone suszone)
- 100 g ricotty
- 1 szalotka (drobno posiekana)
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka parmezanu (opcjonalnie)
- gałka muszkatołowa (szczypta)
- sól, pieprz (do smaku)
- Rabarbar:
- 1 łodyga rabarbaru
- 1 łyżka miodu
- odrobina octu malinowego lub sherry
- sól (szczypta)
- Puder z truskawek:
- 10 g liofilizowanych truskawek (blendowane na puder)
- Mus malinowo-rabarbarowy:
- 100 g malin
- 50 g rabarbaru (pokrojonego drobno)
- 1–2 łyżki cukru (do smaku)
- sok z 1⁄4 cytryny
- 1 łyżka masła (opcjonalnie dla aksamitności)
Przygotowanie:
- Mus z malin i rabarbaru:
- W rondelku podduś rabarbar z malinami, cukrem i sokiem z cytryny. Gotuj ok. 10–12 minut aż rabarbar się rozpadnie, a całość zgęstnieje. Zblenduj i przetrzyj przez sito dla idealnie gładkiej konsystencji. Możesz dodać odrobinę masła dla kremowości.
- Farsz do smardzów:
- Na maśle zeszklij drobno posiekaną szalotkę. W miseczce wymieszaj ricottę z szalotką, parmezanem (opcjonalnie), przyprawami i szczyptą gałki muszkatołowej. Ostrożnie nadziej farszem smardze przy pomocy rękawa cukierniczego lub małej łyżeczki. Piecz w 180°C przez ok. 6–7 minut lub do momentu, aż będą miękkie.
- Rabarbar: Pokrój rabarbar w cienkie plasterki (np. mandoliną). Szybko przesmaż na patelni z odrobiną miodu i szczyptą soli – możesz skropić lekko octem, by podbić kwasowość. Rabarbar powinien zmięknąć, ale nie się rozpaść
- Foie gras:
- Plastry foie gras oprósz solą i pieprzem tuż przed smażeniem. Na bardzo gorącej suchej patelni smaż je po ok. 30–45 sekund z każdej strony – mają być złote i chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Osącz na papierze.
- Puder z truskawek: Zblenduj liofilizowane truskawki na puder. Przesiej, jeśli chcesz idealną konsystencję.
- Podanie: Na środku talerza ułóż plaster foie gras. Obok – 2 faszerowane smardze. Ułóż artystycznie plasterki karmelizowanego rabarbaru. Dodaj kropki lub pasek musu malinowo-rabarbarowego. Całość oprósz pudrem z truskawek – szczególnie foie gras i rabarbar. Można ozdobić mikroliśćmi lub kwiatami jadalnymi dla koloru i świeżości.