Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować:
- Tataki z tuńczyka z sosem mango-marakuja i granitą miętowo- ogórkową
- Kotlet kamczacki z sałatką Portofino i ryżem
- Ptysie z kremem patissiere, infuzowaną trawą cytrynową i liściami kafiru z praliną orzechową
Przystawka: Tataki z tuńczyka z sosem mango-marakuja i granitą miętowo- ogórkową
Składniki:
- - 1 stek z tuńczyka
- - biały i czarny sezam
- - sos sojowy
- Majonez kolendrowy
- - pęczek kolendry
- - 300ml oleju
- - 2 żółtka
- - sól
- - łyżka soku z limonki
- Granita miętowo-ogórkowa
- - 2 ogórki
- - 3 limonki
- - 1 cytryna
- - 400ml wody
- - 100g miodu
- - 1/4 pęczka mięty
- Sos mango-marakuja
- - 100g mango
- - 100g marakui
- - 20g cukru
- - sok z 1 limonki
- - sól
- - 5cm imbiru
Przygotowanie:
- Kolendrę zblanszować, do blendera wlać olej i zblendować na wysokich obrotach przez około 10-12 minut. Przecedzić przez gazę. Żółtka, sól i sok z limonki zblendować, dodawać bardzo powoli olej kolendrowy.
- Wszystkie składniki na granitę włożyć do blendera i blendować przez 2 minuty. Przecedzić przez gazę i przelać do płaskiego naczynia, po czym włożyć do zamrażarki na minimum 3h. Przed podaniem zdrapać widelcem, aby utworzyć granitę wielkości kaszy kuskus.
- Wszystkie składniki na sos zblendować, a następnie przelać na patelnię i zredukować o około 40%.
- Stek z tuńczyka obtoczyć w sezamie. rozgrzać olej na patelni, stek obsmażyć z każdej strony przez 10-15 sekund i zdjąć z patelni do odpoczęcia.
- Podanie:
- Stek pokroić na plasterki o grubości 1cm, posmarować delikatnie sosem sojowym i podać na sosie mango –marakuja. Polać odrobiną majonezu kolendrowego i obsypać granitą szczawiową.
Danie główne: Kotlet kamczacki z sałatką Portofino i ryżem (kotlet Tonkatsu z sałatką z białej kapusty)
Składniki:
- Schab tonkatsu
- - schab bez kości (1kg)
- - maślanka (0.5l)
- - sól
- - mąka (200g)
- - 3 jajka
- - panko (100g)
- - olej (0.5l)
- Glazura
- - sos sojowy (100ml)
- - miód (3 łyżki)
- - czosnek (2 ząbki)
- - imbir (2cm)
- - skrobia ziemniaczana (0.5 łyżeczki)
- - woda (200ml)
- - ocet ryżowy (łyżeczka)
- - sok z limonki (łyżka)
- Sałatka
- - kapusta biała (1/4 główki)
- - fenkuł
- - sezam (3 łyżki)
- - 2 pomarańcze
- - oliwa (2 łyżki)
- - ocet ryżowy (łyżka)
- - limonka (łyżka)
- - miód (łyżka)
- - sól
- Ryż
- - 400ml wody
- - 400g ryżu
- - sól
Przygotowanie:
- Schab oczyścić z błon i ścięgien, pokroić na kotlety o grubości około 3 cm. Kotlety rozbić dobrze tłuczkiem, posolić, zalać maślanką i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie osuszyć mięso ręcznikiem papierowym z nadmiaru maślanki, dosolić, obtoczyć w mące, jajku i panko. Rozgrzać olej i smażyć do złotego koloru. Wyjąć z oleju i odstawić na kratkę. Rozgrzać olej jeszcze raz na maksymalnym ogniu i smażyć kotlety jeszcze raz w wysokiej temperaturze przez około 30 sekund dla dodatkowej chrupkości. Odstawić kotlety na kratkę i dosolić.
- Czosnek i imbir drobno zetrzeć lub posiekać i dodać z pozostałymi składnikami do rondla. Gotować na wolnym ogniu przez 15 min. Na koniec zagęścić skrobią.
- Pomarańcze wyfiletować. Fenkuł i kapustę zetrzeć na mandolinie. Z soku z pomarańczy, oliwy, octu, soli, miodu i soku z limonki zrobić dressing. Uprażyć sezam i połączyć wszystkie składniki.
- Ryż opłucz, aż woda stanie się klarowna. Zagotuj wodę, a następnie gotuj ryż na małym ogniu przez ok. 12 min pod przykryciem.
Deser: Ptysie z kremem patissiere, infuzowaną trawą cytrynową i liściami kafiru z praliną orzechową
Składniki:
- - 1 łyżka skrobi
- - 1 łyżka mąki
- - 125ml mleka
- - 125ml wody
- - 180g mąki
- - 125g masła
- - szczypta soli
- - 4 jajka
- - 4 żółtka
- - 125ml mleka
- - 80g masła
- - 125g cukru
- - trawa cytrynowa
- - liście kafiru
- - limonka
- - orzeszki ziemne
- - masło orzechowe
- Do kruszonki
- - 200g mąki
- - 100g masła
- - 1 jajko
Przygotowanie:
- Ptysie
- Zagniatamy ciasto kruche. Mąkę, masło i jajko wstawiamy do zamrażarki. Robimy ciasto parzone. Mleko z wodą gotujemy, dodajemy masło, później mąkę i parzymy. Gdy masa ostygnie, przekładamy do miksera i dodajemy jajka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół na 200 stopni C) na ok. 20 min.
- Krem patissiere
- Mleko z cukrem gotujemy z listkami kafiru i trawą cytrynową. Żółtka mieszamy z mąką pszenną i skrobią ziemniaczaną, dodajemy mleko. Mieszamy na parze, aż krem zgęstnieje i przekładamy do lodówki do wystudzenia.
- Pralina orzechowa
- Orzeszki ziemne karmelizujemy na patelni z dodatkiem wody i soli. Później blendujemy z łyżeczką masła orzechowego.