Michał Sajb: Tagliatelle z vongolami w aromatycznym ekstrakcie z bulionu warzywno-morskiego, pomidorami i koperkiem

Tagliatelle z vongolami w aromatycznym ekstrakcie z bulionu warzywno-morskiego, pomidorami i koperkiem
Tagliatelle z vongolami w aromatycznym ekstrakcie z bulionu warzywno-morskiego, pomidorami i koperkiem
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować tagliatelle z vongolami

Składniki:

  • Bulion warzywno-morski
  • - 2 garści vongole (oczyszczonych, żywych)
  • - 2 marchewki (obrane, pokrojone)
  • - 1 cebula (przekrojona na pół, przypieczona na sucho)
  • - ½ bulwy fenkułu (grubo posiekana)
  • - 1 korzeń pietruszki
  • - 1 łodyga selera naciowego lub kawałek selera korzeniowego
  • - sól morska i świeżo mielony pieprz (do smaku)
  • - 1,5l wody
  • Makaron tagliatelle
  • - 200g mąki typu 00
  • - 2 jajka
  • - sól
  • - oliwa
  • Vongole w sosie
  • - 2 garści vongoli (z bulionu lub świeże, dobrze umyte)
  • - 1 kieliszek białego wina wytrawnego
  • - 1 ząbek czosnku (posiekany w plasterki)
  • - 1/2 papryczki chili (drobno pokrojona, bez pestek)
  • - 8-10 pomidorków koktajlowych (przekrojone na pół)
  • - 1 pęczek koperku (posiekany)
  • - oliwa extra vergine

Przygotowanie:

  • Bulion warzywno-morski
  • 1. Do garnka wlej wodę i dodaj wszystkie warzywa oraz vongole.
  • 2. Doprowadź do wrzenia, zbierz szumowiny, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut.
  • 3. Przecedź wywar przez drobne sito lub gazę, aby uzyskać klarowny bulion.
  • 4. Przelej porcję bulionu na szeroką patelnię i zredukuj do intensywnego smaku – ok. ¼ objętości. Odstaw.
  • Makaron tagliatelle
  • 1. Na stolnicy uformuj kopczyk z mąki, w środku zrób wgłębienie i wbij jajka.
  • 2. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń w folię i odstaw na 30 minut.
  • 3. Rozwałkuj ciasto cienko (np. na poziom 6 w maszynce do makaronu) i pokrój w tagliatelle.
  • 4. Gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 2 minuty przed podaniem.
  • Vongole w winie z chili, czosnkiem i pomidorami
  • 1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i chili – smaż chwilę do momentu, aż zacznie pachnieć.
  • 2. Dodaj pomidorki, smaż 1–2 minuty.
  • 3. Dodaj vongole, zalej białym winem, przykryj i gotuj do momentu, aż małże się otworzą (ok. 3–4 minuty).
  • 4. Odrzuć te, które się nie otworzyły.
  • 5. Dodaj dużą ilość posiekanego koperku i zredukuj lekko płyn, jeśli potrzeba.
  • jeśli się nie zamkną-odkładamy.
  • Zamknięte małże dokładnie szorujemy żeby się pozbyć piasku. Do gotującego wywary wrzucamy sporo vongoli. Gotowy wywar przecedzamy.
  • Farsz do ravioli
  • Rozgrzewamy na patelni oliwę, dodajemy kilka plasterków chili i czosnku. Wrzucamy surowe vongole. Podlewamy niewielką ilością wywaru. Jak tylko zaczną się otwierać - wyciągamy i odkładamy. Po ostudzeniu wyciągamy ze skorup mięso. Vongole siekamy, wrzucamy na rozgrzane masło z niewielką ilością czosnku. Smażymy kilka sekund i przekładamy do miseczki. Kropimy sokiem z cytryny.
  • Sos
  • Wywar mocno redukujemy, dodajemy wino, odparowujemy.
  • Jak wywar się zredukuje, dodajemy łyżkę masła i energicznie mieszamy aż powstanie gładka emulsja. Ściągamy z kuchenki. Ciasto na pierożki cienko wałkujemy i wycinamy kółka. Na kółka nakładamy farsz, przykrywamy drugim płatem makaronu. Dociskamy dokładnie makaron wokół farszu i wykrawamy kółka. Gotowe pierożki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy ok. 3 min.
  • Podanie:
  • Na głęboki talerz nakładamy ravioli, polewamy sosem i dekorujemy natka pietruszki.