Eryk Mierzwa. Finger Food.

Eryk Mierzwa. Finger Food.
Eryk Mierzwa. Finger Food.
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować małże św. Jakuba, truskawki w czekoladzie z kremem patissiere, karmelizowaną figę z serkiem ricotta.

Małże św. Jakuba

  • Składniki:
  • ·      małże św. Jakuba (jeden na jedną porcję)
  • ·      25 g cukru
  • ·      sól
  • ·      oliwa
  • ·      szalotka
  • ·      350 ml białego wina
  • ·      100 g masła
  • ·      główki szparagów (po sztuce na porcję)
  • Przygotowanie:
  • Małże św. Jakuba należy oczyścić a następnie smażyć z dodatkiem niewielkiej ilości cukru i
  • soli oraz oliwy na dobrze rozgrzanej patelni po 1,5 min z każdej strony. Sos beurre blanc
  • przygotować na dużej patelni rozpoczynając od lekkiego zeszklenia trzech poszatkowanych
  • szalotek, oraz zalania ich 350 ml białego wytrawnego wina. Redukować wino do momentu
  • zmniejszenia objętości o 2/3. Następnie przecedzić całość przez sitko tak, aby szalotka została na sitku a zredukowane wino zlać do pojemniczka. Dodać ok. 100 g masła i blendować do uzyskania bardzo jednolitej masy. Główki szparag upiec na patelni z odrobiną oliwy lub masła. Lekko posolić.

Truskawki w czekoladzie z kremem patissiere

  • Składniki:
  • ·      połówki truskawek z szypułkami
  • ·      200 g czekolady (100 g mlecznej, 100 g deserowej)
  • ·      laski wanilii
  • ·      5 żółtek
  • ·      80 g cukru
  • ·      1 łyżka stołowa mąki pszennej
  • ·      1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej
  • ·      mleko
  • ·      3 łyżki masła
  • Przygotowanie:
  • Truskawki umyć pozostawiając szypułki jako element dekoracyjny. W kąpieli wodnej rozpuścić w metalowej misce 200 g czekolady, po 100 g mlecznej i deserowej. Nabić połówki truskawek na wykałaczki i obtoczyć w czekoladzie.
  • Krem patissiere:
  • W niedużym rondelku doprowadzić do wysokiej temperatury 500 ml mleka 500 ml mleka, z
  • dwiema laskami wanilii oraz miąższem z jednej laski wanilii lub pastą waniliową. W osobnej
  • misce utrzeć 5 żółtek i 80 g cukru wraz z 1 łyżką stołową mąki pszennej i jedną łyżką stołową mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej. Powoli dodawać zagotowane mleko przelane przez sitko, do żółtek z cukrem i mąką do momentu połączenia się składników w jednolitą masę. Następnie, rondelek z połączonymi składnikami należy postawić powrotem na palniku i doprowadzić do lekkiego wrzenia tak aby krem zaczął gęstnieć. W momencie gdy krem zgęstnieje i przybierze formę budyniu, ściągamy krem z palnika i dodajemy do niego ok. 3 łyżki masła intensywnie mieszając rózgą do uzyskania jednolitej kremowej masy.

Karmelizowana figa z serkiem ricotta

  • Składniki:
  • ·      figi
  • ·      miód - 2 łyżki
  • ·      woda - 80 ml
  • ·      serek ricotta - 100 g
  • ·      sól, pieprz
  • ·      sok z limonki
  • Przygotowanie:
  • Figę należy przeciąć na pół i skarmelizować na patelni z dodatkiem miodu oraz wody a
  • następnie poczekać aż się mocno zarumieni. Taką karmelizowaną figę należy przełożyć do
  • mniejszego pojemniczka lub talerzyka i wyłożyć łyżeczką niewielką ilość serka ricotta
  • wymieszanego z dwiema szczyptami pieprzu białego, oraz soli i odrobiną soku limonki.

Melon

  • Składniki:
  • ·      jeden melon (pokrojony na kawałki)
  • ·      szynka parmeńska w plastrach (jedno opakowanie)
  • Przygotowanie:
  • Dojrzały melon pokroić w kostkę i zawinąć w szynkę parmeńską a następnie nabić na
  • Wykałaczkę.