Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować małże św. Jakuba, truskawki w czekoladzie z kremem patissiere, karmelizowaną figę z serkiem ricotta.
Małże św. Jakuba
- Składniki:
- · małże św. Jakuba (jeden na jedną porcję)
- · 25 g cukru
- · sól
- · oliwa
- · szalotka
- · 350 ml białego wina
- · 100 g masła
- · główki szparagów (po sztuce na porcję)
- Przygotowanie:
- Małże św. Jakuba należy oczyścić a następnie smażyć z dodatkiem niewielkiej ilości cukru i
- soli oraz oliwy na dobrze rozgrzanej patelni po 1,5 min z każdej strony. Sos beurre blanc
- przygotować na dużej patelni rozpoczynając od lekkiego zeszklenia trzech poszatkowanych
- szalotek, oraz zalania ich 350 ml białego wytrawnego wina. Redukować wino do momentu
- zmniejszenia objętości o 2/3. Następnie przecedzić całość przez sitko tak, aby szalotka została na sitku a zredukowane wino zlać do pojemniczka. Dodać ok. 100 g masła i blendować do uzyskania bardzo jednolitej masy. Główki szparag upiec na patelni z odrobiną oliwy lub masła. Lekko posolić.
Truskawki w czekoladzie z kremem patissiere
- Składniki:
- · połówki truskawek z szypułkami
- · 200 g czekolady (100 g mlecznej, 100 g deserowej)
- · laski wanilii
- · 5 żółtek
- · 80 g cukru
- · 1 łyżka stołowa mąki pszennej
- · 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej
- · mleko
- · 3 łyżki masła
- Przygotowanie:
- Truskawki umyć pozostawiając szypułki jako element dekoracyjny. W kąpieli wodnej rozpuścić w metalowej misce 200 g czekolady, po 100 g mlecznej i deserowej. Nabić połówki truskawek na wykałaczki i obtoczyć w czekoladzie.
- Krem patissiere:
- W niedużym rondelku doprowadzić do wysokiej temperatury 500 ml mleka 500 ml mleka, z
- dwiema laskami wanilii oraz miąższem z jednej laski wanilii lub pastą waniliową. W osobnej
- misce utrzeć 5 żółtek i 80 g cukru wraz z 1 łyżką stołową mąki pszennej i jedną łyżką stołową mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej. Powoli dodawać zagotowane mleko przelane przez sitko, do żółtek z cukrem i mąką do momentu połączenia się składników w jednolitą masę. Następnie, rondelek z połączonymi składnikami należy postawić powrotem na palniku i doprowadzić do lekkiego wrzenia tak aby krem zaczął gęstnieć. W momencie gdy krem zgęstnieje i przybierze formę budyniu, ściągamy krem z palnika i dodajemy do niego ok. 3 łyżki masła intensywnie mieszając rózgą do uzyskania jednolitej kremowej masy.
Karmelizowana figa z serkiem ricotta
- Składniki:
- · figi
- · miód - 2 łyżki
- · woda - 80 ml
- · serek ricotta - 100 g
- · sól, pieprz
- · sok z limonki
- Przygotowanie:
- Figę należy przeciąć na pół i skarmelizować na patelni z dodatkiem miodu oraz wody a
- następnie poczekać aż się mocno zarumieni. Taką karmelizowaną figę należy przełożyć do
- mniejszego pojemniczka lub talerzyka i wyłożyć łyżeczką niewielką ilość serka ricotta
- wymieszanego z dwiema szczyptami pieprzu białego, oraz soli i odrobiną soku limonki.
Melon
- Składniki:
- · jeden melon (pokrojony na kawałki)
- · szynka parmeńska w plastrach (jedno opakowanie)
- Przygotowanie:
- Dojrzały melon pokroić w kostkę i zawinąć w szynkę parmeńską a następnie nabić na
- Wykałaczkę.