Beza Pavlova Rozkosznego. Tajny przepis na słodki deser, który zawsze wychodzi

ODCINEK 3 MASTERCHEF295
Beza Pavlova Rozkosznego. Tajny przepis na słodki deser, który zawsze wychodzi
Beza Pavlova to słodki deser, który zawsze wychodzi. Dzięki temu przepisowi, dowiecie się jak zrobić bezę z kremem chantilly i figami.

Beza Pavlova uznawana jest za jeden z pyszniejszych deserów, który można zrobić bardzo szybko. Mamy dla was tajny przepis od Michała ''Rozkosznego'' Korkosza, dzięki któremu szybko zrobicie bezę w domowym zaciszu. Ani się obejrzycie, a Beza Pavlova wyląduje na waszych stołach.

Beza Pavlova - składniki

By wszystko się udało, na początku musicie skompletować składniki, pamiętajcie o proporcjach.

  • 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 1 ¼ szklanki (250 g) drobnego cukru + 4 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka octu z białego wina lub jabłkowego
  • 500 g śmietanki 36%
  • 1 laska wanilii
  • 500 g sera mascarpone
  • 5 - 6 fig, pokrojone na ćwiartki
  • 3 łyżki miodu 

Beza Pavlova - tajny przepis od Michała ''Rozkosznego'' Korkosza na bezę z kremem chantilly i figami

Aby deser wyszedł idealnie, należy po kolei zrobić następujące czynności:

Białka ubij na sztywno na maksymalnych obrotach, zmniejsz moc o połowę i powoli dodawaj 1 ¼ szklanki (250 g) drobnego cukru. Ubijaj do momentu, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Dodaj mąkę z octem i delikatnie wymieszaj.  

Piekarnik rozgrzej do 120°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i odrysuj na nim okrąg średnicy 20 cm. Piecz 2,5 godziny do chrupkości bezy z wierzchu i od spodu. Wyłącz piekarnik i pozostawić w nim bezę na dodatkowe 2 godziny do przestudzenia. Następnie uchyl piekarnik i całkowicie wystudź bezę.

Ubij śmietankę na sztywno, dodaj ziarna wanilii i przełóż do lodówki. Żółtka z pozostałymi 4 łyżkami cukru przełóż do innej miski i ubijaj, aż będą jasne i puszyste. Zmniejsz obroty i powoli dodawaj mascarpone. Gdy całość się wymiesza, dodaj śmietanę. Pozostaw w lodówce do zastygnięcia.

Pokrój figi na ćwiartki, wymieszaj miód z sokiem cytrynowym. Bezę przełóż delikatnie na talerz, wyłóż krem i figi. Polej cytrynowym miodem i podawaj. Goście będą zachwyceni!

Beza Pavlova - nazwa: skąd się wzięła?

Uznawane jest, że nazwa ''Beza Pavlova'', podchodzi od Anny Pavlovej - popularnej primabaleriny, która odbywała tournée po Australii i Nowej Zelandii w latach dwudziestych XX wieku. Występy artystki tak oczarowały publiczność, że na jej cześć nazwano ten przepyszny deser. Co ciekawe, kształt bezy inspirowany jest kształtem sukni baleriny.

podziel się:

Pozostałe wiadomości