"Ugotowani 14". Zalew kielecki, czyli zalewajka świętokrzyska z puree truflowym Elwiry z Kielc

"Ugotowani 14". Zalew kielecki, czyli zalewajka świętokrzyska z puree truflowym Elwiry z Kielc
Ugotowani 14 - zwiastun 10. odcinka
Elwira żywnością zajmuje się zawodowo, m.in. prowadząc wraz z rodziną tradycyjną wędzarnię wędlin. Pewne było więc, że na stole pojawią się przysmaki przygotowywane przez jej ród od 120 lat (!). Podała je jako element klasycznej świętokrzyskiej zalewajki, którą wzbogaciła o nieoczywisty smak - dodając do niej truflowe puree. Jak przygotować to pyszne i sycące danie? Poniżej znajdziecie nie tylko przepis na zupę, ale także na domowy zakwas.
"Ugotowani 14". Zalew kielecki, czyli zalewajka świętokrzyska z puree truflowym Elwiry z Kielc
"Ugotowani 14". Zalew kielecki, czyli zalewajka świętokrzyska z puree truflowym Elwiry z Kielc

ZUPA - SKŁADNIKI: 

  • 100 g cebuli (1 duża sztuka) 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oleju (20 g) 
  • 250 g boczku wędzonego (ok. 10–12 plastrów) 
  • 200 g kiełbasy wiejskiej (2 dobrze uwędzone laski) 
  • 1 litr wody (4 szklanki) 
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 350 g zakwasu na żurek/zalewajkę (1,5 szklanki) – domowego lub gotowego 
  • 1 łyżeczka soli 
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 
  • 3 suszone grzyby 
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku 
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu śmietankowego – ilość wg uznania 
  • 2 łyżki śmietany 18% – ilość wg uznania 
  • opcjonalnie ‘kostka warzywna’ - z czystym składem  

 PUREE TRUFLOWE - SKŁADNIKI: 

  • 350–450 g ziemniaków (ok. 4-5 szt) 
  • ½ łyżeczki soli do gotowania 
  • szczypta świeżo mielonego kolorowego pieprzu 
  • szczypta tymianku 
  • 2 łyżki masła (30 g) 
  • 1 łyżeczka śmietany 18% 
  • 3–4 łyżki oliwy truflowej 

DODATKI: 

  • chips z boczku (dodatkowe 4-5 plastrów boczku + 1 łyżeczka oleju do smażenia)  

PRZYGOTOWANIE: 

  • 1. Zupa
    • Cebulę i czosnek należy obrać i pokroić w drobną kostkę.  
    • Boczek wędzony należy pokroić w kostkę, a kiełbasę wędzoną w plasterki. 
    • Na dużej patelni należy rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć 2–3 minuty aż się zeszklą. Następnie należy dodać boczek i kiełbasę, smażyć 4–5 minut, aż wędzonki się zarumienią. 
    • Całość należy przełożyć do garnka, zalać 1 litrem wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Należy gotować na małym ogniu ok. 20 minut. 
    • Następnie należy wlać zakwas, dodać sól, pieprz i grzyby. Należy gotować kolejne 10 minut na wolnym ogniu.  
    • Na tym etapie można dodać również “kostkę warzywną” o dobrym naturalnym składzie (opcjonalnie, dla osób, które lubią bardziej słone, wyraziste smaki) 
    • Na końcu należy wsypać majeranek, dodać chrzan i śmietanę – wedle uznania. Należy wymieszać i odstawić na chwilę, aby smaki się połączyły. 
  • 2. Puree truflowe
    • Ziemniaki należy obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotować 20 minut, aż będą miękkie. 
    • Odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka. 
    • Do ziemniaków należy dodać masło, śmietanę, tymianek, pieprz i oliwę truflową. 
    • Ziemniaki należy ubić tłuczkiem na gładkie puree (nie miksować!). 
    • Puree nakładać łyżką albo wyciskać z rękawa cukierniczego. Tuż przed podaniem można je przypalić palnikiem, aby wydobyć aromat truflowy. 
  • 3. Chrupiący boczek:
    • Na patelni należy rozgrzać 1 łyżeczkę oleju. 
    • Plastry boczku należy smażyć z każdej strony, aż staną się chrupiące. 
    • Usmażony boczek można osączyć na papierowym ręczniku. 

PODANIE:

  • Na każdy talerz należy nałożyć porcję puree truflowego. Na wierzchu należy ułożyć chrupiący plaster boczku. Całość udekorować chrzanem, śmietaną i majerankiem – wedle uznania. Każdy gość powinien sam zalać dodatki gorącą zupą, co nadaje potrawie charakteru zalewajki. 

TIPY:

  • 1. Wywar na zupę dobrze przygotować nawet dzień wcześniej, a w dniu podania dodać zakwas i wszelkie dodatki, wtedy będzie bardziej aromatyczny.  
  • 2. Puree ziemniaczane należy tłuc tłuczkiem do ziemniaków. Przy miksowaniu istnieje ryzyko, że staną się ciągnące. 

DOMOWY ZAKWAS NA ZALEWAJKĘ - PRZEPIS:

  • Do litrowego słoika należy wsypać 6 łyżek mąki żytniej razowej, dodać 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu.
  • Całość należy zalać letnią, przegotowaną wodą (ok. 700 ml), wymieszać i przykryć gazą lub ściereczką.
  • Należy odstawić na 3–5 dni w ciepłe miejsce, codziennie mieszając.
  • Gdy zakwas zacznie intensywnie pachnieć i lekko się pieni, jest gotowy do użycia.