"Ugotowani 14". Amore a Prima Vista, czyli carbonara Igora z Warszawy 

"Ugotowani 14". Amore a Prima Vista, czyli carbonara Igora z Warszawy 
Ugotowani 14, odcinek 12 - zwiastun
Igor w 12. odcinku "Ugotowanych 14" zdecydował się zaserwować swoim gościom włoskie menu. Jako danie główne podał absolutny klasyk - carbonarę według tradycyjnego przepisu ze słonecznej Italii. Czy wiecie jak wygląda oryginalna receptura tego słynnego dania? Znajdziecie ją poniżej.
"Ugotowani 14". Amore a Prima Vista, czyli carbonara Igora z Warszawy 
"Ugotowani 14". Amore a Prima Vista, czyli carbonara Igora z Warszawy 

SKŁADNIKI: 

  • 500g - makaron rigatoni  
  • 300g - guanciale lub pancetta  
  • 5 żółtek  
  • 160g - pecorino romano  
  • pieprz  
  • sól 

PRZYGOTOWANIE: 

  • 1. Zagotuj wodę na makaron – w dużym garnku, solidnie osoloną (ok. 1 łyżka soli na 1 litr wody).  
  • 2. Pokrój guanciale lub pancetta  (boczek lub podgardle) w paski lub kostkę.  
  • 3. W misce roztrzep żółtka z tartym pecorino romano i odrobiną czarnego pieprzu podprażonego i zmiażdżonego w moździerzu, aż powstanie gęsta, kremowa masa. Odstaw.  
  • 4. Wrzuć makaron (najlepiej spaghetti, tonnarelli lub rigatoni) do gotującej się wody.  
  • 5. W międzyczasie podsmaż guanciale na suchej patelni na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz i mięso stanie się złociste i chrupiące. Patelnię zdejmij z ognia.  
  • 6. Zachowaj trochę wody z gotowania makaronu (ok. pół szklanki).  
  • 7. Odcedź makaron al dente i od razu wrzuć go na patelnię z guanciale, mieszając, aby pokrył się wytopionym tłuszczem.  
  • 8. Dodaj masę z żółtek i sera – poza ogniem! – energicznie mieszając, aby powstał kremowy sos. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę zachowanej wody z makaronu.  
  • 9. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i od razu podawaj.