"Ugotowani 14". Witamy w Bolonii, czyli lasagne alla Bolognese Marii z Kielc 

Witamy w Bolonii, czyli lasagne alla Bolognese Marii z Kielc
Ugotowani 14 - zwiastun 10. odcinka
Z pewnością nie raz gotowaliście spaghetti lub lasagne z sosem bolońskim. To jedno z najbardziej uwielbianych włoskich dań w Polsce, na które każdy ma własny, nieco inny przepis. Sprawdźcie, w jakiej wersji przygotowała je Maria z Kielc w 10. odcinku "Ugotowanych 14".
Witamy w Bolonii, czyli lasagne alla Bolognese Marii z Kielc
Witamy w Bolonii, czyli lasagne alla Bolognese Marii z Kielc

SKŁADNIKI: 

  • 500 g mięsa mielonego  
  • Cebula  
  • Czosnek  
  • 500 ml pasaty  
  • Makaron do lasagne  
  • Ser mozarella 200 g i ser parmezan 200 g  
  • Mąka  
  • Masło  
  • Mleko  
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, suszone pomidory, bazylia, czosnek, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE: 

  • Mięso podsmażyć na oleju, dodać poszatkowaną cebulę i czosnek, dodać passatę oraz przyprawy - szczyptę soli i pieprzu, oregano, suszone pomidory, bazylię, czosnek.
  • W garnku podgrzać mleko, rozpuścić w nim masło. Stopniowo, cały czas mieszając, dodawać mąkę, pół łyżki gałki muszkatołowej. 
  • Na dno naczynia żaroodpornego polać oliwę i ułożyć makaron, na niego nałożyć mięso, sos beszamelowy oraz starty ser, ułożyć tak jeszcze dwie warstwy i włożyć do piekarnika na 200 stopni na godzinę. 

Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".