"Ugotowani 14". Felicita! Po jednej… nitce, czyli pappardelle z polędwiczką wieprzową i borowikami Basi z Radomia

"Ugotowani 14". Felicita! Po jednej… nitce, czyli pappardelle z polędwiczką wieprzową i borowikami Basi z Radomia
"Ugotowani" - zwiastun 9. odcinka
Powszechnie wiadomo, że jedzenie daje poczucie szczęścia. A włoski makaron jest pod tym względem w światowej czołówce! Szczególnie, gdy przygotowuje go tak zdolna kucharka-amatorka jak Basia. Sprawdź ten przepis jeszcze dziś. W końcu to dzień makaronu!
"Ugotowani 14". Felicita! Po jednej… nitce, czyli pappardelle z polędwiczką wieprzową i borowikami Basi z Radomia
"Ugotowani 14". Felicita! Po jednej… nitce, czyli pappardelle z polędwiczką wieprzową i borowikami Basi z Radomia

SKŁADNIKI:

  • 800 g polędwiczki wieprzowej
  • makaron pappardelle
  • borowiki – 500g
  • natka pietruszki
  • śmietanka kremówka – 500 ml
  • parmezan
  • czosnek – 4 ząbki
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  • Grzyby kroimy na małe kawałeczki.
  • Myjemy mięso, usuwamy powięzi i dokładnie osuszamy. Kroimy polędwiczkę w kawałeczki i oprószamy pieprzem.
  • Cebulkę, czosnek oraz natkę pietruszkę drobno siekamy.
  • Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę oraz odrobinę masła.
  • Wrzucamy polędwiczkę na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy dosłownie kilka minut, tylko do zarumienienia.
  • Oprószamy mięso solą na patelni.
  • W osobnym garnuszku, na maśle podsmażamy cebulkę na oraz grzyby, dodajemy natkę pietruszki i czosnek.
  • Jak grzyby puszczą kleik, przelewamy całość do polędwiczek i dusimy na bardzo małym ogniu.
  • Dolewamy trochę gorącej wody i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie zabielamy śmietanką oraz śmietaną. Dusimy jeszcze chwilę i dodajemy kilka garści startego parmezanu.
  • Gotujemy makaron na sposób al dente.
  • Całość łączymy w garnku.
  • Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.

Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".