SKŁADNIKI:
- 800 g polędwiczki wieprzowej
- makaron pappardelle
- borowiki – 500g
- natka pietruszki
- śmietanka kremówka – 500 ml
- parmezan
- czosnek – 4 ząbki
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz
- oliwa
- masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Grzyby kroimy na małe kawałeczki.
- Myjemy mięso, usuwamy powięzi i dokładnie osuszamy. Kroimy polędwiczkę w kawałeczki i oprószamy pieprzem.
- Cebulkę, czosnek oraz natkę pietruszkę drobno siekamy.
- Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę oraz odrobinę masła.
- Wrzucamy polędwiczkę na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy dosłownie kilka minut, tylko do zarumienienia.
- Oprószamy mięso solą na patelni.
- W osobnym garnuszku, na maśle podsmażamy cebulkę na oraz grzyby, dodajemy natkę pietruszki i czosnek.
- Jak grzyby puszczą kleik, przelewamy całość do polędwiczek i dusimy na bardzo małym ogniu.
- Dolewamy trochę gorącej wody i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie zabielamy śmietanką oraz śmietaną. Dusimy jeszcze chwilę i dodajemy kilka garści startego parmezanu.
- Gotujemy makaron na sposób al dente.
- Całość łączymy w garnku.
- Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.
Bądź na bieżąco:
Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".