"Ugotowani 14". Zielone wzgórza Marrakeszu, czyli jagnięcina Emilii z Kielc 

"Ugotowani 14". Zielone wzgórza Marrakeszu, czyli jagnięcina z komosą ryżową, fasolką szparagową i serkiem labneh Emilii z Kielc 
Ugotowani 14 - zwiastun 10. odcinka
W 10. odcinku "Ugotowanych 14" Emilia jako danie główne podała jagnięcinę w afrykańskim wydaniu. Jak przyrządzić to wyjątkowe danie, w którym każdy składnik ma znaczenie? Przepis znajdziecie poniżej.
"Ugotowani 14". Zielone wzgórza Marrakeszu, czyli jagnięcina z komosą ryżową, fasolką szparagową i serkiem labneh Emilii z Kielc 
"Ugotowani 14". Zielone wzgórza Marrakeszu, czyli jagnięcina z komosą ryżową, fasolką szparagową i serkiem labneh Emilii z Kielc 

SKŁADNIKI: 

  • udziec jagnięcy 
  • komosa ryżowa 
  • fasolka szparagowa 
  • jogurt grecki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • oliwa z oliwek 
  • mięta 
  • natka pietruszki 
  • rozmaryn 
  • suszone pomidory 
  • pestki słonecznika 
  • musztarda dijon 
  • szczypta soli, pieprzu i cukru 
  • panierka panko 

PRZYGOTOWANIE: 

  • 1.⁠ ⁠Komosa
    • Płuczemy 3/4 razy wodą na sitku. 
    • Gotujemy w proporcji 1 szklanka komosy na 2 szklanki osolonej wody na wolnym ogniu 20 min. 
    • Po wyjęciu przyprawiamy do smaku: pieprzem, 1 ząbkiem wyciskanego czosnku, oliwą z oliwek, szarpanymi ziołami mięty i natki pietruszki. Mieszamy. 
  • 2.⁠ ⁠Fasolka szparagowa:
    • Gotujemy w wodzie z łyżeczką soli i cukru ok 10-15 min. 
    • Odlewamy wodę, dodajemy pokrojone suszone pomidory, sól i pieprz. 
    • Dodajemy pokrojoną miętę i natkę pietruszki (po 4 listki) 
    • Na suchej, rozgrzanej patelni rumienimy pestki słonecznika, wszystko mieszamy. 
  • 3.⁠ ⁠Serek Labneh:
    • Gęsty jogurt grecki łączymy z połową łyżeczki soli i posiekanymi 10 listkami mięty. 
    • Przekładamy całość na gazę i sito, wyściskamy wodę i odkładamy na sitku na gazie do lodówki na 24 godziny, aby woda cały czas się odsączała. 
  • 4. Mięso:
    • Mięso marynujemy przez 24 godziny w soli, pieprzu, oliwie, czosnku i rozmarynie. 
    • Wyciągamy z lodówki 2 godziny przed smażeniem.  
    • Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Zamykamy mięso, obsmażając go z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. 
    • Wyjmujemy do ostygnięcia na 10 min. 
    • Smarujemy mięso z każdej strony pędzelkiem musztardą dijon.  
    • Łączymy i mielimy drobno 1 pęczek natki pietruszki i pół paczki panierki panko. I obtaczamy mięso w tej kruszonce. 
    •   Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół). 
    • ⁠Pieczemy około 10-15 min w zależności od preferencji (krwiste mięso ma mieć w środku ok. 60 stopni, medium 68 stopni, a wysmażony ok. 72-76 stopni).
  • Układamy mięso, komosę z fasolką i serek na talerzu. 

Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".