"Ugotowani 14". Ezo na sterydach, czyli turecka zupa z soczewicą Mariusza z Radomia

"Ugotowani 14". Ezo na sterydach, czyli turecka zupa z soczewicą Mariusza z Radomia
"Ugotowani" - zwiastun 9. odcinka
Mariusz w 9. odcinku "Ugotowanych" zaserwował pożywną zupę z soczewicą, którą nazwał "Ezo na sterydach". Ania bardzo pochwaliła to danie, stwierdzając, że chętnie poprosi o przepis. Wy nie musicie prosić, znajdziecie go poniżej.
"Ugotowani 14". Ezo na sterydach, czyli turecka zupa z soczewicą Mariusza z Radomia
"Ugotowani 14". Ezo na sterydach, czyli turecka zupa z soczewicą Mariusza z Radomia

SKŁADNIKI:

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki kaszy bulgur
  • 2 nieduże cebule
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mięty
  • 2 litry bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z limonki
  • ser żółty
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

  • W szybkowarze rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę. Dodać pomidory z puszki i smażyć, aż się w garnku utworzy się sos.
  • Soczewicę przepłukać na sicie, dodać do garnka.
  • Dodać bulgur, miętę, paprykę, kumin i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku.
  • Zalać bulionem warzywnym. Gotować na wolnym ogniu aż soczewica zmięknie.
  • Na dno talerza włożyć starty ser żółty, zalać zupą, skropić zupę sokiem z limonki i posypać natką.

Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".