SKŁADNIKI:
- 100 g czerwonej soczewicy
- 2 łyżki kaszy bulgur
- 2 nieduże cebule
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka mięty
- 2 litry bulionu warzywnego lub wody
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
- sok z limonki
- ser żółty
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
- W szybkowarze rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę. Dodać pomidory z puszki i smażyć, aż się w garnku utworzy się sos.
- Soczewicę przepłukać na sicie, dodać do garnka.
- Dodać bulgur, miętę, paprykę, kumin i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku.
- Zalać bulionem warzywnym. Gotować na wolnym ogniu aż soczewica zmięknie.
- Na dno talerza włożyć starty ser żółty, zalać zupą, skropić zupę sokiem z limonki i posypać natką.
Bądź na bieżąco:
Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".