Kokosowy Dahl (gotowy w 40 minut) - składniki:
- 1 ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki gorczycy
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 4 ząbki czosnku
- 25 g świeżego imbiru, pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw z chili 1 ½ łyżeczki soli
- 25 ml oleju 200 g czerwonej lub zielonej soczewicy, suszonej
- 600 ml mleczka kokosowego 400 ml krojonych pomidorów, z puszki
- 100 g rodzynek (można więcej, jeśli chcemy uzyskać słodszy smak)
- 100 - 150 g świeżych liści szpinaku baby
- Szczypta pieprzu czarnego
- liście kolendry wedle uznania.
Kokosowy Dahl (gotowy w 40 minut) - przygotowanie:
- Kmin i gorczycę miksujemy na proszek (moździerz też świetnie daje radę) następnie dodajemy cebulę, czosnek, imbir, kurkumę, przyprawę z chili, sól i olej. Wszystko razem miksujemy tak, aby cebula miała drobne kawałeczki, a składniki się połączyły.
- Wszystko razem mieszając, podsmażamy na głębokiej, nieprzywierającej patelni około 8 minut.
- Do masy dodajemy kolejno: opłukaną soczewicę, pomidory, mleczko kokosowe i rodzynki.
- Dusimy około 20 - 25 minut mieszając od czasu do czasu, aby soczewica się nie przypaliła.
- Na koniec dodajemy świeży szpinak i mieszamy, aby składniki się połączyły.
- Tip: kmin rzymski może być mielony, jeśli nie mamy ziaren, natomiast imbir dodajemy tylko świeży. Zamiast soczewicy czerwonej można użyć zieloną. Proporcja 150 g czerwonej i 50 czarnej soczewicy również będzie ciekawie smakować, gdyż czarna jest lekko chrupiąca, kiedy czerwona tworzy coś w rodzaju papki). Proporcje rodzynek, pomidorów i mleczka kokosowego najlepiej samemu wywarzyć, tak aby smak nam odpowiadał np. bardziej ostry lub bardziej słodki.
Paneer curry (gotowy w 40 min) - składniki:
- 1 łyżka oleju
- 1 duża cebula (około 120 g)
- 4 pomidory (około 350 g)
- 3 ząbki czosnku
- kilka plasterków świeżego imbiru (2 cm)
- ¾ łyżeczki soli
- szczypta chili
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala lub butter chicken
- 15 - 20 orzechów nerkowca
- ½ łyżeczki cukru
- 250 ml wody
- 1½ łyżeczki masła
- 1 liść laurowy
- szczypta cynamonu
- 3 goździki
- 3 łyżki śmietany
- świeża kolendra
Paneer curry (gotowy w 40 min) - przygotowanie:
- Na rozgrzanym oleju podsmażamy delikatnie drobno skrojoną cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i sól. Mieszamy na średnim ogniu około 3 minuty, a następnie dusimy warzywa pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy garam masala, chili oraz orzechy nerkowca i cukier. Po 3 minutach mieszania na małym ogniu, wyłączamy kuchenkę.
- Wystudzoną masę przekładamy do blendera, dodajemy 150 ml wody, miksujemy na głądką masę następnie odkładamy na bok.
- Na czystej patelni roztapiamy masło, następnie dodajemy przyprawy – liść laurowy, szczypta cynamonu, szczypta kardamonu i 3 goździki.
- Kiedy zacznie wydobywać się aromat przypraw, wyjmujemy liść laurowy i goździki. Wlewamy zmiksowaną wcześniej masę, dodajemy wodę i mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy trochę więcej wody.
- Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy trochę wody.
- Pokrojony w kostkę ser wrzucamy do gęstego sosu i mieszamy, aby połączyć składniki. Przykrywamy i gotujemy 2/3 minuty.
- Mieszamy, dodając śmietanę.
- Po nałożeniu do misek posypujemy świeżą kolendrą.
- Tip: ser paneer przed połączeniem z sosem będzie smakował lepiej, jeśli go podsmażymy. Smażymy bardzo krótko lekko mieszając.
Chlebki naan (60 min czas wyrastania ciasta + 15 min) - składniki:
- 1 łyżeczka cukru
- 120 ml ciepłej wody
- 7 g suchych drożdży (2 ¼ łyżeczki)
- 120 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- Kilka kropli oleju do smarowania patelni (ja piekę NAN na suchej patelni)
- 3 łyżki roztopionego masła
- 4 ząbki czosnku
Chlebki naan (60 min czas wyrastania ciasta + 15 min) - przygotowanie:
- W misce mieszamy dokładnie ciepłą wodę z drożdżami i cukrem, następnie zostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Dodajemy mąkę, jogurt, sól i olej a następnie mieszamy/wyrabiamy ciasto około 5-10 minut.
- Przykrywamy wilgotną ściereczką. Miskę stawiamy w ciepłym miejscu, czekając aż ciasto podwoi objętość – około 1 godzina.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, rozciągając w rękach płaskie placki (jeśli ciasto jest zbyt klejące możemy dodać łyżkę mąki).
- Rozgrzewamy mocno patelnię (najlepiej żeliwną) smarujemy odrobiną oleju i pieczemy chlebki z obu stron pilnując, aby się nie spaliły.
- W trakcie pieczenia na chlebkach wytworzą się bąble.
- Roztopione masło łączymy z wyciśniętym czosnkiem i smarujemy chlebki po wierzchu.
Dodatki:
- Sałatka Kachumber (15 min)
- Składniki: Pomidor, świeży ogórek, czerwona cebula, sok z cytryny, przyprawa chunky chat masala.
- Przygotowanie: Warzywa kroimy w drobniutką kosteczkę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą. Uwaga: Przyprawa chunky chat zawiera w składzie sól. Jeśli nie używasz chunky chat, sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Zielony chutney (10 min)
- Składniki: 2 pęczki świeżej kolendry, 5-10 listków mięty, 2 ząbki czosnku, kilka plasterków imbiru (2 cm), szczypta kminu rzymski, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli i chili, 4 - 10 łyżek wody.
- Przygotowanie: Wszystko razem miksujemy w blenderze. Proporcje składników dobieramy wedle uznania. Konsystencja powinna być lejąca, ale gęsta.
- Żółty chutney
- Składniki: 700 g świżego mango, 1 łyżka masła klarowanego (lub oleju), szczypta cynamonu, szczypta kardamonu, szczypta chili, 1,5 łyżki cienko pokrojonego imbiru, 1 łyżka kminu rzymskiego, ¾ szklanki zmieszanego 1:1 cukru białego i brązowego, ¼ szklanki octu, sól i pieprz do smaku.
- Przygotowanie: Mango kroimy na 1 cm kawałki. Masło rozpuszczamy na patelni następnie dodajemy cynamon i kardamon. Kiedy zaczyna skwierczeć dodajemy imbir i smażymy 1 minutę. Dodajemy chili oraz kumin i podsmażamy na mniejszym ogniu. Następnie dodajemy mango, cukier, ocet i lekko zwiększamy ogień. Gotujemy mieszając aż mango zmięknie. Nie gotujemy zbyt długo, bo mango stanie się „gumowe”. Doprawiamy solą i pieprzem wedle smaku. Po ostygnięciu chutney zrobi się gęstszy. Przechowujemy w czystym, suchym słoiku.
Bądź na bieżąco:
Autorka/Autor: Natalia Hluzow