Ewelina Matrejek: Beza z Kremem Lawendowym i Musem z Czarnej Porzeczki oraz Beza z Kremem Pistacjowym, Musem z Mango i Marakui

Beza z Kremem Lawendowym i Musem z Czarnej Porzeczki oraz Beza z Kremem Pistacjowym, Musem z Mango i Marakui
Beza z Kremem Lawendowym i Musem z Czarnej Porzeczki oraz Beza z Kremem Pistacjowym, Musem z Mango i Marakui
  • Beza z Kremem Lawendowym i Musem z Czarnej Porzeczki oraz Beza z Kremem Pistacjowym, Musem z Mango i Marakui
  • Składniki:
  • Beza
  • - 4 białka (ok. 150 g)
  • - 300 g cukru
  • - Szczypta soli
  • - 1 łyżka soku z cytryny
  • - Laska wanilii
  • Krem pistacjowy:
  • - 150 g pistacji (+ dodatkowa ilość do dekoracji)
  • - 100 ml śmietanki kremówki
  • - 200 g serka mascarpone
  • - 50 g białej czekolady
  • Mus mango-marakuja:
  • - 200 g pulpy mango
  • - 2-3 marakuje
  • Krem lawendowy:
  • - 200 ml śmietanki kremówki
  • - 100 g białej czekolady
  • - Kilka gałązek świeżej lawendy
  • - Skórka otarta z 1 limonki
  • - 150 g serka mascarpone
  • Mus z czarnej porzeczki:
  • - 200 g czarnych porzeczek
  • - 2 łyżki wody
  • - 2-3 łyżki cukru (do smaku)
  • Wykonanie:
  • Białka ubij ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier, łyżka po łyżce. Pod koniec ubijania dodaj nasionka z laski wanilii i sok z cytryny. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową wykładaj po 2-3 łyżki bezy, tworząc małe okręgi. Pozostaw odległość między bezami, ponieważ zwiększą swoją objętość podczas pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i susz bezę przez około 1 godzinę.
  • Pistacje rozdrabniaj do pożądanej grubości. Śmietankę podgrzewaj, dodaj czekoladę, a następnie pistacje. Ostudź, a następnie połącz z ubitym serkiem mascarpone.
  • Pulpę z mango połącz z miąższem z marakui.
  • Śmietankę zagotuj z gałązkami lawendy, a następnie przelej przez sito i zalej nią czekoladę. Ostudź, a następnie ubij razem z mascarpone. Na koniec dodaj skórkę z limonki.
  • Porzeczki zagotuj z cukrem i wodą. Po odparowaniu przecieraj przez sito, aby uzyskać gładki mus.
  • Na jedną część wysuszonych bez wykładaj po łyżce lub dwie musu z mango i kremu pistacjowego, dekorując posiekanymi pistacjami. Na drugą część bez wykładaj po łyżce lub dwie musu z czarnej porzeczki i kremu lawendowego, dekorując kwiatami lawendy.
podziel się:

Pozostałe wiadomości