Sylwia Skłodowska: Bisque z homara 

Bisque z homara
Bisque z homara
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować bisque z homara.

Składniki:

  • 1 cały homar (ok. 500–600g)
  •            •          2 marchewki (pokrojone)
  •            •          1 łodyga selera naciowego (pokrojona)
  •            •          4 szalotki (drobno posiekane)
  •            •          1 ząbek czosnku
  •            •          200ml białego wytrawnego wina
  •            •          5 pomidorów (blanszowane, obrane i pokrojone)
  •            •          2–3 gałązki estragonu
  •            •          2 gałązki tymianku
  •            •          natka pietruszki pietruszki (część do wywaru, część do podania)
  •            •          kostka masła
  •            •          1 łyżeczka octu (najlepiej winnego)
  •            •          sól do smaku
  •            •          oliwa z oliwek (opcjonalnie)
  •            •          woda + lód (do schłodzenia mięsa)

Przygotowanie:

  • 1. Parzenie homara
  •            •          Zagotuj dużą ilość osolonej wody.
  •            •          Włóż całego homara do wrzątku na 1 minutę, następnie natychmiast przełóż go do miski z lodowatą wodą.
  •            •          Gdy ostygnie, oddziel mięso z ogona (możesz też użyć szczypiec), a resztę (skorupy, szczypce, głowa) odłóż – będą użyte do wywaru.
  • 2. Warzywa i baza
  •            •          W dużym rondlu podsmaż na oliwie szalotkę, seler i marchewkę, aż zmiękną i lekko się zrumienią.
  •            •          Dodaj skorupy homara i resztki z pancerza, dokładnie podsmaż przez kilka minut.
  •            •          Wlej białe wino i pozwól, by odparowało (ok. 2–3 minuty).
  •            •          Dodaj pomidory, czosnek, tymianek, estragon i część natki pietruszki.
  •            •          Dla ostrości dodaj odrobinę chili.
  • 3. Przecedzanie i wyciskanie
  •            •          Po ugotowaniu przecedź całość przez sito, mocno ugniatając pancerze, by wydobyć jak najwięcej smaku.
  •            •          Otrzymany wywar blendujemy.
  • 4. Mięso z homara – konfitowanie
  •            •          Mięso wyjmij z wody z lodem, osusz dokładnie.
  •            •          W małym rondelku rozpuść masło, dodaj odrobinę octu, szczyptę soli, czosnek i szalotkę.
  •            •          Podgrzej do ok. 70°C (najlepiej użyć termometru), włóż mięso homara i konfituj przez kilka minut, aż będzie miękkie i soczyste.
  • 5. Blendowanie i wykończenie (opcjonalnie)
  •            •          Jeżeli chcesz uzyskać gęstszy krem, możesz dodać część mięsa z homara do wywaru i zblendować, a następnie przetrzeć przez sito dla aksamitnej konsystencji.
  • Serwowanie:
  •            •          Na talerz wlej gorącą zupę.
  •            •          Na wierzchu ułóż kawałki konfitowanego homara.
  •            •          Ozdób świeżą natką pietruszki.