W kuchni MasterChefa szykuje się ostry zwrot akcji – szansę powrotu do rywalizacji otrzymają kucharze, którzy odpadli z programu w trzech poprzednich odcinkach. Tę wyjątkową możliwość zapewnić im może przygotowanie wspaniałego dania wegańskiego. Tylko jedna osoba będzie mogła z powrotem założyć biały fartuch i wrócić do gotowania pod okiem jurorów. W czasie gdy ta trójka będzie walczyć o możliwość powrotu, pozostali zawodnicy będą starać się zasłużyć na wygraną i bonus w kolejnej konkurencji. Zawodnicy poznają w niej Andreę Camastrę – zdobywcę gwiazdki Michelin, który zaprezentuje swoje autorskie przepisy na danie główne i deser, którymi będą nowoczesna kanapka z wołowiną oraz truskawkowy sernik z pomarańczą i czekoladą. Zadaniem uczestników będzie jak najwierniejsze odtworzenie jednego z tych przepisów oraz zaprezentowanie wariacji na temat drugiego z nich. Osoba, która poradzi sobie najgorzej, odpadnie z programu.
W totalnych ciemnościach trzeba dobrać składniki do potrawy zainspirowanej osobowością wybranego jurora
W tym odcinku wrócą konkurencje, które zapadły w pamięć jurorów w poprzednich edycjach programu. Najpierw sprawdzimy, jak zawodnicy poradzą sobie w… ciemnej spiżarni! Drugim zadaniem będzie przygotowanie czekoladowej kuli – deseru, z którym mierzyły się dzieci w MasterChefie Juniorze.
W totalnych ciemnościach będą musieli dobrać składniki do potrawy zainspirowanej osobowością wybranego jurora.
Cała trudność zadania polega na przygotowaniu czekoladowej konstrukcji, która otworzy się niczym kwiat pod wpływem ciepłego sosu i ukaże smakowite wnętrze.
Drugim zadaniem będzie przygotowanie czekoladowej kuli – deseru, z którym mierzyły się dzieci w MasterChefie Juniorze
Drugim zadaniem będzie przygotowanie czekoladowej kuli – deseru, z którym mierzyły się dzieci w MasterChefie Juniorze
Czy bez patrzenia można wybrać wykwintne składniki do dania à la Magda Gessler?
Jaka potrawa zainspirowana osobowością jurora pasuje do Ani Starmach?
W totalnych ciemnościach uczestnicy będą musieli dobrać składniki do potrawy zainspirowanej osobowością wybranego jurora.
Czy Magda Gessler chciałby być pochowana na Wawelu?
Co wydarzyło się w 8. odcinku 9. sezonu MasterChefa? Sprawdź!
W tym odcinku kuchnia MasterChefa zagości w prawdziwie królewskich okolicznościach Zamku na Wawelu. Takiego pleneru jeszcze nie było! Uczestnicy przygotują ucztę dla dziesięciu najlepszych młodych szefów kuchni, wśród których znajdzie się zdobywca gwiazdki Michelin - Przemysław Klima. Kucharze podzielą się na dwie drużyny, których zadaniem będzie ugotowanie autorskiego menu degustacyjnego złożonego z pięciu dań. Zespół, który nie zyska uznania w oczach gości, stanie do dogrywki, w której będzie liczyć się zarówno zmysł taktyczny, jak i wszechstronny talent do gotowania. W kulinarnych pojedynkach kucharze zmierzą się z gołąbkami, semifreddo, przystawką śledziową oraz lasagne