W tym odcinku uczestnicy podzielą się na dwie drużyny. Przed nimi nie lada wyzwanie – muszą obsłużyć gości krakowskiej restauracji „Zakładka”. Każda z grup, pod przewodnictwem szefa kuchni - Rafała Targosza, ma stworzyć oraz przygotować menu złożone z przystawki, dania głównego oraz deseru. Otrzymają też po półtorej godziny na perfekcyjną obsługę kilkudziesięciu gości lokalu oraz jurorów. W kolejnym zadaniu uczestnicy przegranej drużyny będą starali się zaimponować Michelowi Moranowi. Konkurencja polega bowiem na ugotowaniu jego ulubionej potrawy. Trudność w tym, że mają ją przyrządzić równocześnie z Michelem! Po zakończeniu zadania jurorzy spróbują wszystkich dań i zdecydują, kto tym razem odpadnie z programu, ale to Michel będzie miał decydujący głos.
Tym razem uczestnicy otrzymają tajemnicze skrzynki. Znajdą w nich około dwudziestu różnorodnych składników, takich jak szparagi, grasica czy mleko kokosowe. Jednakże zabraknie w nich najważniejszego produktu – bohatera konkursowej potrawy. Będzie nim… żywy homar! Czy uczestnicy podołają temu zadaniu?
W Ogrodach Muzeum Archeologicznego w Krakowie uczestnicy zostaną podzieleni na dwie drużyny. Zadaniem każdej z nich będzie przygotowanie eleganckiego lunchu dla dyplomatów Grecji, Meksyku, Belgii oraz ich rodzin i przyjaciół. Podczas posiłku zostaną zaserwowane trzy dania: przystawka, danie główne i deser. Dodatkowo, dla utrudnienia, każda z potraw ma reprezentować kuchnię kraju pochodzenia jurorów.