W tym odcinku uczestnicy podzielą się na dwie drużyny. Przed nimi nie lada wyzwanie – muszą obsłużyć gości krakowskiej restauracji „Zakładka”. Każda z grup, pod przewodnictwem szefa kuchni - Rafała Targosza, ma stworzyć oraz przygotować menu złożone z przystawki, dania głównego oraz deseru. Otrzymają też po półtorej godziny na perfekcyjną obsługę kilkudziesięciu gości lokalu oraz jurorów. W kolejnym zadaniu uczestnicy przegranej drużyny będą starali się zaimponować Michelowi Moranowi. Konkurencja polega bowiem na ugotowaniu jego ulubionej potrawy. Trudność w tym, że mają ją przyrządzić równocześnie z Michelem! Po zakończeniu zadania jurorzy spróbują wszystkich dań i zdecydują, kto tym razem odpadnie z programu, ale to Michel będzie miał decydujący głos.
"Dzisiaj musiałem być najlepszy!":
"Jestem szczęśliwa i bardzo z siebie dumna"
"To był dla nas sprawdzian!"
Daniel Hucik: Znowu lipa!
"Kuchnia to miłość, pasja i ... homary!"
Tym razem uczestnicy otrzymają tajemnicze skrzynki. Znajdą w nich około dwudziestu różnorodnych składników, takich jak szparagi, grasica czy mleko kokosowe. Jednakże zabraknie w nich najważniejszego produktu – bohatera konkursowej potrawy. Będzie nim… żywy homar! Czy uczestnicy podołają temu zadaniu?
Ale na szczęście wszystko się udało!
.
Tego nie było w odcinku.
I dobra zabawa!:)
I dlaczego się nie powiódł?
MasterChef dla ambasadorów.
W Ogrodach Muzeum Archeologicznego w Krakowie uczestnicy zostaną podzieleni na dwie drużyny. Zadaniem każdej z nich będzie przygotowanie eleganckiego lunchu dla dyplomatów Grecji, Meksyku, Belgii oraz ich rodzin i przyjaciół. Podczas posiłku zostaną zaserwowane trzy dania: przystawka, danie główne i deser. Dodatkowo, dla utrudnienia, każda z potraw ma reprezentować kuchnię kraju pochodzenia jurorów.
"Niektórzy potraktowali to zbyt lekceważąco i są tego efekty"
.
Czyli ile jeszcze brakuje do poziomu kołdunów Magdy Gessler?
Zobacz jakie były emocje tuż po zakończeniu konkurencji!
Uczestnicy w różnych nastrojach po konkurencji z podrobami.
"Generalnie to prosta sprawa":)
W tym odcinku zadaniem uczestników będzie jak najwierniejsze odtworzenie dania przygotowanego przez Magdę Gessler. Jury wybierze najsmaczniejszą i najbliższą oryginałowi potrawę, ale to głos Magdy Gessler będzie decydujący w wyborze zwycięzcy. Uczestników czeka także test inwencji - finalista, który wygrał poprzednią konkurencję, zostanie zaproszony przez jury do spiżarni. Tam znajdzie 11 kawałków mięsa i podrobów z różnych zwierząt (od wątróbki cielęcej po… bycze jądra!). Jego zadaniem będzie wybór jednego kawałka dla siebie oraz podzielenie pozostałych porcji pomiędzy uczestników. Finaliści przygotują dania z otrzymanych części. Osoba, która poradzi sobie najgorzej, odpadnie z programu.
.
Zobacz kulisy powstania 5 odcinka MasterChef.
Tego nie widać w programie!
.
Dzieci są szczere - albo im smakuje albo nie!
"zwycięstwo to kwestia organizacji pracy i czasu!"
W kolejnym odcinku na uczestników czeka zadanie plenerowe. Zostaną podzieleni na dwie drużyny. Ich zadaniem jest przygotowanie, na Rynku Głównym w Krakowie, przyjęcia urodzinowego dla 150 dzieci, w tym trójki jubilatów. Drużyna przegranych zostanie poddana stres testowi. Zawodnicy będą musieli rozpoznać jak największą ilość produktów spożywczych z całego świata (przyprawy, zioła, owoce i warzywa). Mogą ich dowolnie dotykać i wąchać, ale nie mogą próbować.