W tym odcinku zadaniem uczestników będzie jak najwierniejsze odtworzenie dania przygotowanego przez Magdę Gessler. Jury wybierze najsmaczniejszą i najbliższą oryginałowi potrawę, ale to głos Magdy Gessler będzie decydujący w wyborze zwycięzcy. Uczestników czeka także test inwencji - finalista, który wygrał poprzednią konkurencję, zostanie zaproszony przez jury do spiżarni. Tam znajdzie 11 kawałków mięsa i podrobów z różnych zwierząt (od wątróbki cielęcej po… bycze jądra!). Jego zadaniem będzie wybór jednego kawałka dla siebie oraz podzielenie pozostałych porcji pomiędzy uczestników. Finaliści przygotują dania z otrzymanych części. Osoba, która poradzi sobie najgorzej, odpadnie z programu.
W kolejnym odcinku na uczestników czeka zadanie plenerowe. Zostaną podzieleni na dwie drużyny. Ich zadaniem jest przygotowanie, na Rynku Głównym w Krakowie, przyjęcia urodzinowego dla 150 dzieci, w tym trójki jubilatów. Drużyna przegranych zostanie poddana stres testowi. Zawodnicy będą musieli rozpoznać jak największą ilość produktów spożywczych z całego świata (przyprawy, zioła, owoce i warzywa). Mogą ich dowolnie dotykać i wąchać, ale nie mogą próbować.