Maja w konkurencji na najlepszą polędwicę Wllingtona zagwarantowała sobie udział w Wielkim Finale. Kto był następny?
Na Masterchefowym polu walki pozostali: Antek, Mariusz, Zuza, Martyna i Aleksandra. Zadanie, jakie dostali było pozornie proste: w 60 minut mieli przygotować propozycję z kuchni azjatyckiej. Dania musiały być nie tylko smaczne, ale też na odpowiednim poziomie, finałowym poziomie.
W trakcie trwania konkurencji Tomek Jakubiak zdradził przepis na sos azjatycki:
Zuza, która z początku planowała podać ryż z warzywami, po rozmowie z Tomkiem zmieniła zdanie i podała: makaron ramen, z wołowiną w sosie sojowo-ostrygowym z teriyaki, z grzybaki shitake i shimeji, papryką i trawą cytrynową. - To jest bardzo dobre, wyraziste, czuć, że to mięso zostało zamarynowane. Jest lekki smak cytrusowy. Mam jedną uwagę, jedną - mięso jest trochę przeciągnięte - chwaliła Dorota Szelągowska.
Aleksandra przygotowała: sajgonki z wołowiną panko z awokado i papryką z sosem na bazie masła orzechowego, mleczka kokosowego i sosu sojowego.
- Jest smak Azji, ale brakuje mi tej takiej azjatyckiej finezji - skomentował danie Tomek Jakubiak. Michel Moran miał odmienne zdanie i pochwałi sos i sajgonki Oli.
Mariusza makaron ryżowy z wołowiną, sosem worcester, papryką i kolendrą zdaniem Doroty Szelągowskiej był zbyt delikatny i brakowało mu ostrości. - Czuć, że na tym talerzu jeszcze błądzisz - podsumował Tomek Jakubiak.
Antek przygotował bibimbap, czyli koreański ryż z kolendrą, wołowiną, szparagami, sałatką z ogórków, salsą z mango i z jajkiem sadzonym. Zdaniem jury było to naprawdę udane danie.
Martyna podała makaron ryżowy z wołowiną, masłem orzechowym, czerwoną cebulą, marchewką i kminem rzymskim. - Martyna, to jest znakomite! - ocenił Michel Moran. - Uderzyłaś w sedno azjatyckiego smaku - zachwycał się Tomek Jakubiak.
Przyszedł moment werdyktu. Najlepsze danie przygotowała Martyna i otrzymała bilet do Wielkiego Finału. Osobą, dla której w tym miejscu kończy się przygoda z MasterChefem Nastolatki jest Mariusz.
MasterChef Nastolatki. Kim jest Przemek Klima?
Przemek Klima to renomowany krakowski kucharz i restaurator, posiada doświadczenie zawodowe zdobywane nie tylko na polskim rynku. W swojej karierze pełnił funkcję sous chef w pierwszych polskich lokalach, które otrzymały prestiżową gwiazdkę Michelin. Od roku 2019 Klima jest gospodarzem Bottigliera 1881, restauracji, która jako pierwsza w Polsce zdobyła dwie gwiazdki Michelin. Przemek Klima w latach 2021 i 2022, uplasował się na liście 100 najlepszych kucharzy na świecie według rankingu The Best Chefs Award.
Przemek Klima - gdzie wystąpił?
To nie będzie debiut Przemka Klimy w telewizyjnym programie kulinarnym. Wcześniej, jako szef kuchni, gościnnie oceniał zawodników w 9. i 10. sezonie „MasterChefa” oraz w 6. serii „MasterChefa Juniora”.
Nowa restauracja w Krakowie!
Pierwszy szef kuchni w Polsce, który zdobył dla swojej restauracji dwie gwiazdki Michelin niedawno ogłosił, że planuje otworzyć w Krakowie kolejne miejsce spotkań z pysznym jedzeniem!
Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl
- Tego gościa Klaudiusz Ševković się nie spodziewał! Gulczas na kanapie u Kuby Wojewódzkiego!
- Małgorzata Rozenek-Majdan: "Nigdy nie umierałam, ale tak sobie to wyobrażam"
Reporter: Anna Szafrańska
Źródło: TVN