Michel Moran, znany mistrz kuchni i juror kulinarnych programów, przekonuje, że tarta to świetna propozycja na wielkanocny stół. Prosta do przygotowania, efektowna i pełna możliwości – może być zarówno lekką przystawką, jak i głównym daniem w świąteczne popołudnie.
- Michel Moran o Wielkanocy. Jakie potrawy pojawią się na jego świątecznym stole?
- Michel Moran - przepis na wielkanocną tartę z łososiem
- Jak zrobić idealną tartę? Wskazówki Michela Morana
Michel Moran o Wielkanocy. Jakie potrawy pojawią się na jego świątecznym stole?
Wielkanoc to wyjątkowy czas – pełen rodzinnego ciepła, wiosennego światła i… niezwykłych smaków. Na świątecznych stołach królują tradycyjne potrawy: żurek, jajka w każdej postaci, mazurki czy domowe pasztety. Ale coraz częściej obok klasyki pojawiają się też dania w nowoczesnym wydaniu – lekkie, efektowne i łatwe do przygotowania. Właśnie takim daniem może być wielkanocna tarta, którą poleca Michel Moran.
Michel Moran, znany i lubiany szef kuchni, przekonuje, że tarta to świetny wybór na wielkanocny obiad lub świąteczną kolację. Można ją przygotować na wiele sposobów – z warzywami, wędlinami, jajkami, a nawet resztkami z koszyczka! Jednak – jak podkreśla – tarta, choć prosta, wymaga uwagi.
"Ważne jest jednak, by pamiętać, że do słonej tarty nigdy nie używamy świeżych produktów, np. surowych pomidorów! [...] produkty surowe tracą wodę, a woda to wróg tarty. Nie będzie chrupiąca tylko gumowata i rozmiękła. Wody trzeba tylko tyle, by nadzienie było soczyste - wyjaśnia mistrz kuchni. Odpowiada też na pytanie, czy kruche ciasto lepiej zagniatać ręcznie, czy w robocie kuchennym" - powiedział podczas warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez firmę Kenwood.
Michel Moran o Wielkanocy. Jakie potrawy pojawią się na jego świątecznym stole?
Tarta to jednak dopiero początek. Michel Moran nie ukrywa, że święta – choć pełne kulinarnej tradycji – to także doskonały moment, by wyjść poza utarte schematy. Zachęca do eksperymentowania, odkrywania nowych smaków i dopasowywania przepisów do własnych potrzeb.
"Ja robię świąteczny żurek inaczej niż wy, bo robię go tak, jak mi smakuje. Dlatego w każdym domu, mimo podobieństw, ta zupa będzie smakowała inaczej. I tak powinno być. Wyrastamy w kulinarnych tradycjach danego domu, regionu, kraju. Zapewne robię lepszą tartę niż wy pierogi czy babkę drożdżową, ponieważ jadłem to danie bardzo często i wrosłem w jego smak. Terrinę foie gras przygotowywałem i jadłem tyle razy, że na wygląd, dotyk i węch wiem, czy już jest gotowa. Nie ma więc sensu za wszelką cenę dążyć do tego, by nasze ciasto wyszło dokładnie takie samo jak babci naszej przyjaciółki z dzieciństwa. To jest nasze ciasto, starajmy się, by było jak najlepsze i nam smakowało" - powiedział.
Michel Moran - przepis na wielkanocną tartę z łososiem
- Składniki
- Na kruche ciasto: - 250 g mąki pszennej - 125 g masła - 1 jajko - 1 łyżka zimnej wody
- Na farsz: - 300 g świeżego łososia - 150 g łososia wędzonego - 2 żółtka - 1 całe jajko - 200 ml mleka - 200 ml śmietany - 50 g suszonych pomidorów - 25 g czarnych oliwek - świeża bazylia (garść) - parmezan (do posypania) - sól, pieprz, oliwa
Kruche ciasto:
Do misy robota kuchennego wsyp mąkę i dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Włącz robota i miksuj do momentu połączenia składników. Następnie dodaj jajko oraz łyżkę zimnej wody. Gdy ciasto zacznie się formować, wyłącz urządzenie i szybko zagnieć je ręcznie. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.
Nadzienie:
Świeżego łososia połóż na blasze (skórą do dołu), skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu oddziel mięso od skóry i rozdrobnij je widelcem. Wędzonego łososia pokrój w kostkę. Bazylię posiekaj, oliwki i suszone pomidory również pokrój na mniejsze kawałki. W osobnej misce wymieszaj mleko, śmietanę, dwa żółtka i jedno całe jajko. Dopraw do smaku.
Składanie tarty: Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty. Na spód wyłóż mieszankę obu rodzajów łososia, bazylii, oliwek i suszonych pomidorów. Zalej całość przygotowaną masą jajeczno-mleczną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut. Następnie posyp tartę startym parmezanem i piecz jeszcze ok. 15 minut, aż wierzch się lekko zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Podawaj lekko ciepłą lub w temperaturze pokojowej – z kieliszkiem białego wina lub świeżą sałatą.
Źródło zdjęcia głównego: MWMEDIA