Kluski leniwe z kremem mascarpone, polane sosem malinowo-jeżynowym i posypane kruszonką – przepis Ali Trólki

Kluski leniwe z kremem mascarpone, polane sosem malinowo-jeżynowym i posypane kruszonką
Kluski leniwe z kremem mascarpone, polane sosem malinowo-jeżynowym i posypane kruszonką

Słodka uczta dla smakoszy! Ala Trólka z "MasterChef Nastolatki" przedstawia przepis na kluski leniwe z kremem mascarpone, polane aromatycznym sosem malinowo-jeżynowym i posypane chrupiącą kruszonką. To idealny deser na każdą okazję, który zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem! Nie czekaj – odkryj przepis i zasmakuj w tym wyjątkowym połączeniu! 

Z artykułu dowiesz się:
  • Jaki jest przepis na kluski leniwe Ali Trólki z 3. odcinka "MasterChef Nastolatki"
  • Jak przyrządzić kluski leniwe z kremem mascarpone, polane sosem malinowo-jeżynowym i posypane kruszonką

Kluski leniwe z kremem mascarpone, polane sosem malinowo-jeżynowym i posypane kruszonką – przepis Ali Trólki z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Kluski leniwe z kremem mascarpone, polane sosem malinowo-jeżynowym i posypane kruszonką

  • Kluski
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 400 g twarogu tłustego
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
  • masło
  • Kruszonka orzechowa
  • 80 g masła
  • 60 g orzechów włoskich
  • 70 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • Sos malinowo-jeżynowy
  • 150 g malin
  • 50 g jeżyn
  • 70 g białego wina
  • 1 łyżka cukru
  • sok z limonki
  • garść świeżych malin i jeżyn
  • Krem mascarpone
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g odsączonego jogurtu naturalnego
  • 30 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • sok z limonki

Przygotowanie

  • Ziemniaki i twaróg przeciśnij przez praskę. Wbij jajko i dodawaj mąkę, aż powstanie jednolita masa. Uformuj rulon i krój kluski pod skosem. Wrzuć je do gotującej, osolonej wody i gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Po wyjęciu obtocz w rozpuszczonym maśle.
  • Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj i wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180℃ przez około 15 minut, mieszając co jakiś czas.
  • Owoce na sos podgrzewaj na patelni, podlej winem i gotuj do rozpadnięcia. Przetrzyj przez sitko, wróć na patelnię, dodaj cukier, sok z limonki i redukuj. Dodaj świeże owoce i obtocz je w sosie.
  • Czekoladę roztop. Mascarpone wymieszaj z jogurtem i czekoladą, dopraw cukrem pudrem i sokiem z limonki.
  • Na talerz wyłóż krem, na niego kluski, polej sosem i posyp kruszonką.

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości