W 2 odcinku programu śledziliśmy walkę o ostatnie fartuchy, które gwarantowały uczestnictwo w dalszym etapie "MasterChefa Nastolatki". Tosia Michalak przygotowała dla jury spring rolsy z omletem, boczkiem i sosem z orzeszków ziemnych. Niestety, danie zostało ocenione jako dobre, ale za proste, dlatego Tosia przeszła do dogrywki.
- Oczywiście wolałabym od razu dostać fartuch, ale szansa na dogrywkę jest wspaniała, no nie wywalili mnie - skomentowała Tosia.
Dogrywka składała się z trzech etapów. W każdym z nich ktoś otrzymywał upragniony fartuch. Tosia wywalczyła go pod sam koniec odcinka. Jej kluszeczki twarogowo-szpinakowe z krewetkami i oliwą bazyliowo-koperkową ostatecznie przekonały jury. Nieoczekiwanie Tosia zdecydowała się zrezygnować z dalszego udziału w programie.
- Ogólnie uwielbiam gotować i jest to moja pasja, ale przez ten program, w którym przeżyłam na serio przygodę praktycznie życia, straciłam bardzo wiele meczów, treningów i po prostu już boję się, że jeżeli zostałabym dalej w programie, musiałabym opuścić klub - wyznała Tosia, której ogromną pasją jest również sport.
Ostatni fartuch trafił więc do Nikodema Gruszki, który zdaniem Tosi na pewno na niego zasługuje i wykorzysta go dużo lepiej niż ona. Decyzja nastolatki była ogrommny zaskoczeniem dla reszty uczestników jak i jury.
Jesteś niezwykła i niezwykle dorosła, bo życie to jest nie tylko walka do końca, co zrobiłaś, ale to jest też sztuka wyborów- podkreśliła Dorota Szelągowska
Najlepsze momenty 2. odcinka programu MasterChef Nastolatki
Wszystkie przepisy znajdziecie w Księdze Przepisów. oraz na naszej grupie na facebooku.
"MasterChef Nastolatki" - jak odnieść sukces w programie?
W programie "MasterChef Nastolatki" uczestnicy mają się przede wszystkim dobrze bawić i rozwijać swoje umiejętności kulinarne. Jednak nikt nie zapomina, że walczy też o wielką wygraną. Rozkoszny podzielił się 3 wskazówkami, które pozwolą uczestnikom lepiej radzić sobie ze stresem i zbliżą ich do zwycięstwa.
Nie stresować się
Stres potrafi sparaliżować nawet najodważniejsze osoby. Jest to naturalna reakcja organizmu na trudną sytuację, ale warto ją okiełznać. Moją metodą na niestresowanie jest branie głębokich wdechów i wydechów- radzi Rozkoszny
Być autentycznym
Podstawowa zasada nie tyko w telewizji, ale po prostu w życiu, to bycie autentycznym. Jeśli będziemy sobą, pokażemy swoje zaangażowanie i pasję, to będzie to miało odzwierciedlenie na talerzu. - Nie ma nic ważniejszego niż pozostanie sobą. - wyjaśnia.
Próbowanie wszystkiego, co ugotujemy
Rozkoszny zauważa problem, który dość często pojawia się wśród początkujących kucharzy. Danie, które przygotowujemy warto próbować i doprawiać na każdyn etapie gotowania.
To jest podstawowy błąd kucharzy, że doprawiają np. solą już gotowe potrawy, a ta sól ma inne zadania, np. zmienia teksturę warzyw- zdradził Rozkoszny
Pamiętajcie, że najważniejsze jest to, aby cieszyć się tym, co robicie i nie zapominać o tym, dlaczego zaczęliście gotować. Powodzenia!
Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl
- Kuba Wojewódzki: Plan pogrzebu, dudy i Zdrajca, czyli wszystko co najlepsze z 1. odcinka sezonu
- Królowa Przetrwania: Zaręczyny w dżungli! Którą z pań zaskoczył ukochany?
- Czas na Show. Drag Me Out: Zobacz wszystkie występy z 1. odcinka!
Autor: Anna Szafrańska
Źródło: TVN