Zosia Zalewska: Pachnący warzywniak

Zosia Zalewska: Pachnący warzywniak
Zosia Zalewska: Pachnący warzywniak
  • Pachnący warzywniak
  • Lista składników:
  • Kalafior świeży średni - 1 szt
  • Masło śmietankowe - 70 g
  • Rozmaryn świeży - 3 gałązki
  • Olej rzepakowy - 70 ml
  • Batat średni - 1 szt
  • Śmietanka 30% - 50 ml
  • Jogurt grecki - 250 ml
  • Czosnek świeży - 2-3 ząbki
  • Ogórek świeży szklarniowy - 1 szt
  • Rukola świeża - 50 g
  • Orzechy włoskie - 50 g
  • Pomarańcza - 1 szt
  • Granat - 1 szt
  • Sezam czarny - 1 łyżka
  • Miód wielokwiatowy - 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • Cytryna - 1 szt
  • Bratki jadalne fioletowe - 6-7 szt
  • Woda do gotowania - 5 l
  • Sól sypka - 100 g
  • Cukier - 50 g
  • Pieprz - 1 łyżka
  • Papryka słodka sypka - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra sypka - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • Przepis
  • Gotuję kalafiora w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie - z każdej strony po 5 min. Równocześnie gotuję bataty przez 25 min w lekko słonej wodzie. Odcedzam kalafiora i czekam, aż lekko ostygnie.
  • Kiedy jest gotowy kroję go tak, aby miał postać steka, smażę go na oleju rzepakowym do lekkiego zarumienienia, a następnie dodaję łyżkę masła z 2 gałązkami rozmarynu. Roztopionym masłem polewam kalafiora przez minutę.
  • W między czasie przygotowuję klasyczne tzatziki - mieszam jogurt naturalny z odsączonym ogórkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiam do smaku.
  • Ugotowane bataty wkładam do blendera, dodaję śmietankę, gałkę muszkatołową, słodką i ostrą paprykę oraz szczyptę pieprzu i soli. Wszystko razem blenduję na gładką masę.
  • Po przygotowaniu puree - robię sałatkę. Do miski wkładam rukolę, posiekane orzechy, obrany i pokrojony granat oraz pomarańczę. Następnie robię sos z musztardy i miodu i opcjonalnie doprawiam.
  • Gdy wszystko będzie już gotowe - składniki dania układam na talerzu - oprócz sałatki.
  • Kalafior posypuję sezamem, puree formuję w ciekawy kształt, obok dla podbicia smaku wylewam tzatziki.
  • Sałatkę podaję w małej miseczce i ustawiam koło głównego talerza.
  • Całe danie dekoruję moimi ulubionymi bratkami.
  • Moje vege danie jest gotowe!
podziel się:

Pozostałe wiadomości