Zosia Zalewska: Pachnący warzywniak

Zosia Zalewska: Pachnący warzywniak
Zosia Zalewska: Pachnący warzywniak
  • Pachnący warzywniak
    • Lista składników:
      • Kalafior świeży średni - 1 szt
        • Masło śmietankowe - 70 g
          • Rozmaryn świeży - 3 gałązki
            • Olej rzepakowy - 70 ml
              • Batat średni - 1 szt
                • Śmietanka 30% - 50 ml
                  • Jogurt grecki - 250 ml
                    • Czosnek świeży - 2-3 ząbki
                      • Ogórek świeży szklarniowy - 1 szt
                        • Rukola świeża - 50 g
                          • Orzechy włoskie - 50 g
                            • Pomarańcza - 1 szt
                              • Granat - 1 szt
                                • Sezam czarny - 1 łyżka
                                  • Miód wielokwiatowy - 2 łyżki
                                    • Oliwa z oliwek - 3 łyżki
                                      • Cytryna - 1 szt
                                        • Bratki jadalne fioletowe - 6-7 szt
                                          • Woda do gotowania - 5 l
                                            • Sól sypka - 100 g
                                              • Cukier - 50 g
                                                • Pieprz - 1 łyżka
                                                  • Papryka słodka sypka - 1 łyżeczka
                                                    • Papryka ostra sypka - 1 łyżeczka
                                                      • Gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
                                                        • Przepis
                                                          • Gotuję kalafiora w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie - z każdej strony po 5 min. Równocześnie gotuję bataty przez 25 min w lekko słonej wodzie. Odcedzam kalafiora i czekam, aż lekko ostygnie.
                                                            • Kiedy jest gotowy kroję go tak, aby miał postać steka, smażę go na oleju rzepakowym do lekkiego zarumienienia, a następnie dodaję łyżkę masła z 2 gałązkami rozmarynu. Roztopionym masłem polewam kalafiora przez minutę.
                                                              • W między czasie przygotowuję klasyczne tzatziki - mieszam jogurt naturalny z odsączonym ogórkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiam do smaku.
                                                                • Ugotowane bataty wkładam do blendera, dodaję śmietankę, gałkę muszkatołową, słodką i ostrą paprykę oraz szczyptę pieprzu i soli. Wszystko razem blenduję na gładką masę.
                                                                  • Po przygotowaniu puree - robię sałatkę. Do miski wkładam rukolę, posiekane orzechy, obrany i pokrojony granat oraz pomarańczę. Następnie robię sos z musztardy i miodu i opcjonalnie doprawiam.
                                                                    • Gdy wszystko będzie już gotowe - składniki dania układam na talerzu - oprócz sałatki.
                                                                      • Kalafior posypuję sezamem, puree formuję w ciekawy kształt, obok dla podbicia smaku wylewam tzatziki.
                                                                        • Sałatkę podaję w małej miseczce i ustawiam koło głównego talerza.
                                                                          • Całe danie dekoruję moimi ulubionymi bratkami.
                                                                            • Moje vege danie jest gotowe!
                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości