- Pachnący warzywniak
- Lista składników:
- Kalafior świeży średni - 1 szt
- Masło śmietankowe - 70 g
- Rozmaryn świeży - 3 gałązki
- Olej rzepakowy - 70 ml
- Batat średni - 1 szt
- Śmietanka 30% - 50 ml
- Jogurt grecki - 250 ml
- Czosnek świeży - 2-3 ząbki
- Ogórek świeży szklarniowy - 1 szt
- Rukola świeża - 50 g
- Orzechy włoskie - 50 g
- Pomarańcza - 1 szt
- Granat - 1 szt
- Sezam czarny - 1 łyżka
- Miód wielokwiatowy - 2 łyżki
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki
- Cytryna - 1 szt
- Bratki jadalne fioletowe - 6-7 szt
- Woda do gotowania - 5 l
- Sól sypka - 100 g
- Cukier - 50 g
- Pieprz - 1 łyżka
- Papryka słodka sypka - 1 łyżeczka
- Papryka ostra sypka - 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
- Przepis
- Gotuję kalafiora w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie - z każdej strony po 5 min. Równocześnie gotuję bataty przez 25 min w lekko słonej wodzie. Odcedzam kalafiora i czekam, aż lekko ostygnie.
- Kiedy jest gotowy kroję go tak, aby miał postać steka, smażę go na oleju rzepakowym do lekkiego zarumienienia, a następnie dodaję łyżkę masła z 2 gałązkami rozmarynu. Roztopionym masłem polewam kalafiora przez minutę.
- W między czasie przygotowuję klasyczne tzatziki - mieszam jogurt naturalny z odsączonym ogórkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiam do smaku.
- Ugotowane bataty wkładam do blendera, dodaję śmietankę, gałkę muszkatołową, słodką i ostrą paprykę oraz szczyptę pieprzu i soli. Wszystko razem blenduję na gładką masę.
- Po przygotowaniu puree - robię sałatkę. Do miski wkładam rukolę, posiekane orzechy, obrany i pokrojony granat oraz pomarańczę. Następnie robię sos z musztardy i miodu i opcjonalnie doprawiam.
- Gdy wszystko będzie już gotowe - składniki dania układam na talerzu - oprócz sałatki.
- Kalafior posypuję sezamem, puree formuję w ciekawy kształt, obok dla podbicia smaku wylewam tzatziki.
- Sałatkę podaję w małej miseczce i ustawiam koło głównego talerza.
- Całe danie dekoruję moimi ulubionymi bratkami.
- Moje vege danie jest gotowe!
podziel się: