Basia Warych: Smażony filet z ryby

Basia Warych: Smażony filet z ryby
Basia Warych: Smażony filet z ryby
  • SMAŻONY FILET Z RYBY PODANY Z PUREE Z BIAŁYCH WARZYW KORZENIOWYCH, PIECZONĄ DYNIĄ I SOSEM MAŚLANYM
  • I.  SKŁADNIKI
  • - filet z ryby (halibut, dorsz), ok. 1,5 kg,
  • - masło klarowane,
  • - oliwa z oliwek,
  • - 3 duże ziemniaki,
  • - 0,5 kg selera,
  • - 0,5 kg korzenia pietruszki,
  • - 2 sztuki pora,
  • - 1 dynia hokkaido,
  • - estragon,
  • - gałka muszkatołowa (mielona),
  • - sól, pieprz i pieprz biały,
  • - miód naturalny,
  • - imbir świeży,
  • - tymianek swieży,
  • - mleko 2%,
  • - pistacje solone,
  • sos:
  • - wino białe wytrawne,
  • - ocet winny,
  • - 1 szalotka,
  • - ziele angielskie,
  • - liść laurowy,
  • - masło 82% tłuszczu,
  • - 250 g śmietanki 30%.
  • II. SPOSÓ PRZYGOTOWANIA:
  • 1) Filet pokrój na części ok. 6/7 cm. Posól i dopraw solą oraz pieprzem.
  • 2) Warzywa (seler, pietruszka, ziemniak, por) pokrój na małe kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
  • 3) Pokrój dynię w plastry. Włóż do piekarnika z dodatkiem miodu, imbiru, tymianku i masła.
  • 4) Wlej do rondelka wino i ocet. Dodaj szalotkę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj aż płyn się zredukuje. Dodaj masło oraz śmietankę. Podgrzej aż sos odparuje i zgęstnieje. Przelej przez sitko i dopraw solą oraz białym pieprzem.
  • 5) Podsmaż filet z ryby na oliwie z oliwek (skórą do dołu).
  • 6) Zmiksuj ugotowane warzywa z masłem. Gdy puree będzie za gęste, dodaj mleko. Dodaj gałkę muszkatołową i estragon. Dopraw solą i pieprzem.
  • 7) Podaj wszystko na talerz, ozdób siekanymi, solonymi pistacjami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości