- SMAŻONY FILET Z RYBY PODANY Z PUREE Z BIAŁYCH WARZYW KORZENIOWYCH, PIECZONĄ DYNIĄ I SOSEM MAŚLANYM
- I. SKŁADNIKI
- - filet z ryby (halibut, dorsz), ok. 1,5 kg,
- - masło klarowane,
- - oliwa z oliwek,
- - 3 duże ziemniaki,
- - 0,5 kg selera,
- - 0,5 kg korzenia pietruszki,
- - 2 sztuki pora,
- - 1 dynia hokkaido,
- - estragon,
- - gałka muszkatołowa (mielona),
- - sól, pieprz i pieprz biały,
- - miód naturalny,
- - imbir świeży,
- - tymianek swieży,
- - mleko 2%,
- - pistacje solone,
- sos:
- - wino białe wytrawne,
- - ocet winny,
- - 1 szalotka,
- - ziele angielskie,
- - liść laurowy,
- - masło 82% tłuszczu,
- - 250 g śmietanki 30%.
- II. SPOSÓ PRZYGOTOWANIA:
- 1) Filet pokrój na części ok. 6/7 cm. Posól i dopraw solą oraz pieprzem.
- 2) Warzywa (seler, pietruszka, ziemniak, por) pokrój na małe kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
- 3) Pokrój dynię w plastry. Włóż do piekarnika z dodatkiem miodu, imbiru, tymianku i masła.
- 4) Wlej do rondelka wino i ocet. Dodaj szalotkę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj aż płyn się zredukuje. Dodaj masło oraz śmietankę. Podgrzej aż sos odparuje i zgęstnieje. Przelej przez sitko i dopraw solą oraz białym pieprzem.
- 5) Podsmaż filet z ryby na oliwie z oliwek (skórą do dołu).
- 6) Zmiksuj ugotowane warzywa z masłem. Gdy puree będzie za gęste, dodaj mleko. Dodaj gałkę muszkatołową i estragon. Dopraw solą i pieprzem.
- 7) Podaj wszystko na talerz, ozdób siekanymi, solonymi pistacjami.
podziel się: