Basia Warych: Smażony filet z ryby

Basia Warych: Smażony filet z ryby
Basia Warych: Smażony filet z ryby
  • SMAŻONY FILET Z RYBY PODANY Z PUREE Z BIAŁYCH WARZYW KORZENIOWYCH, PIECZONĄ DYNIĄ I SOSEM MAŚLANYM
    • I.  SKŁADNIKI
      • - filet z ryby (halibut, dorsz), ok. 1,5 kg,
        • - masło klarowane,
          • - oliwa z oliwek,
            • - 3 duże ziemniaki,
              • - 0,5 kg selera,
                • - 0,5 kg korzenia pietruszki,
                  • - 2 sztuki pora,
                    • - 1 dynia hokkaido,
                      • - estragon,
                        • - gałka muszkatołowa (mielona),
                          • - sól, pieprz i pieprz biały,
                            • - miód naturalny,
                              • - imbir świeży,
                                • - tymianek swieży,
                                  • - mleko 2%,
                                    • - pistacje solone,
                                      • sos:
                                        • - wino białe wytrawne,
                                          • - ocet winny,
                                            • - 1 szalotka,
                                              • - ziele angielskie,
                                                • - liść laurowy,
                                                  • - masło 82% tłuszczu,
                                                    • - 250 g śmietanki 30%.
                                                      • II. SPOSÓ PRZYGOTOWANIA:
                                                        • 1) Filet pokrój na części ok. 6/7 cm. Posól i dopraw solą oraz pieprzem.
                                                          • 2) Warzywa (seler, pietruszka, ziemniak, por) pokrój na małe kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
                                                            • 3) Pokrój dynię w plastry. Włóż do piekarnika z dodatkiem miodu, imbiru, tymianku i masła.
                                                              • 4) Wlej do rondelka wino i ocet. Dodaj szalotkę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj aż płyn się zredukuje. Dodaj masło oraz śmietankę. Podgrzej aż sos odparuje i zgęstnieje. Przelej przez sitko i dopraw solą oraz białym pieprzem.
                                                                • 5) Podsmaż filet z ryby na oliwie z oliwek (skórą do dołu).
                                                                  • 6) Zmiksuj ugotowane warzywa z masłem. Gdy puree będzie za gęste, dodaj mleko. Dodaj gałkę muszkatołową i estragon. Dopraw solą i pieprzem.
                                                                    • 7) Podaj wszystko na talerz, ozdób siekanymi, solonymi pistacjami.
                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości