"MasterChef Nastolatki". Idealna szakszuka z przepisu Rozkosznego!

W 2. odcinku programu "Masterchef Nastolatki" Rozkoszny zabrał jurorów w podróż na Bliski Wschód. Przygotował dla Doroty, Michela i Tomka sycące śniadanie!
Michał Korkosz
Michał Korkosz

"MasterChef Nastolatki". Poznaj przepis na szakszukę, którą pokochali jurorzy

Sekretem idealnej szakszuki jest szczodre sypnięcie przyprawami, uduszenie papryki do aksamitnej miękkości i kilka pomidorków koktajlowych nadających landrynkowej słodyczy.
- wyjaśnia Rozkoszny

Chcesz zjeść wyjątkowe śniadanie, które nasyci się na cały dzień? Przygotuj poniższe składniki.

  • Przepis na szakszukę: 2 – 4 porcje
  • 1 biała lub czerwona cebula (200 g), pokrojona w drobną kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka harissy lub ewentualnie ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • ¼ łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów w puszce
  • 1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • ½ szklanki (120 ml) bulionu warzywnego lub wody
  • ¾ łyżeczki soli
  • 4 duże jajka “zerówki”

Szakszuka - jak przygotować? Przepis Rozkosznego

1. Na rozgrzanej oliwie smaż cebulę ze szczyptą soli. Po 5 minutach dodaj paprykę i smaż aż będzie przyjemnie miękka. Teraz dodaj przyprawy - to tajemnica idealnej szakszuki! Kolenda, kumin, wędzona papryka i czosnek. Jak w twojej kuchni zacznie pięknie pachnieć dodaj koncentrat pomidorowy, harrisę i cukier trzcinowy.

2. To czas na główny składnik szakszuki - pomidory! Wlej na patelnię pomidory z puszki, dorzuć pokrojone pomidorki kotajlowe, dopraw do smaku i czekaj aż sos zgęstnieje.

3. Sprawdź czy sos jest wystarczająco gęsty - spróbuj zrobić w nim małe wgłębienie. Jeśli pomidory są już gotowe to wbij w cztery wgłębienia jajka. Dopraw solą, przykryj i czekaj. Zdejmij patelnię w momencie, w którym będziesz uważał jajka za gotowe. Niektórzy lubią bardziej lub mniej ścięte. Pamiętaj, że od gorącej patelni jajka będą jeszcze "dochodzić" podane na stole!

4. Podawaj posypane kolendrą, skropione oliwą i koniecznie ze świeżym pieczywem. Smacznego! Nie zapomnij pochwalić się swoją szakszuką oznaczając nas na Instagramie bądź Facebooku @masterchefnastolatkitvn

Zobacz film instruktażowy w wykonaniu Rozkosznego!

Szakszuka
Szakszuka z przepisu Rozkosznego!

Rozbudziliśmy twój apetyt? Sprawdź również przepisy uczestników programu w Księdze Przepisów oraz na naszej grupie na facebooku.

Pamiętaj, że najważniejsze jest to, aby cieszyć się tym, co robisz i nie zapominać o tym, dlaczego zacząłeś gotować. Powodzenia!

podziel się:

Pozostałe wiadomości