"MasterChef Nastolatki" - trudne początki
Marta Kornacka ma 16 lat i przyjechała z Wielunia. W studio "MasterChefa Nastolatki" wspierali ją tata, siostra i przyjaciółka. Historia jej gotowania ma smutny początek. Marta zmagała się z zaburzeniami odżywiania. Nie lubiła siebie, ani tego jak wygląda.
- Nie wiedziałam, co mam ze sobą zrobić, żeby siebie pokochać tak naprawdę - wyznała nastolatka.
W najgorszym momencie choroby ważyła 34 kilogramy i wtedy zwróciła się o pomoc do taty. Wspólne przygotowywanie i spożywanie posiłków pomogło jej nie tylko wyjść z zaburzeń odżywiania, ale rozwinąć ogromną miłość do gotowania.
Marta zdecydowała się podać jurorom pierś z indyka w mleczku kokosowym, z puree z batatów i smażonymi szparagami. Tomasz Jakubiak, Michel Moran nie mieli żadnych wątpliwości: Marta zasłużyła na fartuch!
Najlepsze momenty 2. odcinka programu MasterChef Nastolatki
Wszystkie przepisy znajdziecie w Księdze Przepisów. oraz na naszej grupie na facebooku.
"MasterChef Nastolatki" - jak odnieść sukces w programie?
W programie "MasterChef Nastolatki" uczestnicy mają się przede wszystkim dobrze bawić i rozwijać swoje umiejętności kulinarne. Jednak nikt nie zapomina, że walczy też o wielką wygraną. Rozkoszny podzielił się 3 wskazówkami, które pozwolą uczestnikom lepiej radzić sobie ze stresem i zbliżą ich do zwycięstwa.
Nie stresować się
Stres potrafi sparaliżować nawet najodważniejsze osoby. Jest to naturalna reakcja organizmu na trudną sytuację, ale warto ją okiełznać. Moją metodą na niestresowanie jest branie głębokich wdechów i wydechów
Być autentycznym
Podstawowa zasada nie tyko w telewizji, ale po prostu w życiu, to bycie autentycznym. Jeśli będziemy sobą, pokażemy swoje zaangażowanie i pasję, to będzie to miało odzwierciedlenie na talerzu. - Nie ma nic ważniejszego niż pozostanie sobą. - wyjaśnia.
Próbowanie wszystkiego, co ugotujemy
Rozkoszny zauważa problem, który dość często pojawia się wśród początkujących kucharzy. Danie, które przygotowujemy warto próbować i doprawiać na każdyn etapie gotowania.
To jest podstawowy błąd kucharzy, że doprawiają np. solą już gotowe potrawy, a ta sól ma inne zadania, np. zmienia teksturę warzyw
Pamiętajcie, że najważniejsze jest to, aby cieszyć się tym, co robicie i nie zapominać o tym, dlaczego zaczęliście gotować. Powodzenia!
Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl
- Kuba Wojewódzki: Plan pogrzebu, dudy i Zdrajca, czyli wszystko co najlepsze z 1. odcinka sezonu
- Królowa Przetrwania: Zaręczyny w dżungli! Którą z pań zaskoczył ukochany?
- Czas na Show. Drag Me Out: Zobacz wszystkie występy z 1. odcinka!
Autor: Anna Szafrańska
Źródło: TVN