"MasterChef Nastolatki" - kto dostał fartuch?
Martyna Niemiec
Martynie udało się wywalczyć fartuch w dogrywce. W zadaniu zaserwowała jury schab z serem w panko z frytkami z batatów i sosem śmietankowo-serowym i sosem na bazie masła orzechowego.
Mariusz Bogusławski
Pierś z kaczki z puree ziemniaczanym i zielonymi szparagami była tak udanym daniem, że jury nie miało żadnych wątpliwości: Mariusz otrzymuje fartuch!
Dominik Moczydlany
Dominik oczarował jury nie tylko daniem, ale też ogromnym poczuciem humoru. Jego comber z jelenia z puree z zielonego groszku, sosem z owoców leśnych i sosem orzechowo-grzybowym okazał się strzałem w dziesiątkę.
Zuza Gutkowska
Polędwiczki wieprzowe z puree z pietruszki, słodkimi gruszkami i musem z malin nie były daniem idealnym. Zuza dostała szansę wykazania się w dogrywce i.... wywalczyła fartuch.
Marta Kornacka
Marta postawiła na pierś z indyka w mleczku kokosowym, z puree z batatów i smażonymi szparagami. Tomasz Jakubiak, Michel Moran byli zachwyceni daniem.
Nikodem Gruszka
Nikodem uznał, że swoim burgerem z wołowiną, oscypkiem i boczkiem ma szansę zdobyć fartuch. Jury miało nieco inne zdanie. Smak dania nie był zły, ale pozostawiał wiele do życzenia. Nikodem trafił do dogrywki, w której walczył do samego końca, niestety ostatni fartuch trafił do Tosi. Kiedy zdawało się, że przygoda Nikodema kończy się w tym miejscu, Tosia nieoczekiwanie zrezygnowała z udziału w programie i przekazała fartuch koledze.
Najlepsze momenty 2. odcinka programu MasterChef Nastolatki
Wszystkie przepisy znajdziecie w Księdze Przepisów. oraz na naszej grupie na facebooku.
"MasterChef Nastolatki". Poznaj przepis na szakszukę, którą pokochali jurorzy
Sekretem idealnej szakszuki jest szczodre sypnięcie przyprawami, uduszenie papryki do aksamitnej miękkości i kilka pomidorków koktajlowych nadających landrynkowej słodyczy.
Chcesz zjeść wyjątkowe śniadanie, które nasyci się na cały dzień? Przygotuj poniższe składniki.
- Przepis na szakszukę: 2 – 4 porcje
- 1 biała lub czerwona cebula (200 g), pokrojona w drobną kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- ¼ łyżeczki wędzonej papryki
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka harissy lub ewentualnie ¼ łyżeczki ostrej papryki
- ¼ łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów w puszce
- 1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- ½ szklanki (120 ml) bulionu warzywnego lub wody
- ¾ łyżeczki soli
- 4 duże jajka “zerówki”
Szakszuka - jak przygotować? Przepis Rozkosznego
1. Na rozgrzanej oliwie smaż cebulę ze szczyptą soli. Po 5 minutach dodaj paprykę i smaż aż będzie przyjemnie miękka. Teraz dodaj przyprawy - to tajemnica idealnej szakszuki! Kolenda, kumin, wędzona papryka i czosnek. Jak w twojej kuchni zacznie pięknie pachnieć dodaj koncentrat pomidorowy, harrisę i cukier trzcinowy.
2. To czas na główny składnik szakszuki - pomidory! Wlej na patelnię pomidory z puszki, dorzuć pokrojone pomidorki kotajlowe, dopraw do smaku i czekaj aż sos zgęstnieje.
3. Sprawdź czy sos jest wystarczająco gęsty - spróbuj zrobić w nim małe wgłębienie. Jeśli pomidory są już gotowe to wbij w cztery wgłębienia jajka. Dopraw solą, przykryj i czekaj. Zdejmij patelnię w momencie, w którym będziesz uważał jajka za gotowe. Niektórzy lubią bardziej lub mniej ścięte. Pamiętaj, że od gorącej patelni jajka będą jeszcze "dochodzić" podane na stole!
4. Podawaj posypane kolendrą, skropione oliwą i koniecznie ze świeżym pieczywem. Smacznego! Nie zapomnij pochwalić się swoją szakszuką oznaczając nas na Instagramie bądź Facebooku @masterchefnastolatkitvn
Zobacz film instruktażowy w wykonaniu Rozkosznego!
Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl
- Kuba Wojewódzki: Plan pogrzebu, dudy i Zdrajca, czyli wszystko co najlepsze z 1. odcinka sezonu
- Królowa Przetrwania: Zaręczyny w dżungli! Którą z pań zaskoczył ukochany?
- Czas na Show. Drag Me Out: Zobacz wszystkie występy z 1. odcinka!
Autor: Anna Szafrańska
Źródło: TVN