Ostatnie fartuchy rozdane! Kto dostał się do programu "MasterChef Nastolatki"?

240310_MCH_Nastolatki_odc_2_tc06
2. odcinek programu był ostatnim castingowym w programie. Znamy już całą czternastkę szczęśliwców, którzy powalczą o główną nagrodę. Komu udało się zdobyć fartuch?

"MasterChef Nastolatki" - kto dostał fartuch?

Martyna Niemiec

Martynie udało się wywalczyć fartuch w dogrywce. W zadaniu zaserwowała jury schab z serem w panko z frytkami z batatów i sosem śmietankowo-serowym i sosem na bazie masła orzechowego.

MasterChef Nastolatki
MasterChef Nastolatki

Mariusz Bogusławski

Pierś z kaczki z puree ziemniaczanym i zielonymi szparagami była tak udanym daniem, że jury nie miało żadnych wątpliwości: Mariusz otrzymuje fartuch!

MasterChef Nastolatki
MasterChef Nastolatki

Dominik Moczydlany

Dominik oczarował jury nie tylko daniem, ale też ogromnym poczuciem humoru. Jego comber z jelenia z puree z zielonego groszku, sosem z owoców leśnych i sosem orzechowo-grzybowym okazał się strzałem w dziesiątkę.

MasterChef Nastolatki
MasterChef Nastolatki

Zuza Gutkowska

Polędwiczki wieprzowe z puree z pietruszki, słodkimi gruszkami i musem z malin nie były daniem idealnym. Zuza dostała szansę wykazania się w dogrywce i.... wywalczyła fartuch.

MasterChef Nastolatki
MasterChef Nastolatki

Marta Kornacka

Marta postawiła na pierś z indyka w mleczku kokosowym, z puree z batatów i smażonymi szparagami. Tomasz Jakubiak, Michel Moran byli zachwyceni daniem.

MasterChef Nastolatki
MasterChef Nastolatki

Nikodem Gruszka

Nikodem uznał, że swoim burgerem z wołowiną, oscypkiem i boczkiem ma szansę zdobyć fartuch. Jury miało nieco inne zdanie. Smak dania nie był zły, ale pozostawiał wiele do życzenia. Nikodem trafił do dogrywki, w której walczył do samego końca, niestety ostatni fartuch trafił do Tosi. Kiedy zdawało się, że przygoda Nikodema kończy się w tym miejscu, Tosia nieoczekiwanie zrezygnowała z udziału w programie i przekazała fartuch koledze.

MasterChef Nastolatki
MasterChef Nastolatki

Najlepsze momenty 2. odcinka programu MasterChef Nastolatki

240310_MCH_Nastolatki_odc_2_tc02
MasterChef Nastolatki: Nikodem postawił na burgera. Fartucha nie dostał, ale przeszedł do dogrywki
MasterChef Nastolatki: Nikodem postawił na burgera. Fartucha nie dostał, ale przeszedł do dogrywki
MasterChef Nastolatki: Martyna Niemiec zgarnia fartuch w dogrywce. Jej danie ze schabu było najlepsze
MasterChef Nastolatki: Martyna Niemiec zgarnia fartuch w dogrywce. Jej danie ze schabu było najlepsze
MasterChef Nastolatki: Kurczak kukurydziany wyzwaniem dla młodych kucharzy
MasterChef Nastolatki: Kurczak kukurydziany wyzwaniem dla młodych kucharzy
MasterChef Nastolatki: Gotowanie pomogło Marcie pokonać chorobę
MasterChef Nastolatki: Gotowanie pomogło Marcie pokonać chorobę
Zaskakująca decyzja Tosi. Otrzymała fartuch, ale zrezygnowała z udziału w "MasterChef Nastolatki"
Zaskakująca decyzja Tosi. Otrzymała fartuch, ale zrezygnowała z udziału w "MasterChef Nastolatki"

Wszystkie przepisy znajdziecie w Księdze Przepisów. oraz na naszej grupie na facebooku.

MasterChef Nastolatki: Tak wyglądał 1. odcinek! Dużo gotowania, śmiechu, ale i sporo łez...
MasterChef Nastolatki: Tak wyglądał 1. odcinek! Dużo gotowania, śmiechu, ale i sporo łez...
Rozpoczęła się nowa odsłona najpopularniejszego kulinarnego programu. Kuchnią zawładnęły utalentowane nastolatki w wieku od 13 do 17 lat. Co się wydarzyło w pierwszym odcinku?

"MasterChef Nastolatki". Poznaj przepis na szakszukę, którą pokochali jurorzy

Sekretem idealnej szakszuki jest szczodre sypnięcie przyprawami, uduszenie papryki do aksamitnej miękkości i kilka pomidorków koktajlowych nadających landrynkowej słodyczy.
- wyjaśnia Rozkoszny

Chcesz zjeść wyjątkowe śniadanie, które nasyci się na cały dzień? Przygotuj poniższe składniki.

  • Przepis na szakszukę: 2 – 4 porcje
  • 1 biała lub czerwona cebula (200 g), pokrojona w drobną kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka harissy lub ewentualnie ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • ¼ łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów w puszce
  • 1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • ½ szklanki (120 ml) bulionu warzywnego lub wody
  • ¾ łyżeczki soli
  • 4 duże jajka “zerówki”

Szakszuka - jak przygotować? Przepis Rozkosznego

1. Na rozgrzanej oliwie smaż cebulę ze szczyptą soli. Po 5 minutach dodaj paprykę i smaż aż będzie przyjemnie miękka. Teraz dodaj przyprawy - to tajemnica idealnej szakszuki! Kolenda, kumin, wędzona papryka i czosnek. Jak w twojej kuchni zacznie pięknie pachnieć dodaj koncentrat pomidorowy, harrisę i cukier trzcinowy.

2. To czas na główny składnik szakszuki - pomidory! Wlej na patelnię pomidory z puszki, dorzuć pokrojone pomidorki kotajlowe, dopraw do smaku i czekaj aż sos zgęstnieje.

3. Sprawdź czy sos jest wystarczająco gęsty - spróbuj zrobić w nim małe wgłębienie. Jeśli pomidory są już gotowe to wbij w cztery wgłębienia jajka. Dopraw solą, przykryj i czekaj. Zdejmij patelnię w momencie, w którym będziesz uważał jajka za gotowe. Niektórzy lubią bardziej lub mniej ścięte. Pamiętaj, że od gorącej patelni jajka będą jeszcze "dochodzić" podane na stole!

4. Podawaj posypane kolendrą, skropione oliwą i koniecznie ze świeżym pieczywem. Smacznego! Nie zapomnij pochwalić się swoją szakszuką oznaczając nas na Instagramie bądź Facebooku @masterchefnastolatkitvn

Zobacz film instruktażowy w wykonaniu Rozkosznego!

Szakszuka
Szakszuka z przepisu Rozkosznego!

Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl

podziel się:

Pozostałe wiadomości