"MasterChef Nastolatki" - kto otrzymał fartuch?
Młodzi kucharze zaskoczyli jury wymyślnymi i pięknymi potrawami. Dorota Szelągowska, Michel Moran i Tomasz Jakubiak niejednokrotnie podkreślali, że zaprezentowane dania są na restauracyjnym poziomie. Kandydaci do zdobycia fartucha zaserwowali między innymi: kaczkę, tiramisu, ravioli, carbonarę a nawet tacos.
Antek Lis
Antek już wcześniej marzył o udziale w programie, ale okazało się, że nie mieści się w przedziale wiekowym w wersji "MasterChef Junior". Edycja Nastolatki jest dla niego ogromną szansą. Antek zdecydował się przygotować kaczą pierś na musie z białych warzyw. Michel podsumował jego danie jednym zdaniem.
Good job, my friend- powiedział Michel Moran
Maja Klejnot
Maja wyznała w programie, że w gotowaniu zawsze odnajdywała to, czego nie dawało jej nic innego. Maja mierzy się z ogromnym hejtem, który spowodował, że zamiast wyjść na miasto ze znajomymi, woli zostać w domu i gotować.
Maja przygotowała dla jury pierś z kaczki z sosem malinowym i szpinakiem oraz ziemniakiem Hasselback. Jury od razu zauważyło, że piętnastolatka jest bardzo zestresowana i ogromnie zaangażowana.
Martyna Wzorek
Martyna Wzorek od lat marzyła o udziale w programie MasterChef. W życiu codziennym prócz gotowania, które jest jej wielką pasją, mierzy się z ciężką chorobą - mukowiscydozą.
W programie zdecydowała się ugotować carbonarę z własnym makaronem oraz tiramisu ze słonym karmelem i ciemnym kakao. To był niezwykle ambitny plan, rzadko kiedy uczestnicy serwują aż dwa dania. Tomek Jakubiak był pod ogromnym wrażeniem carbonary, przyznał, że Martynie udało się uzyskać bardzo ważny i trudny element tej potrawy, czyli charakterystyczny sos. Podobnie zachwyceni byli Michel Moran i Dorota Szelągowska.
Iwo Minich
Iwo gotuje już od trzech lat. Wszystko zaczęło się od jego urodzin, kiedy na przyjęcie nie dotarło jedzenie i solenizant musiał sam przygotować poczęstunek dla gości. W programie Iwo przyrządził wytrawne cannoli z risotto pistacjowym. Danie od razu zostało pochwalone za piękne ułożenie składników i ogólną prezencję.
To danie wygląda przepięknie. Fajnie wygląda restauracyjnie- zachwyciła się Dorota Szelągowska
Aleksandra Sopella
Aleksandra nie miała łatwego zadania. Przygotowanie polędwiczek wołowych na purée z dyni, z sosem balsamicznym i aromatyczną brukselką zajęło jej więcej czasu, niż było przewidziane. Aleksandra nie zdążyła podać pełnego dania, więc jury dało jej dodatkowe zadanie - przygotowanie sosu beszamelowego.
Robiłam beszamel raz w życiu- przyznała Aleksandra
Natalia Piasecka
Natalia zdecydowała się przyrządzić kaczkę, a dokładnie kaczkę-dziwaczkę na śląskim straganie. Przyznała, że mięso robiła według przepisu Michela Morana.
Kaczka jest bliska perfekcji. Czasami w restauracjach dostaje się kaczki, które są gorzej wysmażone i tutaj wielkie brawa- podkreśliła Dorota Szelągowska
Mimo kilku uwag, jakie jury miało do dania Natalii, Dorota Szelągowska, Michel Moran i Tomasz Jakubiak zdecydowali, że fartuch trafi w jej ręce!
Borys Kaszubowski i Bartosz Pastuszak
Borys postawił na tacos z Skirt Steak z salsą z mango, granatu i mięty i queso flameado. Jury nie miało wątpliwości: fartuch w mgnieniu oka trafił w ręce przyszłego uczestnika programu.
Bartosz i jego ravioli z sosem bazyliowym zrobiło na jurorach równie duże wrażenie, jak fakt, że Bartosz ma aż siedmioro rodzeństwa.
Wszystkie przepisy znajdziecie w Księdze Przepisów. oraz na naszej grupie na facebooku.
"MasterChef Nastolatki": Najlepsze momenty 1. odcinka
"MasterChef Nastolatki" - jak odnieść sukces w programie?
W programie "MasterChef Nastolatki" uczestnicy mają się przede wszystkim dobrze bawić i rozwijać swoje umiejętności kulinarne. Jednak nikt nie zapomina, że walczy też o wielką wygraną. Rozkoszny podzielił się 3 wskazówkami, które pozwolą uczestnikom lepiej radzić sobie ze stresem i zbliżą ich do zwycięstwa.
Nie stresować się
Stres potrafi sparaliżować nawet najodważniejsze osoby. Jest to naturalna reakcja organizmu na trudną sytuację, ale warto ją okiełznać. Moją metodą na niestresowanie jest branie głębokich wdechów i wydechów- radzi Rozkoszny
Być autentycznym
Podstawowa zasada nie tyko w telewizji, ale po prostu w życiu, to bycie autentycznym. Jeśli będziemy sobą, pokażemy swoje zaangażowanie i pasję, to będzie to miało odzwierciedlenie na talerzu. - Nie ma nic ważniejszego niż pozostanie sobą. - wyjaśnia.
Próbowanie wszystkiego, co ugotujemy
Rozkoszny zauważa problem, który dość często pojawia się wśród początkujących kucharzy. Danie, które przygotowujemy warto próbować i doprawiać na każdyn etapie gotowania.
To jest podstawowy błąd kucharzy, że doprawiają np. solą już gotowe potrawy, a ta sól ma inne zadania, np. zmienia teksturę warzyw- zdradził Rozkoszny
Pamiętajcie, że najważniejsze jest to, aby cieszyć się tym, co robicie i nie zapominać o tym, dlaczego zaczęliście gotować. Powodzenia!
- Czyją mentorką w "Drag Me Out" zostanie Gąsiu? Jest to człowiek o wielu twarzach
- Królowa Przetrwania: Zaręczyny w dżungli! Którą z pań zaskoczył ukochany?
- Nowa oprawa anteny TVN na wiosnę!
Autor: Anna Szafrańska
Źródło: TVN