"MasterChef Nastolatki" - Co poszło nie tak?
Iwo gotuje już od trzech lat. Wszystko zaczęło się od jego urodzin, kiedy na przyjęcie nie dotarło jedzenie i solenizant musiał sam przygotować poczęstunek dla gości. w 1. odcinku Iwo przyrządził wytrawne cannoli z risotto pistacjowym. Danie od razu zostało pochwalone za piękne ułożenie składników i ogólną prezencję. Nastolatek od razu otrzymał od jury fartuch.
W 3. odcinku swoje zmagania rozpoczął od przygotowania razem z Bartoszem bagietki i bajgla. Taki był plan, bo parze starczyło czasu jedynie na biagietkę. Mimo, że ich propozycja kulinarna bardzo smakowała jury, to Iwo i Bartosz nie zaliczyli zadania. Część uczestników była bezpieczna, natomiast ci, którym zadanie poszło najgorzej, zmierzuli się w szybkiej dogrywce.
W pierwszej części dogrywki Iwo musiał przygotować tradycyjne włoskie danie - arancini. Arancini to tradycyjne włoskie przekąski lub danie główne, które składa się z kulek ryżu wypełnionych serem, mięsem, warzywami lub innymi składnikami. Kulki są panierowane i smażone na głębokim oleju. Arancini mają swoje korzenie na Sycylii i są popularne na całym świecie ze względu na swoją wyjątkową kombinację smaków i tekstur. Istnieje wiele różnych wariantów tego dania, w zależności od regionu i preferencji kulinarnych. Nazwa "arancini" pochodzi od włoskiego słowa "arancia", co oznacza "pomarańcza", ze względu na kształt potrawy i kolor, który przypomina owoc.
W tej konkurencji najsłabiej poszło Natalii, która musiała pożegnać się z programem. W drugiej częsci dogrywki przyszedł czas na deser! Uczestnicy musieli przygotować nie tylko wyśmienite, ale także estetyczne torty. Iwo walczył do samego końca, ale jego propozycja, zdaniem jury, była najsłabsza. Iwo musiał upuścić kuchnię MasterChefa Nastolatki.
To była konkurencja, która miała niezwykle wysoki poziom
Wszystkie przepisy znajdziecie w Księdze Przepisów. oraz na naszej grupie na facebooku.
MasterChef Nastolatki: Najlepsze momenty 3. odcinka
"MasterChef Nastolatki". Poznaj przepis na szakszukę, którą pokochali jurorzy
Sekretem idealnej szakszuki jest szczodre sypnięcie przyprawami, uduszenie papryki do aksamitnej miękkości i kilka pomidorków koktajlowych nadających landrynkowej słodyczy.
Chcesz zjeść wyjątkowe śniadanie, które nasyci się na cały dzień? Przygotuj poniższe składniki.
- Przepis na szakszukę: 2 – 4 porcje
- 1 biała lub czerwona cebula (200 g), pokrojona w drobną kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- ¼ łyżeczki wędzonej papryki
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka harissy lub ewentualnie ¼ łyżeczki ostrej papryki
- ¼ łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów w puszce
- 1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- ½ szklanki (120 ml) bulionu warzywnego lub wody
- ¾ łyżeczki soli
- 4 duże jajka “zerówki”
Szakszuka - jak przygotować? Przepis Rozkosznego
1. Na rozgrzanej oliwie smaż cebulę ze szczyptą soli. Po 5 minutach dodaj paprykę i smaż aż będzie przyjemnie miękka. Teraz dodaj przyprawy - to tajemnica idealnej szakszuki! Kolenda, kumin, wędzona papryka i czosnek. Jak w twojej kuchni zacznie pięknie pachnieć dodaj koncentrat pomidorowy, harrisę i cukier trzcinowy.
2. To czas na główny składnik szakszuki - pomidory! Wlej na patelnię pomidory z puszki, dorzuć pokrojone pomidorki kotajlowe, dopraw do smaku i czekaj aż sos zgęstnieje.
3. Sprawdź czy sos jest wystarczająco gęsty - spróbuj zrobić w nim małe wgłębienie. Jeśli pomidory są już gotowe to wbij w cztery wgłębienia jajka. Dopraw solą, przykryj i czekaj. Zdejmij patelnię w momencie, w którym będziesz uważał jajka za gotowe. Niektórzy lubią bardziej lub mniej ścięte. Pamiętaj, że od gorącej patelni jajka będą jeszcze "dochodzić" podane na stole!
4. Podawaj posypane kolendrą, skropione oliwą i koniecznie ze świeżym pieczywem. Smacznego! Nie zapomnij pochwalić się swoją szakszuką oznaczając nas na Instagramie bądź Facebooku @masterchefnastolatkitvn
Zobacz film instruktażowy w wykonaniu Rozkosznego!
Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl
- Niezwykłe Stany Prokopa: Wyprawa do siedziby NASA
- Odlotowy ogród: Zobaczcie metamorfozę ogrodu Patrycji i Filipa!
- Przemek Klima nowym jurorem programu MasterChef!
Autor: Anna Szafrańska
Źródło: TVN