Iwo walczył do samego końca. Nieudany tort pozbawił go szansy na wygraną w programie MasterChef Nastolatki

MasterChef Nastolatki: Iwo walczył do samego końca, ale jego tort był najsłabszy
Iwo Minich musiał pożegnac się z programem MasterChef Nastolatki. W ostatnim zadaniu walczył do samego końca, ale pozostali okazali się lepsi.

"MasterChef Nastolatki" - Co poszło nie tak?

Iwo gotuje już od trzech lat. Wszystko zaczęło się od jego urodzin, kiedy na przyjęcie nie dotarło jedzenie i solenizant musiał sam przygotować poczęstunek dla gości. w 1. odcinku Iwo przyrządził wytrawne cannoli z risotto pistacjowym. Danie od razu zostało pochwalone za piękne ułożenie składników i ogólną prezencję. Nastolatek od razu otrzymał od jury fartuch.

W 3. odcinku swoje zmagania rozpoczął od przygotowania razem z Bartoszem bagietki i bajgla. Taki był plan, bo parze starczyło czasu jedynie na biagietkę. Mimo, że ich propozycja kulinarna bardzo smakowała jury, to Iwo i Bartosz nie zaliczyli zadania. Część uczestników była bezpieczna, natomiast ci, którym zadanie poszło najgorzej, zmierzuli się w szybkiej dogrywce.

MasterChef Nastolatki
MasterChef Nastolatki

W pierwszej części dogrywki Iwo musiał przygotować tradycyjne włoskie danie - arancini. Arancini to tradycyjne włoskie przekąski lub danie główne, które składa się z kulek ryżu wypełnionych serem, mięsem, warzywami lub innymi składnikami. Kulki są panierowane i smażone na głębokim oleju. Arancini mają swoje korzenie na Sycylii i są popularne na całym świecie ze względu na swoją wyjątkową kombinację smaków i tekstur. Istnieje wiele różnych wariantów tego dania, w zależności od regionu i preferencji kulinarnych. Nazwa "arancini" pochodzi od włoskiego słowa "arancia", co oznacza "pomarańcza", ze względu na kształt potrawy i kolor, który przypomina owoc.

W tej konkurencji najsłabiej poszło Natalii, która musiała pożegnać się z programem. W drugiej częsci dogrywki przyszedł czas na deser! Uczestnicy musieli przygotować nie tylko wyśmienite, ale także estetyczne torty. Iwo walczył do samego końca, ale jego propozycja, zdaniem jury, była najsłabsza. Iwo musiał upuścić kuchnię MasterChefa Nastolatki.

To była konkurencja, która miała niezwykle wysoki poziom
- Dorota Szelągowska
Pot, łzy i zakalec. W 3. odcinku "MasterChef Nastolatki" pierwsze eliminacje
Pot, łzy i zakalec. W 3. odcinku "MasterChef Nastolatki" pierwsze eliminacje
Przed nami pierwszy odcinek eliminacyjny. Uczestnicy bedą musieli wykazać się nie tylko umiejętnościami kulinaranymi. Rozkoszny będzie miał dla młodych kucharzy wyjątkowe zadanie.

Wszystkie przepisy znajdziecie w Księdze Przepisów. oraz na naszej grupie na facebooku.

MasterChef Nastolatki: Najlepsze momenty 3. odcinka

MasterChef Nastolatki: Przygotowanie bajgla i bagietki przyspożyło sporo problemów
MasterChef Nastolatki: Przygotowanie bajgla i bagietki przyspożyło sporo problemów
MasterChef Nastolatki: Gotowanie i kręcenie filmiku jednoczesnie nie jest łatwe
MasterChef Nastolatki: Gotowanie i kręcenie filmiku jednoczesnie nie jest łatwe
MasterChef Nastolatki: Marta i Mariusz nakręcili najlepszy filmik i wgrywają zadanie!
MasterChef Nastolatki: Marta i Mariusz nakręcili najlepszy filmik i wgrywają zadanie!
MasterChef Nastolatki: W dogrywce dużo stresu i sporo błędów
MasterChef Nastolatki: W dogrywce dużo stresu i sporo błędów
MasterChef Nastolatki: To koniec przygody w MasterChef Nastolatki. Arancini Natalii okazało się najsłabsze
MasterChef Nastolatki: To koniec przygody w MasterChef Nastolatki. Arancini Natalii okazało się najsłabsze
MasterChef Nastolatki: Do tortu, gotowi, start! Kolejna konkurencja eliminacyjna!
MasterChef Nastolatki: Do tortu, gotowi, start! Kolejna konkurencja eliminacyjna!
MasterChef Nastolatki: Iwo walczył do samego końca, ale jego tort był najsłabszy
MasterChef Nastolatki: Iwo walczył do samego końca, ale jego tort był najsłabszy

"MasterChef Nastolatki". Poznaj przepis na szakszukę, którą pokochali jurorzy

Sekretem idealnej szakszuki jest szczodre sypnięcie przyprawami, uduszenie papryki do aksamitnej miękkości i kilka pomidorków koktajlowych nadających landrynkowej słodyczy.
- wyjaśnia Rozkoszny

Chcesz zjeść wyjątkowe śniadanie, które nasyci się na cały dzień? Przygotuj poniższe składniki.

  • Przepis na szakszukę: 2 – 4 porcje
    • 1 biała lub czerwona cebula (200 g), pokrojona w drobną kostkę
      • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
        • 1 łyżeczka mielonej kolendry
          • 1 łyżeczka mielonego kuminu
            • ¼ łyżeczki wędzonej papryki
              • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
                • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
                  • 1 łyżeczka harissy lub ewentualnie ¼ łyżeczki ostrej papryki
                    • ¼ łyżeczki cukru trzcinowego
                      • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów w puszce
                        • 1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
                          • ½ szklanki (120 ml) bulionu warzywnego lub wody
                            • ¾ łyżeczki soli
                              • 4 duże jajka “zerówki”

                                Szakszuka - jak przygotować? Przepis Rozkosznego

                                1. Na rozgrzanej oliwie smaż cebulę ze szczyptą soli. Po 5 minutach dodaj paprykę i smaż aż będzie przyjemnie miękka. Teraz dodaj przyprawy - to tajemnica idealnej szakszuki! Kolenda, kumin, wędzona papryka i czosnek. Jak w twojej kuchni zacznie pięknie pachnieć dodaj koncentrat pomidorowy, harrisę i cukier trzcinowy.

                                2. To czas na główny składnik szakszuki - pomidory! Wlej na patelnię pomidory z puszki, dorzuć pokrojone pomidorki kotajlowe, dopraw do smaku i czekaj aż sos zgęstnieje.

                                3. Sprawdź czy sos jest wystarczająco gęsty - spróbuj zrobić w nim małe wgłębienie. Jeśli pomidory są już gotowe to wbij w cztery wgłębienia jajka. Dopraw solą, przykryj i czekaj. Zdejmij patelnię w momencie, w którym będziesz uważał jajka za gotowe. Niektórzy lubią bardziej lub mniej ścięte. Pamiętaj, że od gorącej patelni jajka będą jeszcze "dochodzić" podane na stole!

                                4. Podawaj posypane kolendrą, skropione oliwą i koniecznie ze świeżym pieczywem. Smacznego! Nie zapomnij pochwalić się swoją szakszuką oznaczając nas na Instagramie bądź Facebooku @masterchefnastolatkitvn

                                Zobacz film instruktażowy w wykonaniu Rozkosznego!

                                Szakszuka z przepisu Rozkosznego!

                                Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl

                                Autor: Anna Szafrańska

                                Źródło: TVN

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości