"MasterChef Nastolatki" - kto opuści program?
W 3. odcinku młodzi uczestnicy staną przed zadaniem przygotowania bagietki i bajgla. Pozornie proste zadanie przysporzy młodym kucharzom sporo problemów, szczególnie że do konkurencji zostaną podzieleni na pary, a praca zespołowa zwieksza ryzyko chaosu w kuchni.
Prócz tego swoje trzy grosze do zadania dorzuci Rozkoszny, który poprosi uczestników o nagranie i zmontowanie filmiku dokumentującego ich współpracę. Która para przygotuje najlepszego bajgla i bagietkę? Kto stworzy najlepszy filmik?
To jedno z wielu zadań, które czekają na naszych uczestników w 3. odcinku programu MasterChef Nastolatki. Oglądajcie program w TVN lub na player.pl.
Najlepsze momenty 2. odcinka programu MasterChef Nastolatki
Wszystkie przepisy znajdziecie w Księdze Przepisów. oraz na naszej grupie na facebooku.
"MasterChef Nastolatki". Poznaj przepis na szakszukę, którą pokochali jurorzy
Sekretem idealnej szakszuki jest szczodre sypnięcie przyprawami, uduszenie papryki do aksamitnej miękkości i kilka pomidorków koktajlowych nadających landrynkowej słodyczy.
Chcesz zjeść wyjątkowe śniadanie, które nasyci się na cały dzień? Przygotuj poniższe składniki.
- Przepis na szakszukę: 2 – 4 porcje
- 1 biała lub czerwona cebula (200 g), pokrojona w drobną kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- ¼ łyżeczki wędzonej papryki
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka harissy lub ewentualnie ¼ łyżeczki ostrej papryki
- ¼ łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów w puszce
- 1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- ½ szklanki (120 ml) bulionu warzywnego lub wody
- ¾ łyżeczki soli
- 4 duże jajka “zerówki”
Szakszuka - jak przygotować? Przepis Rozkosznego
1. Na rozgrzanej oliwie smaż cebulę ze szczyptą soli. Po 5 minutach dodaj paprykę i smaż aż będzie przyjemnie miękka. Teraz dodaj przyprawy - to tajemnica idealnej szakszuki! Kolenda, kumin, wędzona papryka i czosnek. Jak w twojej kuchni zacznie pięknie pachnieć dodaj koncentrat pomidorowy, harrisę i cukier trzcinowy.
2. To czas na główny składnik szakszuki - pomidory! Wlej na patelnię pomidory z puszki, dorzuć pokrojone pomidorki kotajlowe, dopraw do smaku i czekaj aż sos zgęstnieje.
3. Sprawdź czy sos jest wystarczająco gęsty - spróbuj zrobić w nim małe wgłębienie. Jeśli pomidory są już gotowe to wbij w cztery wgłębienia jajka. Dopraw solą, przykryj i czekaj. Zdejmij patelnię w momencie, w którym będziesz uważał jajka za gotowe. Niektórzy lubią bardziej lub mniej ścięte. Pamiętaj, że od gorącej patelni jajka będą jeszcze "dochodzić" podane na stole!
4. Podawaj posypane kolendrą, skropione oliwą i koniecznie ze świeżym pieczywem. Smacznego! Nie zapomnij pochwalić się swoją szakszuką oznaczając nas na Instagramie bądź Facebooku @masterchefnastolatkitvn
Zobacz film instruktażowy w wykonaniu Rozkosznego!
Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl
- Niezwykłe Stany Prokopa: Wyprawa do siedziby NASA
- Odlotowy ogród: Zobaczcie metamorfozę ogrodu Patrycji i Filipa!
- Przemek Klima nowym jurorem programu MasterChef!
Autor: Anna Szafrańska
Źródło: TVN