Pot, łzy i zakalec. W 3. odcinku "MasterChef Nastolatki" pierwsze eliminacje

MasterChef Nastolatki: Co się wydarzy w 3. odcinku?
Przed nami pierwszy odcinek eliminacyjny. Uczestnicy bedą musieli wykazać się nie tylko umiejętnościami kulinaranymi. Rozkoszny będzie miał dla młodych kucharzy wyjątkowe zadanie.

"MasterChef Nastolatki" - kto opuści program?

W 3. odcinku młodzi uczestnicy staną przed zadaniem przygotowania bagietki i bajgla. Pozornie proste zadanie przysporzy młodym kucharzom sporo problemów, szczególnie że do konkurencji zostaną podzieleni na pary, a praca zespołowa zwieksza ryzyko chaosu w kuchni.

Prócz tego swoje trzy grosze do zadania dorzuci Rozkoszny, który poprosi uczestników o nagranie i zmontowanie filmiku dokumentującego ich współpracę. Która para przygotuje najlepszego bajgla i bagietkę? Kto stworzy najlepszy filmik?

To jedno z wielu zadań, które czekają na naszych uczestników w 3. odcinku programu MasterChef Nastolatki. Oglądajcie program w TVN lub na player.pl.

Najlepsze momenty 2. odcinka programu MasterChef Nastolatki

MasterChef Nastolatki: Nikodem postawił na burgera. Fartucha nie dostał, ale przeszedł do dogrywki
MasterChef Nastolatki: Nikodem postawił na burgera. Fartucha nie dostał, ale przeszedł do dogrywki
MasterChef Nastolatki: Martyna Niemiec zgarnia fartuch w dogrywce. Jej danie ze schabu było najlepsze
MasterChef Nastolatki: Martyna Niemiec zgarnia fartuch w dogrywce. Jej danie ze schabu było najlepsze
MasterChef Nastolatki: Kurczak kukurydziany wyzwaniem dla młodych kucharzy
MasterChef Nastolatki: Kurczak kukurydziany wyzwaniem dla młodych kucharzy
MasterChef Nastolatki: Gotowanie pomogło Marcie pokonać chorobę
MasterChef Nastolatki: Gotowanie pomogło Marcie pokonać chorobę
Zaskakująca decyzja Tosi. Otrzymała fartuch, ale zrezygnowała z udziału w "MasterChef Nastolatki"
Zaskakująca decyzja Tosi. Otrzymała fartuch, ale zrezygnowała z udziału w "MasterChef Nastolatki"

Wszystkie przepisy znajdziecie w Księdze Przepisów. oraz na naszej grupie na facebooku.

"MasterChef Nastolatki". Poznaj przepis na szakszukę, którą pokochali jurorzy

Sekretem idealnej szakszuki jest szczodre sypnięcie przyprawami, uduszenie papryki do aksamitnej miękkości i kilka pomidorków koktajlowych nadających landrynkowej słodyczy.
- wyjaśnia Rozkoszny

Chcesz zjeść wyjątkowe śniadanie, które nasyci się na cały dzień? Przygotuj poniższe składniki.

  • Przepis na szakszukę: 2 – 4 porcje
    • 1 biała lub czerwona cebula (200 g), pokrojona w drobną kostkę
      • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
        • 1 łyżeczka mielonej kolendry
          • 1 łyżeczka mielonego kuminu
            • ¼ łyżeczki wędzonej papryki
              • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
                • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
                  • 1 łyżeczka harissy lub ewentualnie ¼ łyżeczki ostrej papryki
                    • ¼ łyżeczki cukru trzcinowego
                      • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów w puszce
                        • 1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
                          • ½ szklanki (120 ml) bulionu warzywnego lub wody
                            • ¾ łyżeczki soli
                              • 4 duże jajka “zerówki”

                                Szakszuka - jak przygotować? Przepis Rozkosznego

                                1. Na rozgrzanej oliwie smaż cebulę ze szczyptą soli. Po 5 minutach dodaj paprykę i smaż aż będzie przyjemnie miękka. Teraz dodaj przyprawy - to tajemnica idealnej szakszuki! Kolenda, kumin, wędzona papryka i czosnek. Jak w twojej kuchni zacznie pięknie pachnieć dodaj koncentrat pomidorowy, harrisę i cukier trzcinowy.

                                2. To czas na główny składnik szakszuki - pomidory! Wlej na patelnię pomidory z puszki, dorzuć pokrojone pomidorki kotajlowe, dopraw do smaku i czekaj aż sos zgęstnieje.

                                3. Sprawdź czy sos jest wystarczająco gęsty - spróbuj zrobić w nim małe wgłębienie. Jeśli pomidory są już gotowe to wbij w cztery wgłębienia jajka. Dopraw solą, przykryj i czekaj. Zdejmij patelnię w momencie, w którym będziesz uważał jajka za gotowe. Niektórzy lubią bardziej lub mniej ścięte. Pamiętaj, że od gorącej patelni jajka będą jeszcze "dochodzić" podane na stole!

                                4. Podawaj posypane kolendrą, skropione oliwą i koniecznie ze świeżym pieczywem. Smacznego! Nie zapomnij pochwalić się swoją szakszuką oznaczając nas na Instagramie bądź Facebooku @masterchefnastolatkitvn

                                Zobacz film instruktażowy w wykonaniu Rozkosznego!

                                Szakszuka z przepisu Rozkosznego!

                                Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl

                                Autor: Anna Szafrańska

                                Źródło: TVN

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości