Rozkoszny poddał się słynnemu testowi smaku. Jak sobie poradził?

MasterChef: Michał Korkosz
MasterChef: Michał Korkosz
Test smaku to konkurencja bez której program MasterChef nie może się obyć. W pięćdziesięciu kostkach lodu ukryto pięćdziesiąt smaków. Michał Rozkoszny postanowił spóbować swoich sił w tym zadaniu. Jak sobie poradził?

MasterChef Nastolatki: Najlepsze momenty 4. odcinka

MasterChef Nastolatki: Kto wygrał pierwszą konkurencję
MasterChef Nastolatki: Kto wygrał pierwszą konkurencję
MasterChef Nastolatki: Jak  jury oceniło danie Borysa
MasterChef Nastolatki: Jak jury oceniło danie Borysa
MasterChef Nastolatki: Borys odpada z programu
MasterChef Nastolatki: Borys odpada z programu
MasterChef Nastolatki: Test smaku - kto odgadł najwięcej?
MasterChef Nastolatki: Test smaku - kto odgadł najwięcej?
MasterChef Nastolatki: Ile smaków rozponał Nikodem?
MasterChef Nastolatki: Ile smaków rozponał Nikodem?
MasterChef Nastolatki: Wielki test Rozkosznego! Ile rozpoznał smaków?
MasterChef Nastolatki: Wielki test Rozkosznego! Ile rozpoznał smaków?
MasterChef Nastolatki: Dominik żegna się z programem
MasterChef Nastolatki: Dominik żegna się z programem
MasterChef Nastolatki: BlindTest Rozkosznego!

"MasterChef Nastolatki". Jak dobrze Rozkoszny zna smaki?

Uwielbiam wszelkie testy smaków. To jest taki moment, w którym ja mogę się sprawdzić
- zdradził Rozkoszny

W trakcie testu uczestnik ma zasłonięte oczy, więc może polegać tylko na dwóch zmysłach: węchu i smaku. Zadanie sprawdza nie tylko wyczulenie na smaki, ale też umiejętność dedukcji.

Pierwsza kostka, którą losuje Rozkoszny to przyprawa. - Lekko słodkie, jakiś cynamon? - celnie zgaduje. Później trafia na smak, który przypomina mu płatki śniadaniowe. - Mleko? - tym razem też ma rację. Z jedną z kostek jest duży problem. Wyjątkowo śmierdzi, przez co trudno jej spróbować. - Na początku myślałem, że zaserwowano mi mrożoną cebulę. Już chciałem się poddawać po pierwszym zetknięciu z tą kostką - stwierdza Rozkoszny i odgaduje, że jest to czosnek. Michał popełnia błąd dopiero przy piątej próbie. Nie udaje mu się rozpoznać jałowca.

- W zestawieniu z innymi testami smaku, w których brałem udział, ten był najtrudniejszy - podsumował Rozkoszny.

Wszystkie przepisy znajdziecie w Księdze Przepisów. oraz na naszej grupie na facebooku.

Kto przygotował najsłabsze zdrowe danie w konkurencji Ewy Chodakowskiej?
Kto przygotował najsłabsze zdrowe danie w konkurencji Ewy Chodakowskiej?
4. odcinek MasterChefa Nastolatki otwierała konkurencja eliminacyjna, polegająca na przygotowaniu zdrowego posiłku. Dla jednego z uczestników zadanie okazało się tym ostatnim.

"MasterChef Nastolatki". Poznaj przepis na szakszukę, którą pokochali jurorzy

Sekretem idealnej szakszuki jest szczodre sypnięcie przyprawami, uduszenie papryki do aksamitnej miękkości i kilka pomidorków koktajlowych nadających landrynkowej słodyczy.
- wyjaśnia Rozkoszny

Chcesz zjeść wyjątkowe śniadanie, które nasyci się na cały dzień? Przygotuj poniższe składniki.

  • Przepis na szakszukę: 2 – 4 porcje
    • 1 biała lub czerwona cebula (200 g), pokrojona w drobną kostkę
      • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
        • 1 łyżeczka mielonej kolendry
          • 1 łyżeczka mielonego kuminu
            • ¼ łyżeczki wędzonej papryki
              • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
                • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
                  • 1 łyżeczka harissy lub ewentualnie ¼ łyżeczki ostrej papryki
                    • ¼ łyżeczki cukru trzcinowego
                      • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów w puszce
                        • 1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
                          • ½ szklanki (120 ml) bulionu warzywnego lub wody
                            • ¾ łyżeczki soli
                              • 4 duże jajka “zerówki”

                                Szakszuka - jak przygotować? Przepis Rozkosznego

                                1. Na rozgrzanej oliwie smaż cebulę ze szczyptą soli. Po 5 minutach dodaj paprykę i smaż aż będzie przyjemnie miękka. Teraz dodaj przyprawy - to tajemnica idealnej szakszuki! Kolenda, kumin, wędzona papryka i czosnek. Jak w twojej kuchni zacznie pięknie pachnieć dodaj koncentrat pomidorowy, harrisę i cukier trzcinowy.

                                2. To czas na główny składnik szakszuki - pomidory! Wlej na patelnię pomidory z puszki, dorzuć pokrojone pomidorki kotajlowe, dopraw do smaku i czekaj aż sos zgęstnieje.

                                3. Sprawdź czy sos jest wystarczająco gęsty - spróbuj zrobić w nim małe wgłębienie. Jeśli pomidory są już gotowe to wbij w cztery wgłębienia jajka. Dopraw solą, przykryj i czekaj. Zdejmij patelnię w momencie, w którym będziesz uważał jajka za gotowe. Niektórzy lubią bardziej lub mniej ścięte. Pamiętaj, że od gorącej patelni jajka będą jeszcze "dochodzić" podane na stole!

                                4. Podawaj posypane kolendrą, skropione oliwą i koniecznie ze świeżym pieczywem. Smacznego! Nie zapomnij pochwalić się swoją szakszuką oznaczając nas na Instagramie bądź Facebooku @masterchefnastolatkitvn

                                Zobacz film instruktażowy w wykonaniu Rozkosznego!

                                Szakszuka z przepisu Rozkosznego!

                                Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl

                                Autor: Anna Szafrańska

                                Źródło: TVN

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości