MasterChef Nastolatki: Najlepsze momenty 4. odcinka
"MasterChef Nastolatki". Jak dobrze Rozkoszny zna smaki?
Uwielbiam wszelkie testy smaków. To jest taki moment, w którym ja mogę się sprawdzić
W trakcie testu uczestnik ma zasłonięte oczy, więc może polegać tylko na dwóch zmysłach: węchu i smaku. Zadanie sprawdza nie tylko wyczulenie na smaki, ale też umiejętność dedukcji.
Pierwsza kostka, którą losuje Rozkoszny to przyprawa. - Lekko słodkie, jakiś cynamon? - celnie zgaduje. Później trafia na smak, który przypomina mu płatki śniadaniowe. - Mleko? - tym razem też ma rację. Z jedną z kostek jest duży problem. Wyjątkowo śmierdzi, przez co trudno jej spróbować. - Na początku myślałem, że zaserwowano mi mrożoną cebulę. Już chciałem się poddawać po pierwszym zetknięciu z tą kostką - stwierdza Rozkoszny i odgaduje, że jest to czosnek. Michał popełnia błąd dopiero przy piątej próbie. Nie udaje mu się rozpoznać jałowca.
- W zestawieniu z innymi testami smaku, w których brałem udział, ten był najtrudniejszy - podsumował Rozkoszny.
Wszystkie przepisy znajdziecie w Księdze Przepisów. oraz na naszej grupie na facebooku.
"MasterChef Nastolatki". Poznaj przepis na szakszukę, którą pokochali jurorzy
Sekretem idealnej szakszuki jest szczodre sypnięcie przyprawami, uduszenie papryki do aksamitnej miękkości i kilka pomidorków koktajlowych nadających landrynkowej słodyczy.
Chcesz zjeść wyjątkowe śniadanie, które nasyci się na cały dzień? Przygotuj poniższe składniki.
- Przepis na szakszukę: 2 – 4 porcje
- 1 biała lub czerwona cebula (200 g), pokrojona w drobną kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- ¼ łyżeczki wędzonej papryki
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka harissy lub ewentualnie ¼ łyżeczki ostrej papryki
- ¼ łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów w puszce
- 1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- ½ szklanki (120 ml) bulionu warzywnego lub wody
- ¾ łyżeczki soli
- 4 duże jajka “zerówki”
Szakszuka - jak przygotować? Przepis Rozkosznego
1. Na rozgrzanej oliwie smaż cebulę ze szczyptą soli. Po 5 minutach dodaj paprykę i smaż aż będzie przyjemnie miękka. Teraz dodaj przyprawy - to tajemnica idealnej szakszuki! Kolenda, kumin, wędzona papryka i czosnek. Jak w twojej kuchni zacznie pięknie pachnieć dodaj koncentrat pomidorowy, harrisę i cukier trzcinowy.
2. To czas na główny składnik szakszuki - pomidory! Wlej na patelnię pomidory z puszki, dorzuć pokrojone pomidorki kotajlowe, dopraw do smaku i czekaj aż sos zgęstnieje.
3. Sprawdź czy sos jest wystarczająco gęsty - spróbuj zrobić w nim małe wgłębienie. Jeśli pomidory są już gotowe to wbij w cztery wgłębienia jajka. Dopraw solą, przykryj i czekaj. Zdejmij patelnię w momencie, w którym będziesz uważał jajka za gotowe. Niektórzy lubią bardziej lub mniej ścięte. Pamiętaj, że od gorącej patelni jajka będą jeszcze "dochodzić" podane na stole!
4. Podawaj posypane kolendrą, skropione oliwą i koniecznie ze świeżym pieczywem. Smacznego! Nie zapomnij pochwalić się swoją szakszuką oznaczając nas na Instagramie bądź Facebooku @masterchefnastolatkitvn
Zobacz film instruktażowy w wykonaniu Rozkosznego!
Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl
- Niezwykłe Stany Prokopa: Wyprawa do siedziby NASA
- Odlotowy ogród: Zobaczcie metamorfozę ogrodu Patrycji i Filipa!
- Przemek Klima nowym jurorem programu MasterChef!
Autor: Anna Szafrańska
Źródło: TVN