Nie wyrzucaj resztek po świętach! Michel Moran i Dorota Szelągowska pokazali, jak zamienić je w kulinarne cuda

GettyImages-2023010716
Źródło: TVN
Przepis na sopa de picadillo z wielkanocnego odcinka specjalnego "MasterChef Nastolatki"
Przepis na sopa de picadillo z wielkanocnego odcinka specjalnego "MasterChef Nastolatki"
Przepis na forszmak z resztek z wielkanocnego odcinka specjalnego "MasterChef Nastolatki"
Przepis na forszmak z resztek z wielkanocnego odcinka specjalnego "MasterChef Nastolatki"
Przepis na croque madame resztek z wielkanocnego odcinka specjalnego "MasterChef Nastolatki" 2
Przepis na croque madame resztek z wielkanocnego odcinka specjalnego "MasterChef Nastolatki" 2
Przepis na pierogi z resztek z wielkanocnego odcinka specjalnego "MasterChef Nastolatki" 2
Przepis na pierogi z resztek z wielkanocnego odcinka specjalnego "MasterChef Nastolatki" 2
Przepis na pierogi z resztek z wielkanocnego odcinka specjalnego "MasterChef Nastolatki" 2
Przepis na pierogi z resztek z wielkanocnego odcinka specjalnego "MasterChef Nastolatki" 2
Czym barwić jajka na Wielkanoc? Dorota Szelągowska pokazuje najlepsze domowe sposoby
Czym barwić jajka na Wielkanoc? Dorota Szelągowska pokazuje najlepsze domowe sposoby
W specjalnym wielkanocnym odcinku "MasterChef Nastolatki" Dorota Szelągowska i Michel Moran udowodnili, że gotowanie w duchu zero waste może być zabawne, kreatywne i pyszne. W wielkanocnym wydaniu programu pokazali, jak przemienić świąteczne resztki w kulinarne perełki. W menu znalazły się pierogi z białą kiełbasą, sopa de picadillo, forszmak lubelski i francuska klasyka – croque madame. Zobacz, jak łatwo uratować resztki z wielkanocnego stołu.
Kluczowe fakty:
  • Co przygotowali uczestnicy w specjalnym odcinku "MasterChef Nastolatki" (Wielkanoc 2025)
  • Jak zrobić zero waste pierogi z białą kiełbasą
  • Przepis na tradycyjną sopa de picadillo według Michela Morana
  • Jak przyrządzić forszmak inspirowany rodzinnym przepisem babci Piotra Kraśki
  • Jak stworzyć domową wersję croque madame z wielkanocnej babki

Zobacz playlistę wideo z odcinka świątecznego "MasterChef Nastolatki"

Wielkanocny Magazyn Premium
Wielkanocny Magazyn Premium

Co zrobić z resztek ze świąt? Przepisy z wielkanocnego odcinka specjalnego "MasterChef Nastolatki 2"

W specjalnym odcinku "MasterChef Nastolatki" Dorota Szelągowska i Michel Moran podjęli wyzwanie wykorzystania wielkanocnych resztek w duchu zero waste. Ich pierwszym pomysłem były pierogi z farszem z białej kiełbasy i kaszy. Później zobaczyliśmy , jak przygotowuje się tradycyjną sopa de picadillo według Michela Morana. Dowiedzieliśmy się też, jak przyrządzić forszmak inspirowany rodzinnym przepisem babci Piotra Kraśki oraz jak stworzyć domową wersję croque madame z wielkanocnej babki.

Dzięki odrobinie kreatywności resztki mogą zamienić się w prawdziwe kulinarne arcydzieła.

Czytaj też: Czym się różni barszcz biały od żurku? Sprawdź przepisy na obie zupy, także w wersji wege!

Jak zrobić pierogi z resztek ze świąt wielkanocnych?

Moment lepienia pierogów był jednym z najbardziej emocjonujących fragmentów odcinka "MasterChef Nastolatki". Dorota Szelągowska żartowała, że "bardziej polsko być nie może", a Michel przyznał, że choć nie zawsze rozumiał ideę kaszy w farszu, w tym wydaniu była rewelacyjna.

Przygotowując farsz, duet stawiał na klasykę z twistem: cebula, pieczarki, kasza, biała kiełbasa i aromatyczny ser tworzyły niebanalne połączenie. Farsz był odpowiednio doprawiony i wzbogacony odrobiną żurku – wszystko po to, by podkreślić świąteczne smaki.

Jak zrobić sopa de picadillo z resztek ze świąt wielkanocnych?

Wielkanocne wspomnienia Michela Morana przeniosły widzów "MasterChef Nastolatki" aż do Hiszpanii. Kiedy Dorota zapytała o świąteczną zupę, Michel opowiedział o "sopa de picadillo" – lekkiej, wiosennej zupie, która przypomina biały barszcz, ale ma hiszpański charakter.

Wywar drobiowy z dodatkiem cebuli, marchwi, selera i szynki serrano tworzy bazę pełną głębokiego smaku. Do zupy dodaje się jajka i makaron, a całość serwowano z grzankami i świeżą miętą.

Sopa de picadillo
Sopa de picadillo

Jak zrobić forszmak z resztek ze świąt wielkanocnych?

Rozmowa zeszła na... forszmak. Inspiracją stała się historia z rodziny Piotra Kraśki, którego babcia przygotowywała to danie na każdą większą uroczystość. Forszmak lubelski, który przygotowali w "MasterChef Nastolatki", to klasyczny gulasz z pieczonych mięs – karkówki, szynki i wędzonej kiełbasy.

Smaki podkręcają kiszone ogórki, liście laurowe, ziele angielskie i aromatyczny przecier pomidorowy. Sekretem jest także odpowiednia zasmażka, która nadała forszmakowi idealną konsystencję.

Forszmak
Forszmak

Jak zrobić croque madame z resztek ze świąt wielkanocnych?

Kulinarną wisienką na torcie w odcinku "MasterChef Nastolatki" było croque madame w polskiej odsłonie. Michel Moran, z typowym dla siebie poczuciem humoru, zamienił wielkanocną babkę w bazę dla wykwintnych kanapek. Przygotowując beszamel z żółtkiem i serem, pokazał, jak uzyskać idealną konsystencję sosu.

Zamiast tradycyjnego gruyere użył polskiego cheddara – bo, jak mówił, "po co kombinować, skoro mamy pyszne sery tu, na miejscu". Na babce układał szynkę, ser i beszamel, a całość zapiekał pod grillem, by stworzyć apetyczną, rumianą skorupkę. 

Croque madame
Croque madame

Czytaj też: Ekspresowy mazurek usłany różami. Idealny na wielkanocny stół. Wypróbuj przepis Rozkosznego

Wielkanocny Magazyn Premium
Wielkanocny Magazyn Premium
podziel się:

Pozostałe wiadomości