Arancini okazało się wyzwaniem. Kto opuścił program "MasterChef Nastolatki"?

MasterChef Nastolatki
MasterChef Nastolatki: To koniec przygody w MasterChef Nastolatki. Arancini Natalii okazało się najsłabsze
Natalia Piasecka, która w pierwszym odcinku zachwyciła jurorów swoją kaczką musiała opuścić program. Szybka dogrywka po pierwszym zadaniu pozbawiła ją marzeń o wygranej.

"MasterChef Nastolatki" - jakie zadanie miała Natalia?

W zadaniu otwierającym odcinek młodzi kucharze musieli przygotować po bagietce i bajglu. Dodatkowo zostali zestawieni w pary, a swoje kuchenne perypetie mieli nagrać na telefon, a potem zmontować z tego interesujący filmik. Była to pierwsza konkurencja, która sprawdzała nie tylko umiejętności kulinarne, ale wymagała również zgranej pracy w zespole. Natalia gotowała razem z Martyną. Wygląd bajgla pozostawiał wiele do życzenia:

Tego bajgla nazwałabym-życie. Czasami są upadki, czasami są wzloty, tutaj są upadki
- wyjawiła Natalia
MasterChef Nastolatki
MasterChef Nastolatki

Dziewczyny trafiają do dogrywki, w której muszą odtworzyć niezwykłe danie: arancini.

Arancini - co to za danie?

Arancini to tradycyjne włoskie przekąski lub danie główne, które składa się z kulek ryżu wypełnionych serem, mięsem, warzywami lub innymi składnikami. Kulki są panierowane i smażone na głębokim oleju. Arancini mają swoje korzenie na Sycylii i są popularne na całym świecie ze względu na swoją wyjątkową kombinację smaków i tekstur. Istnieje wiele różnych wariantów tego dania, w zależności od regionu i preferencji kulinarnych. Nazwa "arancini" pochodzi od włoskiego słowa "arancia", co oznacza "pomarańcza", ze względu na kształt potrawy i kolor, który przypomina owoc.

U Natali od początku widać duże zdenerwowanie i niepokój. W trakcie gotowania emocje wynikają z tego, że bardzo zależy jej na pozostaniu w programie. Niestety, za emocjami idą również błędy. Okazuje się, że Natalia zapomniała o oleju, który jest niezbędny do przygotowania arancini. Z pomocą przychodzi Martyna, która dzieli się swoimi zapasami. Kiedy wydaje się, że wszystko zmierza w dobrym kierunku, na kilka minut przed końcem dogrywki Natalia odkrywa, że jej danie jest spalone.

Spanikowana popełnia błąd za błędem. W ostatniej chwili udaje jej się ulepić i usmażyć drugą kulkę arancini i tę podaje jury do oceny. Dorota Szelągowska zauważa, że w farszu przeważa mocny smak sera. Ryż jest lekko rozgotowany, a sos niedopracowany. To wszystko sprawia, że Natalii nie udaje się przejść dogrywki i jest zmuszona opuścić kuchnię MasterChefa Nastolatki.

Iwo walczył do samego końca. Nieudany tort pozbawił go szansy na wygraną w programie MasterChef Nastolatki
Iwo walczył do samego końca. Nieudany tort pozbawił go szansy na wygraną w programie MasterChef Nastolatki
Iwo Minich musiał pożegnac się z programem MasterChef Nastolatki. W ostatnim zadaniu walczył do samego końca, ale pozostali okazali się lepsi.

Wszystkie przepisy znajdziecie w Księdze Przepisów. oraz na naszej grupie na facebooku.

Zobacz wszystkie filmy uczestników 3. odcinka "MasterChef Nastolatki"! [TYLKO U NAS]
Zobacz wszystkie filmy uczestników 3. odcinka "MasterChef Nastolatki"! [TYLKO U NAS]
W 3. odcinku programu kulinarnego "MasterChef Nastolatki" uczestnicy musieli nie tylko przygotować dania, które posmakują jury, ale także nagrać interesujący filmik.

"MasterChef Nastolatki". Poznaj przepis na szakszukę, którą pokochali jurorzy

Sekretem idealnej szakszuki jest szczodre sypnięcie przyprawami, uduszenie papryki do aksamitnej miękkości i kilka pomidorków koktajlowych nadających landrynkowej słodyczy.
- wyjaśnia Rozkoszny

Chcesz zjeść wyjątkowe śniadanie, które nasyci się na cały dzień? Przygotuj poniższe składniki.

  • Przepis na szakszukę: 2 – 4 porcje
  • 1 biała lub czerwona cebula (200 g), pokrojona w drobną kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka harissy lub ewentualnie ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • ¼ łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów w puszce
  • 1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • ½ szklanki (120 ml) bulionu warzywnego lub wody
  • ¾ łyżeczki soli
  • 4 duże jajka “zerówki”

Szakszuka - jak przygotować? Przepis Rozkosznego

1. Na rozgrzanej oliwie smaż cebulę ze szczyptą soli. Po 5 minutach dodaj paprykę i smaż aż będzie przyjemnie miękka. Teraz dodaj przyprawy - to tajemnica idealnej szakszuki! Kolenda, kumin, wędzona papryka i czosnek. Jak w twojej kuchni zacznie pięknie pachnieć dodaj koncentrat pomidorowy, harrisę i cukier trzcinowy.

2. To czas na główny składnik szakszuki - pomidory! Wlej na patelnię pomidory z puszki, dorzuć pokrojone pomidorki kotajlowe, dopraw do smaku i czekaj aż sos zgęstnieje.

3. Sprawdź czy sos jest wystarczająco gęsty - spróbuj zrobić w nim małe wgłębienie. Jeśli pomidory są już gotowe to wbij w cztery wgłębienia jajka. Dopraw solą, przykryj i czekaj. Zdejmij patelnię w momencie, w którym będziesz uważał jajka za gotowe. Niektórzy lubią bardziej lub mniej ścięte. Pamiętaj, że od gorącej patelni jajka będą jeszcze "dochodzić" podane na stole!

4. Podawaj posypane kolendrą, skropione oliwą i koniecznie ze świeżym pieczywem. Smacznego! Nie zapomnij pochwalić się swoją szakszuką oznaczając nas na Instagramie bądź Facebooku @masterchefnastolatkitvn

Zobacz film instruktażowy w wykonaniu Rozkosznego!

Szakszuka
Szakszuka z przepisu Rozkosznego!

Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl

podziel się:

Pozostałe wiadomości