Arancini okazało się wyzwaniem. Kto opuścił program "MasterChef Nastolatki"?

MasterChef Nastolatki
MasterChef Nastolatki: To koniec przygody w MasterChef Nastolatki. Arancini Natalii okazało się najsłabsze
Natalia Piasecka, która w pierwszym odcinku zachwyciła jurorów swoją kaczką musiała opuścić program. Szybka dogrywka po pierwszym zadaniu pozbawiła ją marzeń o wygranej.

"MasterChef Nastolatki" - jakie zadanie miała Natalia?

W zadaniu otwierającym odcinek młodzi kucharze musieli przygotować po bagietce i bajglu. Dodatkowo zostali zestawieni w pary, a swoje kuchenne perypetie mieli nagrać na telefon, a potem zmontować z tego interesujący filmik. Była to pierwsza konkurencja, która sprawdzała nie tylko umiejętności kulinarne, ale wymagała również zgranej pracy w zespole. Natalia gotowała razem z Martyną. Wygląd bajgla pozostawiał wiele do życzenia:

Tego bajgla nazwałabym-życie. Czasami są upadki, czasami są wzloty, tutaj są upadki
- wyjawiła Natalia
MasterChef Nastolatki
MasterChef Nastolatki

Dziewczyny trafiają do dogrywki, w której muszą odtworzyć niezwykłe danie: arancini.

Arancini - co to za danie?

Arancini to tradycyjne włoskie przekąski lub danie główne, które składa się z kulek ryżu wypełnionych serem, mięsem, warzywami lub innymi składnikami. Kulki są panierowane i smażone na głębokim oleju. Arancini mają swoje korzenie na Sycylii i są popularne na całym świecie ze względu na swoją wyjątkową kombinację smaków i tekstur. Istnieje wiele różnych wariantów tego dania, w zależności od regionu i preferencji kulinarnych. Nazwa "arancini" pochodzi od włoskiego słowa "arancia", co oznacza "pomarańcza", ze względu na kształt potrawy i kolor, który przypomina owoc.

U Natali od początku widać duże zdenerwowanie i niepokój. W trakcie gotowania emocje wynikają z tego, że bardzo zależy jej na pozostaniu w programie. Niestety, za emocjami idą również błędy. Okazuje się, że Natalia zapomniała o oleju, który jest niezbędny do przygotowania arancini. Z pomocą przychodzi Martyna, która dzieli się swoimi zapasami. Kiedy wydaje się, że wszystko zmierza w dobrym kierunku, na kilka minut przed końcem dogrywki Natalia odkrywa, że jej danie jest spalone.

Spanikowana popełnia błąd za błędem. W ostatniej chwili udaje jej się ulepić i usmażyć drugą kulkę arancini i tę podaje jury do oceny. Dorota Szelągowska zauważa, że w farszu przeważa mocny smak sera. Ryż jest lekko rozgotowany, a sos niedopracowany. To wszystko sprawia, że Natalii nie udaje się przejść dogrywki i jest zmuszona opuścić kuchnię MasterChefa Nastolatki.

Wszystkie przepisy znajdziecie w Księdze Przepisów. oraz na naszej grupie na facebooku.

"MasterChef Nastolatki". Poznaj przepis na szakszukę, którą pokochali jurorzy

Sekretem idealnej szakszuki jest szczodre sypnięcie przyprawami, uduszenie papryki do aksamitnej miękkości i kilka pomidorków koktajlowych nadających landrynkowej słodyczy.
- wyjaśnia Rozkoszny

Chcesz zjeść wyjątkowe śniadanie, które nasyci się na cały dzień? Przygotuj poniższe składniki.

  • Przepis na szakszukę: 2 – 4 porcje
  • 1 biała lub czerwona cebula (200 g), pokrojona w drobną kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka harissy lub ewentualnie ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • ¼ łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów w puszce
  • 1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • ½ szklanki (120 ml) bulionu warzywnego lub wody
  • ¾ łyżeczki soli
  • 4 duże jajka “zerówki”

Szakszuka - jak przygotować? Przepis Rozkosznego

1. Na rozgrzanej oliwie smaż cebulę ze szczyptą soli. Po 5 minutach dodaj paprykę i smaż aż będzie przyjemnie miękka. Teraz dodaj przyprawy - to tajemnica idealnej szakszuki! Kolenda, kumin, wędzona papryka i czosnek. Jak w twojej kuchni zacznie pięknie pachnieć dodaj koncentrat pomidorowy, harrisę i cukier trzcinowy.

2. To czas na główny składnik szakszuki - pomidory! Wlej na patelnię pomidory z puszki, dorzuć pokrojone pomidorki kotajlowe, dopraw do smaku i czekaj aż sos zgęstnieje.

3. Sprawdź czy sos jest wystarczająco gęsty - spróbuj zrobić w nim małe wgłębienie. Jeśli pomidory są już gotowe to wbij w cztery wgłębienia jajka. Dopraw solą, przykryj i czekaj. Zdejmij patelnię w momencie, w którym będziesz uważał jajka za gotowe. Niektórzy lubią bardziej lub mniej ścięte. Pamiętaj, że od gorącej patelni jajka będą jeszcze "dochodzić" podane na stole!

4. Podawaj posypane kolendrą, skropione oliwą i koniecznie ze świeżym pieczywem. Smacznego! Nie zapomnij pochwalić się swoją szakszuką oznaczając nas na Instagramie bądź Facebooku @masterchefnastolatkitvn

Zobacz film instruktażowy w wykonaniu Rozkosznego!

Szakszuka
Szakszuka z przepisu Rozkosznego!

Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl