Mijin i Bartek: DOBRE, BO MLECZNE, czyli ddalgi bingsu (lody na mleku skondensowanym)

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 50 ml śmietany 30%
  • 30 ml mleka skondensowanego
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • listek mięty do ozdoby

Przygotowanie:

Mleko oraz śmietanę 30% przelewamy do plastikowego woreczka i wsadzamy do zamrażalnika do schłodzenia. 200 g truskawek blendujemy razem z cukrem tak, aby powstał truskawkowy sos. Pozostałe 100 g kroimy w paseczki. Zmrożone mleko oraz śmietanę wyjmujemy z zamrażalnika. Rozkruszamy zmrożoną masę na drobny proszek przy pomocy wałka lub przeznaczonej do tego maszyny. Dno miseczki wypełniamy truskawkowym sosem. Przykrywamy go rozkruszonym lodem, który formujemy w stożek. Górę ozdabiamy pokrojonymi w paseczki truskawkami i polewamy mlekiem skondensowanym. Na szczyt dania układamy listek mięty.

Zobacz też:

Ugotowani w parach: To danie zaskoczyło gości. "U nas w Polsce nie je się makaronu z ryżem"
Ugotowani w parach: To danie zaskoczyło gości. "U nas w Polsce nie je się makaronu z ryżem"
Pozostałe wiadomości