Mijin i Bartek: DOBRE, BO MLECZNE, czyli ddalgi bingsu (lody na mleku skondensowanym)

Ugotowani w parach: DOBRE, BO MLECZNE, czyli ddalgi bingsu (lody na mleku skondensowanym)
Ugotowani w parach: DOBRE, BO MLECZNE, czyli ddalgi bingsu (lody na mleku skondensowanym)
Składniki:
  • 300 ml mleka
    • 50 ml śmietany 30%
      • 30 ml mleka skondensowanego
        • 300 g truskawek
          • 2 łyżki cukru
            • listek mięty do ozdoby
              Przygotowanie:

              Mleko oraz śmietanę 30% przelewamy do plastikowego woreczka i wsadzamy do zamrażalnika do schłodzenia. 200 g truskawek blendujemy razem z cukrem tak, aby powstał truskawkowy sos. Pozostałe 100 g kroimy w paseczki. Zmrożone mleko oraz śmietanę wyjmujemy z zamrażalnika. Rozkruszamy zmrożoną masę na drobny proszek przy pomocy wałka lub przeznaczonej do tego maszyny. Dno miseczki wypełniamy truskawkowym sosem. Przykrywamy go rozkruszonym lodem, który formujemy w stożek. Górę ozdabiamy pokrojonymi w paseczki truskawkami i polewamy mlekiem skondensowanym. Na szczyt dania układamy listek mięty.

              Zobacz też:

              Ugotowani w parach: To danie zaskoczyło gości. "U nas w Polsce nie je się makaronu z ryżem"
              podziel się:

              Pozostałe wiadomości