Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka kakao
szczypta cynamonu
1 żółtko
20g cukru pudru
30g masła
5 łyżek wina Marsala
1 białko
Farsz:
3 opakowania po 250 g serka ricotta
125ml śmietany kremówki 30%
3,5 szklanki cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
40g drobinek czekoladowych
do posypania:
orzechy pistacjowe
kruszynki czekoladowe
kandyzowane owoce
cukier puder
Przygotowanie:
Serek odsączamy przez godzinę w lnianym ręczniku przez godzinę w temperaturze pokojowej. Umieszczamy go razem z cukrem w misie miksera. Dodajemy otartą skórkę cytryny. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę i mieszamy delikatnie z serkiem. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy. Cannoli nadziewany kremem i posypujemy z jednej strony kandyzowanymi owocami, a z drugiej rozkruszonymi pistacjami. Wszystko posypujemy cukrem pudrem z sita. Nadziewamy przed podaniem żeby nie namiękło.